fonradar

Smiyb Hakkında

Üyelik
5 Şub 2014
Mesajlar
8
Konum
istanbul
Merhaba.
Dün Elime geçen bir yazıyla ilgili yardım almak istiyorum mutlaka karşılaşan vardır diye

konu 2009/6 yılında bir firmadan kontor alışı yapmışlar kdv 0 olarak. alım yapılan firma incelmeye tabi olmuş( SMİYB)olmuş
bizden pişmanlık talepsiz düzeltme beyannamesi vermemizi ve kayıtlarımızdan çıkartılması isteniyor

sorum şu izlenecek yol nedir kdv indirimi yapmamışız kdv 0 olduğundan kurumlar vergisinde bir düzeltme yapacakmıyız çunku bir makalede incelemeye ben tabii olmadığım için kurumlar vergisinde herhangi bir düzeltme istenmemektedir diye okumuştum

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
alış olmayacak yani o fatura yokmuş gibi satılan maliyetini sil , demek istiyor sanırım ?
 
Konu tenzil hakkında
İçerik: hAKKINDA SMİYB düzenlediği tespit edilen firmadan yaptığınızı beyan ettiğiniz alış faturalarınızı kayıtlarınızdan çıkartıp pişmanlık talepsiz düzeltme beyannamesi veriniz. diyor
 
Konu tenzil hakkında
İçerik: hAKKINDA SMİYB düzenlediği tespit edilen firmadan yaptığınızı beyan ettiğiniz alış faturalarınızı kayıtlarınızdan çıkartıp pişmanlık talepsiz düzeltme beyannamesi veriniz. diyor
düzeltme beyannamesini 2. 3.ve 4. dönem kurum geçici vergi beyannamelerine mi, yoksa sadece kurumlar beyannamesine mi vermemiz gereiyor?
 
Sayın hberen,

Yani vergi dairesinden size yazı geldi. Bununla ilgili sizde karşı inceleme yapıldımı.
 
Selamlar
Ortada kdv'yi ilgilendiren bir durum yok.Büyük ihtimalle daire faturayı ve kayıtları görmediği için her faturada yaptığı gibi standart bir yazı yazmış ve göndermiş.Kdv'yi ilgilendiren bir durum yok ama gideri yani kar'ı ilgilendiren bir durum var.Gideri kullanan ve yararlanan siz olduğunuzdan 2009 dönemine ait yıllık beyanda düzeltme yapmanızı isteyeceklerdir.Tabiki 2009 beyanında düzeltme yapılması o kadarda basit olmayabilir.Nihayetinde beyan edilen kazanca göre devam eden yıllardaki beyan durumlarını da etkileyebilir.Şayet 2009 beyanında vergi tahakkuk etmişse,ilave vergiyle kurtulabilirsiniz.Fakat zarar beyan edilmişse ve bu zararda sonraki yıllarda kullanılmışsa,haliyle sonraki yıllar içinde düzeltmeler gerekebilir.Tabiki bunlar varsayım.
netice de çok büyük ihtimalle 2009 yıllık beyanda düzeltme yapılacaktır,diğer yıllar için beyan durumlarınıza bakmalısınız..
Saygılar
 
Sayın hberen,

Vergi incelemesi yapılmadan, belgelerin sizin nezdinizde de gerçekten sahte olduğu kanıtlanmadan, kasıt unsuru olup olmadığı tespit edilmeden, size bir yazıyla böyle bir "emir" vergi adaletine de VUK 134 - 141 maddelerindeki esaslara da aykırıdır. Başka ayrıntılara da girmiyorum. Bu çok geniş ve uzun da bir konu. Tavsiyem vergi dairesinden gelen yazıya bu talebin dayanaklarını ve gerekçesini soran ve isteyen bir cevap yazısı yazmanızdır. ( Yazı ekinde herhangi bir rapor vs olduğunu sanmıyorum.)

Tahsin dostum,

KDV olsaydı hadi diyecektim klasik yöntem, belgelerde ne olup olmadığını bilmeden hiçbir inceleme yapılmadan böyle yazı gönderilmez. Mutlak bir kaynak vardır ki maalesef vergi Daireleri bu dayanakları mükelleflere iletmiyorlar. Mal alınan firma nezdinde tahminen yapılan Vergi İnceleme raporuna göre " Bu adam Naylon Faturacı" her faturası da sahtedir yöntemiyle yazı yazmışlardır. Dava yoluna gidilmelidir. Kesin kazanılır.
 
Sevgili Kevork, konuyu uzatmak niyetinde değilim ama yinede görüşümü yazmak isterim.
Söz konusu alış "kontör" olunca durum biraz değişiyor maalesef. Sizinde tecrübelerinizden takdir edeceğiniz üzere,kontör benzeri alımlara malum ihtiyatlı yaklaşılır.Hele birde işin içinde kdv yoksa,bu tip firmaların mütemadiyen satışlarını faturalandırmadıkları ve ellerinde aşırı derecede kontör birikimi olduğunu da varsaydığınızda bu faturaların özellikle yıl veya dönem sonlarında artış gösterdiğide malumunuzdur.
Kaldı ki konu dava aşamasına taşınırsa değil kontör,işletmeye kayıtlı telefon hatlarına,bu hatların faturalı mı yoksa kontör lümü olduğuna,işletmede çalışan personel sayısına vs. kadar sorgulama yapılabilecektir. Ayrıca bahsedilen belgenin "sahte" değilde "muhteviyatı itibari ile yanıltıcı" belge niteliği taşıdığı düşüncesi bende daha ağır basıyor.Tabiki bunun aksi ispat edilmek istenirse inceleme yapılacağıda muhakkaktır.
Birde şu var tabi, itirazın konusu,belgenin gerçek harcama olduğu ve bunun ispatı yönünde mi yoksa yapılan talebin usule aykırılığı yönünde mi olacaktır.Eğer itiraz,alımın gerçekliği yönünde olacaksa sahaya 1-0 geride çıkılacaktır.Yok,usule aykırılık sebebiyle olacaksa,usül düzeltildiğinde yine akibet incelemeye kadar gidebilecektir. O nedenle belgelerine güvenen sonuna kadar gitsin,ama uğraşmak istemeyen (çoğunlukla böyle) düzeltme versin,riski sonlandırsın...
Düşüncem böyledir,saygılarımla.

Bu arada son bir not daha ekleyerek diğer arkadaşlara da bir hatırlatma yapmak isterim;
"Sahte" belge ile "muhteviyatı itibari ile yanıltıcı" belgeyi birbirine karıştırmamak gerekir.
 
Son düzenleme:
Sevgili Tahsin,

Vergi yasalarında maalesef Kanaat yeterli gerekçe değil. Belgelerin tada faturaların gerçekliği veya gerçek olmayışı sorgusunu hiç yapmadım dikkat edersen. Benim yaklaşımım farklı. Yorumunda yazdığın başlıkların her biri doğru veya yanlış olabilir. Ancak bunların tespit ve ispatı gerekir. Yada varsa gerçek dayanakları. Satıcının tüm işlemlerinin yanıltıcı olduğu varsayımıyla, tüm mal alan kurumlara benzer yazılar yazarak vergi düzeltmesi talebinde bulunulamaz. Bu ve benzeri olaylara karşı durmamak, hem vergi adaletinin hem sistematiğinin hem de Usul esaslarının göz ardı edilerek, mükelleflere vergi salmaktan öteye bir şey olmaz. Karşılaştığım birçok olay, soru ve nihayetinde davalar bana bunu gösteriyor. Bu vergi affında vergi dairelerini tüm mükelleflere "arttırımda bulunun" mealinde gönderdikleri yazılardan daha ağır ve yanlış bir yöntem.
 

Benzer konular

Üst