SMMM Gerçeği ve Geleceği

Arkadaşlar, bildiğiniz gibi mesleğimiz ile ilgili ve bizim menfaatimize olacak bir düzenleme her ne hikmetse son aşamada değişmekte ve haklarımız gaspedilmektedir.TTK çıktığı tarihten itibaren sürece bir bakın lütfen.Bunun nedeni sizce nedir.Benim için YMM ve SMMM mesleği tamamiyle ayrı mesleklerdir
nasıl oda olarak ayrı ise Üst kuruluşlarda ayrı olmalıdır.Çünkü YMM lerin elinde olan TÜRMOB SMMM ler ile ilgili hiç bir düzenlemeyi lehimize olmasına izin vermemektedir.Kapanış tasdiği vs gibi gereksiz luzumsuz konularda bizim için birşey yapmış gibi şov yapmaktadır.Odalarımzın bu seçimlerde mutlaka aklına başına alması daha doğrusu bizim aklımızı başımıza almamız gerekmektedir.Şuan GT bakanlığının AŞ ler için çıkaracağı denetim tebliğini görünce bütün SMMM arkadaşlarım söylediklerimde ne kadar haklı olduğumu görecektir.Çünkü denetim yetkisi G.T bakanlığı memurları ve YMM lere verilecektir.O nedenler Sn.Hayati Yazıcıya tebrik mesajları gönderilmektedir.

Dünyada yaşanan globalleşme yutturmacasına paralel olarak oluklar belli kesimlere (klan, loca veya kast da diyebiliriz nasılsa tabandayız ne farkeder) akıtılmaktadır, dikkat edilirse kanunlar tüm ülkeyi eşit olarak kucaklarken, son dakikalarda ko-misyonlar marifetiyle (vallahi büyük marifetler sergileniyor) topu B.K. na atarak (bir nevi taca atıp golü engellemek gibi) kanunlar delik deşik ediliyor ve hiçbir amacı, şevki ve heyecanı kalmıyor.

Bu zamana kadar denetlenen ve raporlanan (gerek maliye gerek YMM tarafından) defterleri
a) kimler tutmuştu
b) ki o kişiler denetçiliğide haketmemişlerdir.

Her iki cevap da S.M.M.M. ler oluyor.

Denetçilik için geriye iki durum kalıyor, 8-10 yıllık eğitim + staj 2 defa (tam anlaşılmışmı bi de biz kontrol edicez) aynı konulardan farklı kurumlara ait sınavlara girmek ya da kelli felli işini bilen bir devlet memuru olmak (YMM lik kapsam dışı onlar ne ondan ne bundan bulaşıp kokmazlar)

Denetim yetkisi olmayan ve işini bilmeyen bizler nasılsa olacaksa mevzuata uygun defterlerimizi işleyeceğiz ve beyannamelerimizi vereceğiz.Elini sıcak sudan soğuk suya sokmayan birileride gelip işini bilerek bunu onaylayacak.(Afrika yerlileri bile güler halimize, - okadar çelişki yani-)

Soru şu olabilir defter işleyip beyanname vermek denetçi bilgisini gerektirmezmi.(değilse ruhsatlar niye alınmış)

cevabımız hayır ise
O zaman iki şeyden birini kabul etmek zorundayız,
ya tüm beyanlar batık durumda durumu kurtarmak için denetime sınır getirilmiş
yada S.M.M.M. ler beyanlarını düzgün veriyorlar (eldeki veriler kapsamında) ve hakları yeniyor.

Cevap evet ise afrika yerlilerine katılıyorum zaten.

Her iki haldede S.M.M.M.lerin bir kusuru durumunda zaten şartlar belirlenmiş ruhsat iptaline kadar yolu var bu kadar heyecana gerek yok.Ama idarenin herşeyi kayıt ve kontrol altında görmek paranoyasına paralel olarak tek parti iktidarında kuvvetli olan elleri sebebiyle kimseye adım attırmayacakları bellidir.(S.M.M.M.lerde bir nevi onların memurları olarak hissedilmektedir.)

"Bilmiyorlar ama yapıyorlar"

"Soru şu olabilir defter işleyip beyanname vermek denetçi bilgisini gerektirmezmi.(değilse ruhsatlar niye alınmış)"

Gerektirmez.O isleri bilgisayar programları da yapıyor.Hatta optik okuyucu tabanlı bir sistem geliştirildiğinde evrakları okutursunuz bilançonuz 10 saniyede hazır.
Denetciye de ihtiyacınız olmaz. Ortak bir kriminal labaratuarı işinizi görür.

Bu bilgi(!) yığını ile denetimi incelediğinizde bu sonuçlara ulaşmanız gayet normal.