uyumsoft

SMMM Stajım Devm Ediyr Yalnız Bankaya girmeyi Planlıyorum. SMMM Staj Yanarmı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan smyrna17
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Selam Arkadaşlar,

Yarın iş görüşmesine gideceğim bir bankanın dış ilişkiler bölümüne. Bir YMM Firmasında çalışıyorum ve bankaya geçmeyi düşünüyorum fakat smmm stajımın yanmasınıda istemiyorum. Bir smmm yanında sanırım gösterebilirim stajımı fakat yinede emin olmak için sorma gereği duydum. Sizin bu konu ile ilgili bildiğiniz bir şeyler varsa yardımcı olabilir akıl verebilrseniz memnun lurum. Neler yapmalıyım?

Ynt: SMMM Stajım Devm Ediyr Yalnız Bankaya girmeyi Planlıyorum. SMMM Staj Yanarmı?

Bankaya girince ssk banka üzerine geçer. ELbette seni sigortalı gösterecekler.
Eğer orada staj yapma imkanınız olmazsa stajınız yanar.

Başka bir smmm yanında göstermek vb gibi bir uygulamada da sgk olmak zorunda 2 iş yerinden ssk olursa staj yanar.

Bir smmm yanında göstermek deyimini de eleştri konusu yapıyorum. Bu tip yöntemlere başvurmamanızı tavsiye ederim. Bu yasal olarak yasaklanmıştır.

Ynt: SMMM Stajım Devm Ediyr Yalnız Bankaya girmeyi Planlıyorum. SMMM Staj Yanarmı?

s.m.m.m. lik mesleği neden hakettiği değeri bulmuyor diye konu başlığı açıp sayfa sayfa yorum yapmaya gerek yok işte buyrun...ben bankacı oliim ama yalandanda stajımı yapıp ruhsat aliim nolur nolmaz bulunsun soranlarada mali müşavirim derim....

mrc ' Alıntı:
s.m.m.m. lik mesleği neden hakettiği değeri bulmuyor diye konu başlığı açıp sayfa sayfa yorum yapmaya gerek yok işte buyrun...ben bankacı oliim ama yalandanda stajımı yapıp ruhsat aliim nolur nolmaz bulunsun soranlarada mali müşavirim derim....

Çözümü yine smmm'lerde yanında naylon staj yapmaya gelenleri red ederler. Ondan sonra bankaya girmek istiyorum laf olsun diye de naylon staj da yapmak istiyorum diyenler ortadan kaybolur. Bu zihniyettekiler bi daha yazamaz foruma...

Arkadaslar ben yardım için talepte bulundum ama full eleştiri almışım. Zaten büyük bir ymm firmasında çalışıyorum mesleğe uzak bir insan değilim fakat evleneceğim ve sabit bir işte kalmak istiyorum sürekli farklı yerlerde denetim zor oluyor. SMMM stajım yanmasın istiyorum çünkü o kadar emek verdim ve para döktüm bu işe sizde bnm yerimde olsanız eminimki aynı şeyleri düşünürdünüz neyse ya yinede sağlun

Merhaba.vaktiyle bende stajım devam ederken banka sınavlarına girme düşüncesine kapıldım ve bu durumu odaya sordum odanın verdiği cevap bankanın muhasebe servisi haricinde diğer departmanlarda çalışılan süreler stajdan sayılmaz demişti.Sen iyisimi durumu bağlı olduğun odayla görüş.

smyrna17 ' Alıntı:
Arkadaslar ben yardım için talepte bulundum ama full eleştiri almışım. Zaten büyük bir ymm firmasında çalışıyorum mesleğe uzak bir insan değilim fakat evleneceğim ve sabit bir işte kalmak istiyorum sürekli farklı yerlerde denetim zor oluyor. SMMM stajım yanmasın istiyorum çünkü o kadar emek verdim ve para döktüm bu işe sizde bnm yerimde olsanız eminimki aynı şeyleri düşünürdünüz neyse ya yinede sağlun
arkadaşım durumuna saygı duyuyorum mesleğe uzak diilim diyosun ama staj yönetmeliğinin en önemli konusu okumadan staj yapmaya başlamışsın yeterlilik sınavına girmeden sgkdan hizmet dökümü almak zorundasın
birden fazla iş yerinde hizmet kaydı olanların stajı iptal edilir.

stajını kesin yakarsın lakin önce ne olacağına karar ver
çok iş yapan aç kalır mantığıyla geleceğini kesin planla
yapacağın işle ileride yapacağın işler arısında parallelik yok

eleştiri alacaksınki kendine geleceksin

eleştiri almıyorsan seni sevmiyorlar demektir

Birden fazla işyerinde sigortalı görünmesi halinde (bunlardan biri staj yapılan SMMM yanı) stajın iptal edileceği, staj yönetmeliğinin neresinde yazıyor?

sedateroglu ' Alıntı:
Birden fazla işyerinde sigortalı görünmesi halinde (bunlardan biri staj yapılan SMMM yanı) stajın iptal edileceği, staj yönetmeliğinin neresinde yazıyor?

staj yönetmeliğinde ve kanunda yazıyor

fatihcavus ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:

staj yönetmeliğinde ve kanunda yazıyor

Bizzat okudunuz mu? Copy/paste yapabilir misiniz?

izah edelim:)

Staj Yönetmeliğinin Tanımlar Başlıklı 4. maddesinde Aday meslek mensubu tanımlanmıştır.

Aday Meslek Mensubu: Kanunun öngördüğü şartları taşıyan ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebecilik mesleğini ifa için mesleğe hazırlayıcı temel bilgileri edinmek üzere, bir meslek mensubu yanında veya denetim ve gözetiminde mesleki çalışmalar yapan kimseyi,

Bu maddede belirttiği üzere aday meslek mensubu mesleki çalışmalar yapar ve meslek mensubu yanında çalışır.

Yönetmeliği okumaya devam edecek olursak,

BAŞVURULARIN İNCELENMESİ
Madde 14- İlgili oda Yönetim Kurulu adayın gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını ve meslekle bağdaşmayan işlerle uğraşıp uğraşmadığını araştırarak bir rapor düzenlemek üzere Yönetim Kurulu üyelerinden birini görevlendirir.

14. madde de adayın meslekle bağdaşmayan işlerle uğraşamayacağını da net bir şekilde anlıyoruz.

STAJIN YAPILMASI VE YÖNTEMİ
Madde 16- Staja her yılın Mayıs, Eylül ve Ocak aylarında başlanır. Staj kesintisiz yapılır. Yapılan denetlemelerde 1 yılda 3 defa mücbir sebep olmaksızın staj mahallinde bulunmayanların stajı iptal edilir.

16. maddede stajın kesintisizi süreli yapılması gerektiğini buluyoruz.

DİSİPLİN
Madde 21- Kanunun ve ilgili yönetmeliğin meslek mensupları hakkında düzenlemiş olduğu disiplin esasları, aday meslek mensuplarına da uygulanır.

21. maddede meslek mensuplarının disiplin yönetmeliğinin aynı zamanda adaylar içinde geçerli olduğunu görmekteyiz. Bu durumda disiplin yönetmeliğine baktığımızda.
DİSİPLİN CEZASI TÜRLERİ
Madde 4 - Meslek mensuplarına ve aday meslek mensuplarına uygulanacak disip¬lin cezaları şunlardır:
GEÇİCİ OLARAK MESLEKİ FAALİYETTEN ALIKOYMA CEZASI
Madde 7
e) Ticari faaliyet yasağına uyulmaması.
b) Çalışanlar listesinde kayıtlı bulunan meslek mensuplarınca sahip olunan unvanla Kanunun 2. maddesinde yer alan işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek veya tüzel kişilere bağlı ve onların işyerlerine bağımlı olarak açık veya gizli hizmet sözleşmesi ile çalışılması.

Demiş ve
MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI
Madde 9- Meslekten çıkarma cezası aşağıdaki hallerde uygulanır:
a) Beş yıllık dönem içinde iki defa mesleki faaliyetleri alıkoyma cezası ile cezalandı-rılmasından sonra bu cezayı gerektiren eylemin yeniden işlenmesi,

Her ne kadar yönetmeliğin ceza alt maddelerinde aday meslek mensubu demese de aşağıda tümüne dahil eden şu madde mevcuttur.
ADAY MESLEK MENSUPLARININ DİSİPLİN ESASLARI
Madde 10- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliği uyarınca, Kanunun ve bu Yönetmeliğin meslek mensupları hakkında düzenle¬miş olduğu disiplin esasları aday meslek mensuplarına da uygulanır.

Birlikte değerlendirildiğinde tıpkı meslek mensupları gibi aday meslek mensupları da bir başka iş yerinde hizmet sözleşmesi ile çalışamaz. Çalışması geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoymadır. Staj kesintisiz yapılmak zorunda olduğundan staj iptal olunur.
Ayrıca : Bir kişi bir ayda 30 gün çalıştıysa hizmet sözleşmesi ile çalışma suçunun ard arda defalarca kere işlendiği savıyla meslekten çıkarma cezası da olabilir. Bu stajyer için stajın iptali anlamına gelmektedir.

Yine de tesmerle görüşmekte fayda var:)

Düzelterek belirteyim, bence iyi gerekçelerle hazırlanmış bir dava dilekçesi ile zaten tel tel dökülmekte olan bu maddelere rağmen olumlu karar elde edilebilir. tabii danıştayın da staj konusunda çok disiplinli olduğunu unutmamak kaydı ile:)

saygılar

3568 sayılı kanun
Staj ve staj süresinden sayılan hizmetler1
Madde 6- Serbest muhasebeci mali müşavirlik stajı, bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir yanında veya şirketlerinde yapılır. Staja başlayabilmek için staja giriş sınavını kazanmak ve Birlik tarafından kurulan Temel Eğitim ve Staj Merkezinin eğitim programı
nı tamamlayıp başarılı olmak şarttır.

kanun üstüne kanun olmaz

sedateroglu ' Alıntı:

yönetmeliği boşver kanunda açıkca yazıyor

Adam stajyer maaşına talim etmeyebilir. Stajyer maaşı, adamın ihtiyaçlarını karşılamıyor stajyer de gece ek iş yapıyor diyelim. 5510 sayılı kanun gereği 2.çalıştığı yerden de SGK lı olması gerekmez mi? Staj yönetmeliğinde, stajın süresi belirtilmiş ama günde staj için kaç saat çalışılması veya stajın günün hangi periyotlarında yapılması gerektiği yönetmelikle düzenlenmiş mi? Benim yorumum staj sebebiyle sigortalı olunan meslek mensubunun yanındaki sigortalılıkta sorun yoksa bir sıkıntı olmayacağı yönünde.

Bi de tesmer öyle yorumlasa iyi olurdu ;D ;D

fatihcavus ' Alıntı:
3568 sayılı kanun
Madde 6- Serbest muhasebeci mali müşavirlik stajı, bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir yanında veya şirketlerinde yapılır. Staja başlayabilmek için staja giriş sınavını kazanmak ve Birlik tarafından kurulan Temel Eğitim ve Staj Merkezinin eğitim programı

kanun üstüne kanun olmaz

Arkadaşım zaten sigortalı görünen 1.yer staj yapmaya müsait kanunda belirtilen yerlerden biri. Biz 2.yerdeki sigortalılığın şartlara uygun olarak yapılan stajı etkileyip etkilemeyeceğini tartışıyoruz. Sen konuyla alakasız mevzuat hükümlerini buraya kopyalıyorsun.

İSMMMO staj temsilcisi desteksiz stajın yanacağını,
TESMER ise sadece mükerrer ödenen dönemlerin staj süresine dahil edilmeyeceğini, SBS ye tekrar girmeye gerek olmadığını söyledi.

Bu olayda yargıda çözüme kavuşur gibi görünüyor...

sedateroglu ' Alıntı:
fatihcavus ' Alıntı:
3568 sayılı kanun

kanun üstüne kanun olmaz

Arkadaşım zaten sigortalı görünen 1.yer staj yapmaya müsait kanunda belirtilen yerlerden biri. Biz 2.yerdeki sigortalılığın şartlara uygun olarak yapılan stajı etkileyip etkilemeyeceğini tartışıyoruz. Sen konuyla alakasız mevzuat hükümlerini buraya kopyalıyorsun.

Yarış atı gibi mali müşavir yetiştirtirsen vatandaş her şeye ne alaka der
odaların bu konuda suçu çok
sen staja başlarken imzaladığın taahüttnamede ne yazıyor
önce onu oku sonra 2. yerin ne alaka olduğunu kendince alakalandıracaksın

oyuncak olmuş bu meslek mesleki eğitim şart
suç bizdede var yanımızdaki stajyerlere eğitim vermediğimizden kaynaklanıyor
böyle cevaplar