Sosyal Güvenlik de Ciddi İştir, Yazarlık da (2)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
21.12.2008 Şevket TEZEL [email protected]

Şimdi bu yazarın verdiği yanlış bilgiyle okur aylıksız iznini 2 bin 161 YTL?yi verip borçlanmasa 44 değil bir yıl daha bekleyip 45 yaşında emekli olarak tam bir yıllık emekli aylığını kaybetmiş olacak. Yazar için de olumsuz bir durum bu, verdiği cevap yüzünden maddi kayba uğrayan bir okuru dava etse başı derde de girebilir verdiği yanlış bilgi nedeniyle.

Hele ki bu kişi hasbelkader yazarlığa başlatılmış bir SGK çalışanı olarak bu temel bilgi eksikliklerini gidermeksizin uluorta sergilemeye devam ediyorsa, bu durum SGK için de prestij kaybı oluyor. Yoksa doğru bilgilendirmeyi herkesin takdir etmesi, yol vermesi gerekiyor.

Bilmemek ayıp da değil, başkaları için önemli de değil haddizatında. Tehlikeli olan sırf eline kalem verildiği için bilgi düzeyini aşan konularda yanlış bilgiler içeren yazı yazma imkânına sahip olmak.

Cevaptaki yanlışlık hesap hatasına dayanmış olsaydı, toplumsal duyarlılığım galeyana gelmeyecekti. Ama hem ulusal ölçekte yayın yapan bir gazetede emeklilik konularında bilgi vermeye çalışan birinin Emekli Sandığı?ndan nasıl emekli olunacağını öğrenmesine ve en azından bundan sonraki benzer soruları doğru cevaplamasına aracılık etmekten kaçınmak; söz konusu okuru ve yanlış cevabı okuyan benzer durumdaki vatandaşlarımızı uyarmamak uykumu kaçırırdı.



Dediğimiz gibi sosyal güvenlik de ciddi ve önemli bir konudur, sosyal güvenlik yazarlığı da. Bu konuda yazanların en temel konu sayılabilecek, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilik koşullarının SSK?nınkinden farklı olduğunu bilmeme veya öğrenmeme gibi bir lüksleri bulunmuyor ve bu temel eksiklerini kısa zamanda tamamlamaları gerekiyor. Aksi halde geciken vakit, yazan için ayıp olmasından geçtim, okurları için vahim bir maddi kayıp olarak cisimleşiyor. -bitti-



Okur Sorularına Kısa Cevaplar

H.Hüseyin YALÇIN - Doğuştan yüzde 45 kalça çıkığı raporlu olarak 27.09.1988?de işe başlayan, vergi indirim belgesi olmayan bir sigortalı olarak Maliye aracılığıyla en az yüzde 40 oranlı sakatlara özgü vergi indirim belgesi almanız durumunda 3 bin 600 gününüz bulunmak koşuluyla özürlü statüsünden hemen emekli olabilirsiniz. Ancak ilk sigortalılığından önceden var olan engeliniz nedeniyle malûlen emekli olamazsınız.

Mehmet GÖKBUDAK/KOCAELİ ? 17.08.2000 sigortalılık girişli, bin 800 günlük primi olan ve yüzde 60 oranında sakatlık oranına sahip olduğunu belirten 46 yaşında bir sigortalı olarak SGK?ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca yöntemine uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulunca çalışma gücünüzdeki kayıp oranının en az yüzde 60 oranında olduğunu belgelenmesini sağlarsanız ve sakatlığınız ilk sigortalı olduğunuz tarihten önce yoksa 17.08.2010 tarihinden itibaren malûlen emekli olabilirsiniz. İlk sigortalılık tarihinizden önce sakatlığınız varsa o takdirde 3 bin 600 günü doldurarak aynı metotla yüzde 60 oranında sakat olduğunuzu belgeledikten sonra 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi (17.04.2018) ve 3 bin 920 günle emekli olabilirsiniz.
 
Üst