fonradar

Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

Üyelik
14 Ara 2009
Mesajlar
37
Merhabalar, Denetim hizmeti alacağımız bir SMMM ile sözleşme imzaladık. orjinali kendisinde, bize üzerine "Aslı gibidir" yapıp yollamış. Damga vergisini nasıl ödeyebiliriz?
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

Tüzel kişilik türünüz nedir.?
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

damga vergisini imza edenler öder
tek nüsha olduğu için sözleşme bedelinin binde 7,5 oranında ödenecek
eğer a.ş. değilseniz veya damga vergisi mükellefi değilseniz
sözleşme arihinden itibaren 15 gün içinde vergi dairesine yatıracaksınız damga vergisi beyannamesi ile
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

3 şirket için yaptık, birisi LTD., diğerleri ise A.Ş.
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

ltd nin ayrıca damga vergisi mükellefiyeti açılmamışsa (genelde açılmaz) söz.tarihinden itibaren 15 gün içinde vergi dairesinden beyanname doldurulup ödenecek
aş lerde ise sözleşme tarihinin ilgili ayında damga vergisine işlenecek ve sonraki ay ilgili ay beyannamesi ile beyan edilecek
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

DVK 5.maddesinde;

Kağıt nüshalarının birden fazla olması:
?Madde 5 - Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Şu kadar ki, poliçe ve emre yazılı ticari senetlerin yalnız tedavüle çıkarılan nüshaları vergiye tabi tutulur.?

Damga Vergisi uygulamasında nüsha konusuna GİB 20.09.2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.62/6202-2401sayılı Özelgesinde ?Damga vergisi uygulamasında nüsha, aslındaki ibarelerin ve imzaların aynısını ihtiva eden, aslı ile aynı hüküm ve kuvvete sahip kağıtları ifade etmekte ve bunların her biri müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette bulunmaktadır.?
Şeklinde yer verilmiştir.

Fotokopide, kağıttaki yazılı metinlerle birlikte, kağıdın vergiye tabi olmasını gerektiren imza veya imzalar da görünür. Ancak bu hal fotokopilerin nüsha sayılarak o şekilde vergilendirmesi sonucunu doğurmaz. Çünkü Fotokopi genel hukukta bir hususu ispat ve belli etmede suretten dahi zayıf kabul edilir. Daha doğrusu delil sayılmazlar. Damga Vergisi, ticari ve medeni ilişkilerde bir hususu ispat ve belli edecek kağıtlardan alınır. Fotokopiler sözü edilen ilişkilerde delil olarak kabul edilmeyince vergilendirilmeleri de söz konusu olamaz.(Yılmaz ÖZBALCI DVK Yorum ve Açıklamaları Ocak.2001 sayfa 114)

DVK. 5. maddesinin metninden de anlaşılacağı üzere, sözleşmesi birden fazla nüsha yapmaları ve bir suretini müşteriye vermeleri halinde her nüsha için ayrı ayrı aynı miktarda Damga Vergisi ödenmek mecburiyeti doğacaktır.

Sözleşmenin bir asıl şeklinde tanzim edilmesi koşulu ile düzenlenilmesinden sonra bilahare Fotokopisine Aslı Gibidir şerhi verilmesinde DV hesaplanılmamalıdır.
 
Ynt: Sözleşme "Aslı gibidir" kopyasından damga vergisi ödenmesi

Tek başına sözleşme veya fotokopi sözleşmenin herhangi bir hukuki delil yanı yok.
Kağıdın İMZA altına alınmış olması ve imza yerine geçecek bir takım işaretlerin de bulunması gereklidir.

Dolayısıyla Sözleşmelerde vade İMZA TARİHİNDEN itibaren 15 gündür.
Yani Sözleşme metni 01/12/2009 tarihinde yazılmış fakat ilgililer TARİH/İMZA bölümümü 10/12/2009 tarihinde imzalamışlarsa vade tarihi 25/12/2009 olarak hukuki değer kazanır.

Vergi Dairesi ödenmeyen vergiden , sözleşmeye imza atan tüm ilgilileri müteselsil sorumlu tutacağından olası bir ödenmeme durumunda vergi dairesinin sizede rucu hakkı elbette vardır.

Dolayısıyla ISLAK imza sizde olmasa dahi veya sözleşme gereği karşı taraf ödese dahi tahakkuk ve tahsilat makbuzlarının bir nüshasınını karşı taraftan talep ediniz.
 
Üst