fonradar

Sözleşme Feshi Hk.

kadirdiloglu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
416
Konum
istanbul
Merhaba,

2 çalışanımız kavga etti. Biri diğerini hastanelik etti. İkisininde sözleşmesini fesih edeceğiz. bildiğiniz gibi bu gibi durumlarda 6 günlük hak düşürücü süre ama hastaneye kaldırılan adam şimdilik 10 günlük rapor almış.Biz bu kişinin sözleşmesini nasıl fesh edeceğiz kişi raporlu bir sorun çıkar mı?
 
merhaba,
öncelikle yazılı bir ihtar verilip savunma aldıktan sonra aşağıda sizin içinde bulunduğunuz duruma ait madde üzerinden çıkış yapabilirsiniz .Rapor konusunu bu durumda bılemıyorum ama raporlu kişinin normal durumda çıkışını yapamazsınız.

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
 
Her iki işçinin de iş akdi fesh edilecek ise kusurları orantılı olmalıdır.
İş görmezlik raporu çıkış vermeye engel değildir. Fesih bildirim tebligatlarının imzalatılması, imtina halinde tutanağa bağlanması gerekir.
 
İşveren derhal fesih hakkını kullanırken işçinin çalışması veya raporlu olması yönünde yasal bir sınırlama mevcut değildir. Ayrıca iş kazası kapsamında bulunduğundan iş kazası bildirimlerin ihmal etmeyiniz.
 

Benzer konular

Üst