T
T U R K O
Ziyaretçi
Soru:6 Nisan 1965 doğum tarihli, ilk işe giriş tarihi 25 Mart 1978 olan ve SSK ya 1.006 gün prim ödedikten sonra 31 Mayıs 2000 tarihinde SSK dan ayrılan ve 11 Ekim 2000 tarihinden beride Bağ-Kura 8 yıl 11 ay 24 gün prim ödeyen ve hala ödemeye devam eden bayan, en kısa sürede nasıl emekli olabilir? Ya da hangisinden(SSK veya Bağ-Kur) daha çabuk emekli olabilir?
Cevap: Sigorta başlangıcı SSK dan emekli olmayı avantajlı kılıyor. Çünkü, 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olan kadınlar, bu tarih de yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski kanun kapsamında 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor. Ancak, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, sorunuzdaki bayan sigortalının SSK şartlarıyla emekli olabilmesi için; sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemesi gerekiyor. 1 Kasım 2009 tarihinden itibaren sigortalı bir işte çalışarak ara vermeden prim ödemesi halinde, prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı Mayıs 2013 ayında emekli olabilir.
Soru: 14 Ekim 1966 doğumluyum. 1 Mayıs 1988 tarihinde SSK? lı oldum. Askerliğimi SSK başlangıcından önce yaptım. SSK ya prim ödemeye devam ediyorum. Başlangıçtan sonra 9 ay Irakta çalıştım. Askerliğimin kaç gününü saydırırsam bana faydası olur? Irak?taki çalışmamı saydırabilir miyim? Emekliliğime faydası olur mu? Ne zaman emekli olabilirim?
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemiş olmak şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 14 Ekim 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 520 gününü borçlanmanız halinde, 5300 gün prim ödem şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 14 Ekim 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız yaş haddini doldurana kadar prim ödeme şartını yerine getirebiliyorsanız (sorunuzdan getirebileceğiniz anlaşılıyor) yurtdışı çalışmanızı borçlanmanıza gerek yok.
Ekrem Sarısu - Posta