Ynt: SSK emeklilik görüşlerinizi bekliyorum
Öncelikle geçmiş olsun diliyorum.
Konuyu arkadaşlar açıklamışlar, bende birkaç bilgi paylaşmak istedim.
Bildiğiniz gibi, Malulen emekli olmak için;
1. 10 yıl sigortalılık süresi ve 10 yıllık süre içinde1800 gün prim ödemesi gerekiyor.
2. % 60 işgücü kaybı gerekiyor.
Primi 1800 güne tamamladıktan sonra malulen emekli olmak için talepte bulunursunuz.
SGK? nın gönderdiği hastanenin sağlık kurulundan en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğradığınıza dair alacağınız raporun SGK sağlık kurulunun da onaylaması halinde malulen emekli olabilirsiniz.
Benim kardeşimde MS Hastası idi. 1800 gün primi vardı, 2009 da emeklilik için başvurduk. Rapor almak için bizi ilgili sağlık kuruluşuna sevkettiler. Tetkikler yapıldı. Kontroller, muayeneler vs. İşlemler bitti. Hastane, raporu bize göstermedi bile, biz ilgili birime yollarız dediler. Kurumlar arası yazışmalar yapılmış ve Unkapanı'ndaki Emeklilik Müdürlüğü'nden bize çalışma gücünü 2/3 oranında kaybetmediğiniz anlaşıldığından emeklilik başvurunuz işleme alınmamıştır diye bildirimde bulundular.
Emeklilik için başvuruyu yaptığımız zaman 10 yıllık süre dolmamıştı. Sadece prim gününe ve alacağımız rapora güvenmiştik. Emekliliğe sorun olarak raporu gösterdiler.
Şimdiki kanunda 10 yıllık süreyi doldurmamız gerekiyor. Doldursak bile yine %60 rapor alamaz isek emekli olamayacak. Kardeşim 1984 doğumlu. Allah'a şükür yatalak değil yemeğini ve diğer ihtiyaçlarını kendisi yapabiliyor ama yanında birisi olmadan evden dışarı çıkamıyor, yürüyemiyor bastonla ve yanında birisiyle 5-10 mt yürüyebiliyor yanındakini tutmazsa düşüyor. Bu durumda hastane diyorki sen oturarak iş yapabilirsin çalışma gününü % 60 kaybetmemişsin.
Tekrar başvuru için 10 yıllık sürenin dolmasını bekliyoruz.
Aşağıdaki bilgi bu konuda çok önemli ancak uygulama nasıl tam bilemiyorum.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE REDDEDİLDİ.İTİRAZIMI NEREYE YAPMALIYIM?
Genel Müdürlüğümüzce verilen ret kararları ikiye ayrılmaktadır:
1. Çalışma gücünün en az 2/3'ünü kaybetmemiş kişiler malulen emekli olamaz.
2. Çalışma gücünün en az 2/3'ünü kaybetmiş ancak, ilk işe giriş tarihinde de aynı hastalığı mevcut olan kişiler malulen emekli olamaz.
Her iki durumda da itirazınızı; ilinizdeki sigorta il/sigorta müdürlüklerine vereceğiniz itiraz dilekçesi ile, dosyanızın bir kez de Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini istediğinizi belirterek yapabilirsiniz.
Herkese sağlıklı yaşam diliyorum.