SSK İsteğe Bağlı mı Daha Avantajlı Yoksa Bağkur mu?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferdi_85
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

12 Nisan 2006 - 01 Eylül 2006 tarihleri arasında 140 gün ssk prim günüm var. Tekrar sigortayı başlatmak istiyorum. Ancak SGK isteğe bağlı yada bağkur konusunda kararsız kaldım. Bunun için yardımcı olurmusunuz. Birde İsteğe bağlı ve Bağkur'a ödemem gereken en düşük primler ne kadar_? Hazırlamam gereken evraklar nelerdir. > :( >:( >:(

Ynt: SSK isteğe bağlı mı daha avantajlı yoksa Bağkur mu?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için; 18 yaşını doldurmuş olmak, T.C. vatandaşı olmak, Türkiye?de ikamet etmek , zorunlu sigortaya tabi çalışmama şartları aranmaktadır. Kanun uygulamasında, zorunlu sigortalı kapsamında tescilli olma ve belli bir süre prim gün şartı ise aranmamaktadır.

5510 sayılı Kanunla yapılan düzenlemede;

Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

1)Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek usulde veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,
2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,
4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

4/b kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olabileceklerdir.

Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanların isteğe bağlı sgortaya prim ödemeleri mümkün değildir.

İsteğe bağlı sigorta primi sigortalı tarafından seçilecek prime esas kazancın % 32 si,Bağ-Kur kapsamında ise % 33.5 udur.

Ynt: SSK İsteğe Bağlı mı Daha Avantajlı Yoksa Bağkur mu?

01/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı SSk tarih olmuştur. Ancak eski adıyla isteğe bağlı Bağ-kur lu olabilirisiniz.