SSK' lı Şirket Ortağı Durumu?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Kendi ortağı olduğu şirkette SSK'lı olan kişilerin yeni kanunda bunu yapamayacakları yazıyr. Peki ne yapacağız? 30 Eylül'e çıkış verip 1 Ekim'den itibaren Bağkurlu mu olacak?
 
Ynt: SSK' lı Şirket Ortağı Durumu?

aslında eski kanun diye bişey yok bu eski kanunda da olmaması gereken bişey işveren aynı zamanda kendi işyerinde ssk lı olamaz
 
Ynt: SSK' lı Şirket Ortağı Durumu?

bizde de böyle bi durum var, hem de şirket ortakları emekli ve şirkette ssk lı olarak görünüyolar.
bu konudaki mevzuatı aradım ama bulamadım ben..

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa, lütfen yardım etsin..
 
Ynt: SSK' lı Şirket Ortağı Durumu?

arkadaşlar 2 halde ortak kendi şirketinde ssk lı olabilir.

1-Firmanın ssk lı çalışanı iken hisse devri ile ortak olan kişinin ssk lı hali devam eder.taki ssk lı çalışma hali kesintiye uğrayıncaya kadar.
2-başka firmada ssk lı çalışırken firma kurulup ve hisse devri yoluyla firma ortağı olan kişinin gün kaybı olmadan ssk lı girişi olursa o kişininde ssk lı hali kesintiye uğrayana kadar ssk lılık hali devam eder.

her iki haldede 1 gün dahi ssk lılık hali kesintiye uğrasa ssk nın sona erdiği tarih itibariyle bağkurlu olur.
 
Ynt: SSK' lı Şirket Ortağı Durumu?

Değerli arkadaşlar sanırım yönetmelik ve genelgeler çıkınca tam anlamıyla sigortalı olup olamayacakları ortaya çıkacaktır fakat aşağıdaki maddede açıkça kendi işyerlerinde ssk lı olamayacakları belirtilmektedir.Sanırım burada kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla şirket ortaklarının kendi işyerinde ssk lı görünmeleri muvazaalı düşünüldüğünden bu madde konmuş olabilir.

MADDE 33- 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.
 
Üst