SSK Yetim Aylığı Nasıl Bağlanır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
30.10.2008 Şevket TEZEL [email protected] Sözcü

Annemden boşanan ve benden başka yasal mirasçısı olmayan SSK emeklisi babam yakın tarihte vefat etti. Velayetimin verildiği annemle oturuyor ve Anadolu Lisesinde okuyorum. Yetim aylığı bağlanması için nasıl ve hangi evraklarla başvurmalıyım? Türkan SERT/MANİSA

Sayın Okurum,

Vefat eden SSK sigortalılarının yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için, hak sahiplerinin örneği SGK?nın örnek olarak hazırladığı tahsis talep dilekçesini doğrudan SGK?ya vermesi veya posta yoluyla ya da elektronik ortamda göndermesi gerekiyor.

Başvuru Ankara?ya

Bu tahsis talep dilekçesini www.sgk.gov.tr internet adresinde formlar ve dilekçeler bölümünden bulabileceğiniz gibi SGK birimlerinden de bulabilirsiniz.

Tahsis talep dilekçesine 2 adet fotoğrafın yanında Nüfus İdaresinden alacağınız vukuatlı nüfus kayıt örneğini ekleyip (SGK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığı Balgat-ANKARA) adresine iadeli taahhütlü gönderin.

Yüzde 50 oranında aylık bağlanır

Her ne kadar yetim çocuklara (Sigortalının kendisi yaşasaydı alacak olduğu aylığın) yüzde 25?i oranında aylık bağlansa da yetim çocuklardan kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine yüzde 50 oranında yetim aylığı bağlanması gerekiyor.

Yetim aylığı GSS sağlayacak

Babanızdan dolayı ölüm tarihinden itibaren bağlanacak bu aylığı evleninceye veya çalışmaya başlayıncaya kadar alabileceksiniz. Bu yetim aylığını aldığınız sürece yaşınız kaç olursa olsun GSS primi ödemeden genel sağlık sigortasından da yararlanabileceksiniz.

SSK?lıların İsteğe Bağlı Ödeyerek Emekliliği İçin Parola Bin 259 (2)

Malûl annesi için yıpranma 1 Ekim?den başlıyor

12.01.1965 doğumlu, 15.10.1996 işe giriş tarihli, 3 bin 842 prim gün sayısına sahip ve isteğe bağlı prim ödemelerine devam eden annesinin 14.07.1982 ve 15.09.1984 tarihlerinde yaptığı iki doğumdan dolayı doğum borçlanması ve yüzde 95 özürlü olan kardeşinden dolayı erken emeklilikten yararlanıp yararlanamayacağını ve 01.10.2008?den itibaren ne yapmaları gerektiğini soran Banco55 rumuzlu okurumun annesi 5 bin 900 günü tamamlaması halinde 53 yaşını dolduracağı 12.01.2018 tarihinde veya artık hiç prim ödemeyerek 58 yaşını dolduracağı 12.01.2023 tarihinde emekli olabilecek. 5 bin 900 günü tamamlamasına kalan 2 bin 58 günün en fazla bin 259 gününü isteğe bağlı öderse sorun çıkmayacağını, aksi halde Bağ-Kur?dan emekli olma şartlarına tabi olarak normal emeklilik için 9 bin gün gerekeceğini belirtiyorum. Bu okuruma özürlü kardeşinin SGK Sağlık Kurulunca başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda olduğunun saptanması halinde annesinin 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçecek çalışma süresinin yüzde 25?i oranında yıpranma payı kazanmaya başlayacağını, ilk sigortalılık tarihinden önceki doğumların borçlanılması talebinin SGK?ca reddedildiğini de ilave ediyorum. Yasada bu konuda yasak olmadığı için ilk sigortalılıktan önceki doğumlar için yargıya başvurulabilir.