SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Üyelik
9 Nis 2009
Mesajlar
5
Merhaba

Şu anda bir şirkette sigortalı olarak çalışıyorum. Perakende olarak satış yapan bir gıda şirketi kurmak istiyorum. Şu an çalıştığım işyerine devam etmek ve sigortamın da devam etmesini istiyorum.

Konuştuğum bir muhasebeci, şirket kurduğum zaman tacir sayılacağımdan bağkur a bağlı olmam gerektiğini, o yüzden şimdiki işime devam etmek istiyorsam, şirketi başka birisi üzerinden kurmam gerektiğini söyledi. Şirkette herhangi bir ortaklık olmayacak. Bende şirketi tamamen kendi adıma kurmak istiyorum. Bunun için en uygun yöntem nedir ? Ne yapmam gerekir ?

Yadımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler.
 
Ynt: SSK'lı olarak çalışıyorum şirket kurmak istiyorum. Bağkura geçmem gerekir mi?

merhaba sayın enmen, siz şu an sgk gereği 4/a kapsamında yani eski adıyla ssk lı olarak bir işyerinde çalışmakta iseniz bu çalışmanız aynı işyerinde devam ettiği sürece yani 4/a sigortalılığınıza hiç ara vermeden(bu çok önemli bir husustur) devam ettiğiniz sürece bir şirket kurabilirsiniz ve bu şirkette eski adıyla bağ-kur yeni adıyla 4/b li olmazsınız.Sadece kendi kurduğunuz şirkette artık 01.10.2008 tarihinden itibaren 4/a lı olarak(yani eski adıyla ssk lı) çalışamayacaksınız ama başka bir şirkette bu 4/a lı çalışmanızı sonlandırmadığınız sürece 4/b ye geçmenize gerek yoktur.Kanun sadece kimlerin 4/ b li olması gerektiğini söylemiş yani şirket kurmadan önce hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması olmayanlar için geçerlidir o muhasebeci arkadaşın dediği.Yani ne 4/a lı ne 4/b li nede 4/c li olmayan birisi şirket kurduğunda tacir sayıldığından dolayı o an sgk ya tabi bir çalışması da olmadığından yasa gereği zorunlu olarak 4/b li sayılmaktadır.Ama şirket kurmadan önce 4/a lı olarak başka bir işyerinde çalışmakta ve bu çalışmasını sonlandırmadan yani kısaca ssk çıkışı çalıştığı işyerinden yapılmadan kendisi ayrıca bir şirket kurar ise ssk sı diğer işyerinde devam ettiği sürece bağkurlu olamaz.Sadece kendisi isterse ssk sını sonlandırdığı günün ertesi günü bağkura yani yeni adıyla Sgk ya 4/b li olarak kaydını yaptırmak zorundadır.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Sayın Partak merhaba,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Bugün muhasebeciyle sizin verdiğiniz bilgiler ışığında tekrar konuştum. Benim kuracağım şirket adi şirket olarak adlandırılan bir şahıs şirketi oluyormuş. Ben kendim doğrudan vergi mükellefi oluyormuşum. Tam olarak şirket sayılmıyormuşum. 5510 sayılı yasayla gelen değişiklikler, yani ssk'lı çalışanın şirket kurması durumu, şirket ortakları için geçerliymiş. benim konumumla ilgili herhangi bir değişiklik olmamış. Yani benim ssk lığım devam ederken bu şartlarda şirket kuramayacağımı, kurarsam da bağkurlu olmam gerektiğini ısrarla söyledi. Benim de kafam oldukça karıştı. beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

merhaba sorunuza verdiğim cevap doğru olduğu gibi aşağıda yer alan açıklamalarıda okuyabilirsiniz.

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ
28 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27011

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI


Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.

2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.

3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

4) İsteğe bağlı sigortalı olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

5) 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

8) 01/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.

9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

10) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde 2925 sayılı Kanuna tabi prim ödeyenlerin sigortalılıkları 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erer, 5510 sayılı Kanuna tabi çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2925 sayılı Kanuna göre kendiliğinden başlatılır
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Merhabalar,

Benim de sorunum buna benzer gibi, yardımlarınızı bekliyorum lütfen.

Ben geçen seneye kadar 1 firmada ssklı olarak çalışıyordum, aynı anda part time olarak da baska bir firmada çalışıyordum.Part time çalıştığım firma 15 günlük(parttime) ssk ödememi yapıyordu.
Daha sonra full-time çalıştığım firmadan istifa edip, kendi şirketimi kurdum ( limited ).
ve 3 ay içinde bağkura basvuruldu fakat hala bağkur başlamadı, Bu süre zarfında part time çalıştığım yer ssk ödemesine devam etti ve ediyor.şimdi muhasebecim bağkurun açılması için ssk nın kapanması gerektiğini söylüyor. Part time çalıştığım yere sordum ssknın kapanması konusunda , fakat ssk sız çalıştıramayacaklarını söylediler. Öğrenmek istediğim şey mevzuatta bununla ilgili bir çözüm var mı ? Part -time çalıştıran yer bir şekilde devlete benim şirket sahibi olduğumu göstererk ssk ödemekten muaf olamaz mı?Ya da bunun bir çözümü yok mu? Bağkurlu olmak istiyorum. Bana yol göstermenizi ve değerli bilgilerinizi rica ediyorum, Teşekkür ederim
saygılarımla.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

sayın selimist, maalesef önce başlayan sigortalılık haliniz yani eski adıyla ssk(15 gün devam eden) yeni adıyla 4/a lılık haliniz sonlanmadan bağkur istesede zaten kayıt yapamaz ki! ssk nıza son vermeden bağkurlu yani 4/b li olamazsınız.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Teşekkür ederim cevabınız için,
Peki ssk yı sonlandırıp, bağkur basladığında, ben bu tarihten itibaren mi bağkurlu olacam yoksa şirket açıldığından itibaren yani 1 sene önceden iti baren mi olacam. ve bu 1 sene zarfında ödenen ssk primleri iptal olup, bağkur primleri şirketin başlangıcından itibaren m ödeecek?
Aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Ssk nızın son bulduğu tarihten itibaren bağlurlu olursunuz. Ssk da geçen günlerinize bir şey olmaz. Bağkura geçtiğiniz tarihten sonrada son buluncaya kadar bağkura prim ödersiniz.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Hmm, ama ben bu 1 sene zarfında ödenen ssk' m part time ( yarım prim )olarak ödendiği için ben şirketin açıldığından itibaren bağkurumu ödemek istiyorum,ödenen ssk nın da göz ardı edilmesini; bunun mümkünatı var mıdır?
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Sigortanıza son verir bağkura geçersiniz. Kısmi zamanlı çalıştığınız işyerine bağkur kaydı sonrası tekrar girersiniz. İşv. bağkur'lu olduğunuzu söylersiniz ve ücretinizden sadece vergiler kesilir.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Merhaba;

bu konuyla ilgili pek bilgim yok. birkaç muhasebeci arkadaşıma sordum farklı cevaplar aldığım için buraya yazıyorum zaten az şey bildiğim bir konuda iyice kafamı karıştırdı.

Ben özel bir şirkette SSK lı olarak çalışıyorum. ve uzun yıllar bir şirkette ücretli ve SSK lı olarak çalışmayı hatta emekli olmayı planlıyorum.

Ben aynı zamanda da tek başıma bir şirket kurmayı düşünüyorum. amacım başımı ağrıtmadan kanuna nizama uygun olarak ticaret yapabilmek. yani olursa yaparım olmazsa yapmam kanun neyse vergimi öderim şirketimi faal tutarım.

Bağkurla herhangi bir ilişkim olmasına gerek var mı?
Yani benim SSK devam etsin istiyorum. uzunca bir süredir SSK ya prim ödüyorum çünkü. ileride kariyer düşüncesiyle bir işten istifa ederim sigortam bozulur yenisine girerim yeniden başlar. yada işveren beni çıkarır 3 ay boş gezerim 4. ay işe girerim sigortam yeniden başlar.
Muhasebeci arkadaşım bana SSK bozulduğu anda bağkura geçmem gerektiğini söylüyor. Bağkura geçtikten sonra tekrar SSK ya dönülebilir mi? yada ben bu SSK ya çok mu takılıyorum.

ayrıca bir işte çalışırken aynı zamanda şirket kurmanın getireceği handikaplar var mıdır?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

bağkurlu olmanıza gerek yoktur
ssk ara verdiğinizde bağkura geçmelisiniz aynen bağkur luk bozulmadan yani işyerinizi kapatmadan da ssk ya geçemezsiniz
herhangi bir handikap aklıma gelmiyor normal işyerinden farkı olmaz
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Bir şekilde iş değişikliği olduğunda o zaman bağkura geçmem gerekiyor. onsan sonrada şirketi kapatmadan tekrardan SSK ya geçemiyorum. O zaman ben bunca yıl SSK ya prim ödedim primde sürede dolmadı. Bağkura geçince tekrardan SSK yada geçemeyeceğim. O zaman şirketi kapatmak gerekecek yani hem kendi şirketimde ticari faaliyet gösterip hemde bir şirkette çalışamayacağım anlamına geliyor. yani uzun vadede bu ikisi gitmez öyle mi?
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

o zaman ssk ya ara vermeyeceksin
resmi olarak versende bir işyeri ile anlaşıp ssk nı ödeyip bir yerden ssk lı olacaksın
yani devam ettireceksin
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Merhaba dostlar,

Başka bir şirkette SSKlı (4/a) olarak çalışıyoruz, şirketi kuracağız,

1) şirketin şahıs şirketi veya limited şirket olması fark eder mi? Diyelim ki şahıs şirketi;

1a) Şirkette SSKlı birinin çalışması zorunlu mu? Kanunen tek bir kişi, SSK primi çalıştığı şirket tarafından ödenirken, kendi şahıs şirketinde çalışabilir mi?

2) Limited şirket için de benzer sorular geçerli, limited şirkette SSKlı birinin çalışması zorunlu mu?

3) Aslında öğrenmek istediğim, minimum maliyet ve kanuni prosedür eşliğinde, başka bir şirkette çalışırken kendi şirketimi nasıl kurarım, tek kişi (şahıs şirketi) veya bir ortakla limited şirket kurdum, şirketi sigorta anlamında minimum maliyetle nasıl idame ettirebilirim?

Şimdiden çok teşekkürler.
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Yardımınız gerekli olan benin durumum biraz daha değişik. Sigortalı idim. İşten ayrıldım, Şahış işletmesi kurdum, Bağ-Kur'a kayıt yaptırdım. Yeni doğan kızımızı da üzerime aldım.
Umduğumuz gibi gitmedi, şimdi tekrar maaşlı işe döneceğim bayram sonrasında. Şirketi kapatmam gerekir mi? Bağ-kur 2 aylık bir borcum var, ödeyemedim daha, bu durumda ne olacak. Gireceğim firma kurumsal firma, yani SSK primimi mutlaka ödemek isteyeceklerdir. Ne yapmalıyım?
 
Ynt: SSK'lı Olarak Çalışıyorum Şirket Kurmak İstiyorum. Bağkura Geçmem Gerekir mi?

Firmanızı kapatmadan 4/b çıkamazsınız, 4/b çıkmadan da başka bir yerde 4/a olarak gözükemezsiniz. Gireceğiniz yere durumunuzu belirtip sadece vergi kesintileri ile bordro yapılmasını söyleyeceksiniz yada 4/b kapattıktan sonra işe gireceksiniz.
 
yari zamanli ski olarak çalışırken sirket kurunca Bağkur geçmek gerekir mi?

yari zamanli ski olarak çalışırken sirket kurunca Bağkur geçmek gerekir mi?
saygilar,
elif
 
merhaba
ben özel bir şirkette c sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım. 4a lı olarak tam zamanlı sigortam yatmakta. ayrıca KOSGEB in açmış olduğu girişimcilik kursuna giderek sertifika aldım. Bu sertifikayla kendi adıma bir proje danışmanlık şirketi açmak istiyorum.
Sorum şu ; şuan çalışmakta olduğum şirketten ayrılmadan (sigortamın çalıştığım şirket üzerinden yatması b sınıfı isgu olmam için önemli ) bu iş yerini açabilirmiyim ve KOSGEB buna izin erirmi. cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
 
Üst