Ynt: Stajyer Personel Staj Bitimi
Merhaba,
Stajyer ücretleri her türlü vergi ve kesintiden muaftır.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.07.16.02/DH:07-59/
Konu : Damga Vergisi
????????..
İlgi : ???????.. tarihli fax dilekçeniz.
İlgide kayıtlı fax dilekçenizde; işyerinizde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre eğitim gören stajyer öğrencilere asgari ücretin %60?ı oranında ödenen ücretlerden damga vergisine tabi olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 12 nci bendinde (5228 sayılı Kanunun 59/3-b maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 31.07.2004) 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanununa tabi çırakların (7) asgari ücreti aşmayan ücretleri gelir vergisinden istisna tutulmuştur
Diğer taraftan, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; ?Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir.? denilmekte olup, aynı kanunun istisnaları düzenleyen 9 uncu maddesinde ise; "Bu kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden müstesnadır." hükmü yer almaktadır.
Söz konusu Kanuna ekli (2) sayılı tablonun ?IV-Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar:" başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında ?Ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetlere ilişkin olmamak şartıyla gerçek kişiler arasında düzenlenen akitlerle ilgili kâğıtlar (Söz konusu kâğıtlar, resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.) (5535 sayılı Kanununun 8 inci maddesiyle eklenen ibare) (08/07/2006 tarihinden geçerli olmak üzere) ile Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kağıtlar damga vergisinden istisnadır? denilmektedir.
Bu açıklamalara göre, işyerinizde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre eğitim gören stajyer öğrencilere 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 23 üncü maddesinin 12 nci bendi kapsamında asgari ücretin %60?ı oranında ödenen ücretlerin (asgari ücreti aşmayan ücretler) damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.