Stok Affı

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
İşletmede olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia için:

- Stok 6-1/c e göre stok beyanında bulunacağım. Tahakkuk buradamı çıkacak?
- Beyan edilen stok kdv ni KDV 1 beyannamesinde indirim konusu yapacağım.? Fakat kdv %10 olduğu için burada matrah farklı bir tutar olacak.?
- KDV 2 beyannamesinde ödemem gereken kdv beyannamede nerede göstermeliyim.?
- Stok beyanında tahakkuk çıkarsa ayrıca vereceğim KDV 2 beyanında da tahakkuk çıkarsa mükerrer olmayacakmı.?
Yardım lütfen?
 
Okuduğum bazı makalelerin çoğunda sorumlu sıfatı ile beyan edilir denmekte. Acaba benmi yanlış algılıyorum.

6736 Sayılı Kanun’un 6/1 inci Maddesindeki Düzenlemeden Faydalanmak İsteyen Mükelleflerin Vergisel Yükümlülükleri Nelerdir?

Kanun’un 6/1 inci maddesindeki düzenlemeden faydalanarak kendilerince veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden beyan edilerek kayıtlara intikal ettiren mükellefler;

Ø Genel orana tabi makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların bedeli üzerinden % 10 oranında;

Ø İndirimli orana tabi diğer makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların bedeli üzerinden ise bunların tabi olduğu KDV oranların yarısı oranında,

katma değer vergisi hesaplanarak, hesaplanan KDV’yi sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2 No’lu KDV beyannamesi ile kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen üçüncü ayın son iş gününe kadar beyan edecek ve aynı süre içinde ödeyeceklerdir.

Mükellefler tarafından bu madde kapsamında beyan edilen emtiaya ait hesaplanan KDV, 1 No.lu KDV beyannamesinde genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir. Ancak, kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden hesaplanarak ödenen KDV'nin indirimi mümkün olmayıp, bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Ayrıca, bildirime dahil edilen ve kayıtlara alınan söz konusu kıymetler için amortisman hesaplanmayacak, uygulama kapsamına giren mallarını daha sonra satmaları halinde ise, defterlere kaydedilecek satış bedeli söz konusu kıymetlerin kayıtlı değerinden düşük olamayacaktır. Gerçek satış bedelinin kayda alınan bedelden düşük olması halinde ise, kazancın tespitinde kayıtlı bedel dikkate alınacak, bir başka deyişle bu şekilde kayıtlara alınan malların satışından zarar doğamayacaktır.
 
KDV 1 aslen olan ama kayıtlarda olmayan mal için ödeyeceğiniz kdv ind. yapıyorsunuz. Af olmasa idi 500 ödeyecektiniz af nedeni ile 100 indirdiniz 400 ödeyeceksiniz.
KDV 2 ile aldığınız mala ait size satanın ödemesi gereken kdv beyan edip ödüyorsunuz.
 
bende stok affıyla ilgili süre uzatımına takıldım.Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmedebulunmayan malların kayıt ve beyanlarınaintikal süresi 30 kasım denmiş.En son faturayı ekim ayına kesip ekim beyannamemiz e dahil etmemiz mi gerekir yoksa kasım ayında kesip kasım beyanlarına dahil etmemiz yeterli olur mu ?
 
İlgili kdv beyanını vermeden stok affı beyanını verip sonrasında kdv beyanını vermek gerekir.
İşletmede var olan fakat defter kaydında olmayan ile
işletmede olmayan fakat defter kaydı olan stoklar için hangi ayda beyan verildi ise o dönemin kdv beyanında göstermek gerekir.
 
Sayın Urum79 ben süre uzatımında uygulamamızın fiili olarak nasıl olacağı hususunda takıldım.söylediklerinize katılıyorum.lakin ben kasım ayına faturayı kesip kasım kdv beyanında işlemi yapmış olsam kanuni süreyi geçirmiş olurmuyum yoksa muhakkak ekim döneminde fatura kesip kdv beyanını yapmalımıyım ?
 
stok affından yararlanan oldu mu acaba, kayıtlarda yer aldığı halde stok da olmayan mallar için

dökümanda 1 nolu kdv ile verilecek diyor, ödeme çıkarsa ek 21 dolacak diyor,
faturayı şimdi kesip 11 ay beyanıyla 12 ay damı vericez​


 
maliyenin telini aradım ulaşamadım, tanıdık bi yeminliye sordum,
benim anladığım 31 kasıma kadar fatura kesip aralık beyanında bildireceksin dedi,
maliyenin telefonunu ara ara yokluyorum, önce tahmini bekleme süresi 9 dk diyor, sonra 33 dk ya çıkıyor :)
 
Maliye tel alacağınız cevap ile YMM aldığınız cevap arasında yaptırım açısından fark yoktur. Sorumluluk beyan sahibinin olduğu için oradan dahi verilecek yanlış cevap sizi yakar.
 
Ekim ayına defter kaydınızı yapıp 30 Kasım kadar beyan vermelisiniz.

Ben uygulamayı şu şekilde yaptım; beyannameyi verdiğim tarih itibariyle defter kaydımı yapıp ilgili dönem beyannamesine dahil ettim. 30 kasıma kadar beyan verebilirsiniz tabi ki ama defter kaydını ekim ayına yapmanız noktasını anlayamadım.
 
maliyenin sitesinden aldığım dökümde 30 kasım 2016 tarihine kadar fatura düzenlenerek ilgili dönem KDV de beyan edilecek diyor,
devamında, işlemin normal satış işleminden farkı olmayacaktır, diyor
dolasıyla ben bugüne fatura kesip aralıkta bildiricem,
 
Ben uygulamayı şu şekilde yaptım; beyannameyi verdiğim tarih itibariyle defter kaydımı yapıp ilgili dönem beyannamesine dahil ettim. 30 kasıma kadar beyan verebilirsiniz tabi ki ama defter kaydını ekim ayına yapmanız noktasını anlayamadım.

Yani ekim ayına defter kaydı ile birlikte ekim beyanını 30 kasıma kadar yapılması olarak demek istedim.
 
firma bugün stok affından yararlanmaya bugün karar verdi kdv1 konusunda sıkıntı yaşıyoruz ek21 verebilmemiz için kdv1 vermemiz gerekiyor(ekim kdv verildi) kasım ayına fatura kesip (ki oyle olmak zorunda) kasım kdv1 i beklersek 30.11.2016 afdan yararlanmak için son günü kaçırmış oluyoruz ... ya eksik bilgimız var ya da mantık hatası yapıyoruz... :(
bu durumda ne yapmamız gerekiyor ? şimdiden tşk ederiz
 
sayın smmmstajeri bizim de sorumuz aynı ancak hiç bir forumdan yanıt alamadık ne yazık ki... cavaplarda atlanan bir nokta var kdv1 vermeden ek21 zaten verilemiyor ödeme varsa... zaten kdv1 den aldığımız rakamları ek21 de beyan ediyoruz o yüzden stok affı beyanını önce verip sonra kdv1 vermek nasıl mümkün olacak ? umarım siz sorunun cevabını bulmuşsunuzdur burda paylaşırsanız seviniriz...tşk ederiz
 
maliyenin telefonuna ulaştım,
30 kasıma kadar fatura, aralık döneminde beyan dedi,
kolay gelsin herkese
 
Merhaba,
Stok Beyanında Bulunacak Vergi Sorumluları İçin KDV Beyannamesi ile stok Beyanı yaptık. Ve Çıkan vergiyi ödedik.
Bu vergi aynı zamanda 2 Nolu KDV beyannamesinde bu ay mı (Kasım) beyan edilecek. Yoksa bizim için vakit geçti mi.
 
sayın aturkan, kdv 2 bildirim yok, zaten vergiyi ödediniz,
bununla ilgili bilgiyi nerden aldınız,
 

Benzer konular

Üst