Şuraya bir göz atın derim.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kravat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
K

kravat

Ziyaretçi
Başka bir muhasebe sitesinden alıntı yazıdır dikkatle okuyun

NKARA (A.A) - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masum Türker, Serbest Muhasebecilere, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olma imkanı tanıyan yönergenin Maliye Bakanlığının onayıyla uygulamaya girdiğini hatırlatarak, ''Düzenlemeyle ülke genelinde faaliyet gösteren 30 bin serbest muhasebecinin, görecekleri eğitiminin ardından, sınavlara girerek başarılı olmaları halinde, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanacaklar'' dedi.

Türker yaptığı yazılı açıklamada, serbest muhasebecilik unvanına sahip olanlar ile Serbest Muhasebecilik stajına devam eden ve bu stajı başarı ile tamamlayanların mesleki uyum eğitim programına katılacaklarını belirterek, eğitimi zorunlu tuttuklarını bildirdi.

Eğitim programında, muhasebe ve denetim, hukuk, vergi hukuku, meslek hukuku, mesleki değerler ve etik eğitimi verileceğini belirten Türker, mesleki uyum eğitiminin ülke genelinde, yüz yüze ve uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türker, mesleki uyum eğitiminin süresinin lise ve daha alt öğrenime sahip serbest muhasebeciler için üç haftası teorik, üç haftası pratik eğitim konularını içermek üzere altı hafta, iki yıllık yüksek okul mezunu serbest muhasebeciler için iki haftası teorik, iki haftası pratik eğitim konularını içermek üzere dört hafta, dört yıllık yüksek öğrenim kurumu mezunu serbest muhasebeciler için, bir haftası teorik, bir haftası pratik eğitim konularını içermek üzere iki hafta olmak üzere uygulanacağını bildirdi.

Eğitimi tamamlayanlara, sınav dosyasına konulmak üzere Mesleki Uyum Eğitimi Tamamlama Sertifikası verileceğin bu sertifikaya sahip olmayanların sınava giremeyeceklerini belirten Türker, sınavlara her bir ders için en fazla beş kez girilebileceğini ve bu sınavların en fazla beş yıl içinde tamamlanacağını kaydetti. Türker, ''Başarılı olanların Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatı alarak bu görevi yerine getirebilecekler'' dedi.

Ynt: Şuraya bir göz atın derim.

astronot eğtimi mübarek 3 haftada mali müşavir 6 haftada yeminli mali müşavir
imza sünnetçi emin
bugün sünnet yarın deniz hesabı ;D ;D ;D

ülkede bundan sonra YMM enflasyonu olursa şaşmam ilkokul mezunu YMM çoğalacak bazel kritirleri de gelince birtane denetim şirketi yerli olmaz bu durumda

Adalet bunun neresinde şimdi ???

Okuyan eğitimli insana zorluklar veriyosun. (3 Yıl gibi)

Gidişat nereye varcak bakalım ???

Staj süresinden bahsediyorsanız ilk kanundan beri sm ruhsatlı bir meslek mensubu direk smmm sınavlarına girebilmekte idi. Yani yeni bir durum değil. Yeni olan ise tüm sm ruhsatlıların smmm sınavına göre daha basit bir yöntemle smmm sınavına tabi tutulmaları. Bu gibi tüm kanunlarda geçiş sürecinde eskilere bazı imtiyazlar sağlanır bu bazen haksızlık olsada kanuni kuraldır. Örn: eski ssk olanların 5510 göre 4/a olanlara göre daha önce emekli olabilmesi gibi.

verilecek eğitimin içeriği nedir kaç saattir?bu yeterlimidir?böyle kısa sürede ilerlemiş yaşa rağmen hemen öğrenilebilir mi?ya da mevcutlara zeka testi mi uygulanmış?birçoğunun IQ'su einstein'i geçmişmidir?buna göre smmm olanlardan daha zekidir sonucu çıkarılabilir mi?ne de olsa biri üç yılda öğreniyor diğeri ise üç haftada? ;D ;D ;D

eğitim demişken ;D ;D ;D

Temel'le Cemal bir gün kahvede otururken gazetede bir ilan görürler"Pilot kurslari baslamistir*"Tabi ki bizimkilerde merakli, pilotluga köyde bagi bahçeyi satip ?stanbula giderler.Kursa baslarlar basariyla bitirirler diplomalarini alirlar.Aradan iki ay geçer bir uçak sirketi arar..- "Gelin bakalim size uçak verecegiz pilotlugunuz nasil?"- "ilk seferiniz Ispanya'ya.."Bizimkiler süper bir kalkis güzel bir havalanis ?spanyaya varirlar.Tam ineceklerCemal :- "Kule, acil inis pisti bosaltin, itfaye, ambulans, doktor çagirin, zor durumdayiz.!.."Temel- "Sayin yolcularimiz herkez emniyet kemerlerini baglasin bildigi bütün dualari okusun tehlikedeyiz."Derken uçagi zor bela, kanter içinde piste indirirler.Temel:- "Vay kafasız ispanyollar, ula bunlarin kafalari hiç çalismayi, 15 metrelik pist mi olur. az daha olecektuk da".Cemal:- "Ula Temel, dogru deysin. Hakketten kafalari çalismayi. 15 metrelik pist yapayler da 10 kilometre genisluk olur mi?"

bsmmmo sitesinden alıntıdır

ünvan geçici koltuk kalıcıdır :lol: :lol:
canım koltuğum bir an senden ayrı düşecem zannettim :lol: :lol: :lol:
koltuğunu seven koltuk sahabı :lol: :lol:

şaka bir yana asıl sorun yasanın sistematiğinde 89 yılından beri herkes tartışmış ve şimdi de tartışıyoruz ve gelecekte de tartışacağız...
şimdi gelişmiş ülkelerdeki meslek mevzuatlarına baktığımızda ki çoğu 100 yılı aşmıştır biz daha yeni 20 yılı devirdik örneğin amerika kanada ve ingiltere'de bookkeper ve accountant kavramı bulunmakta bookkeper defter tutan anlamında accountant ise bizdeki mali müşavir anlamında çeviriliyor ama kanada'da chartered accountant ünvanına sahip kişiler gümrük vergilerini bile takip edebilmekte ve kamudada yerlerini almış durumunda ama bizdeki sorun ise mali müşavirliğin tanımı ya da şöyle demek gerekir iş tanımı denetçimidir?defter tutanmıdır?kontrol edenmidir?danışmanmıdır?tasdik makamımıdır?tümüyle belirsiz gri bir resim?yemin etmesine gerek var mıdır?10 yılını doldurmadan ettiği yeminin hayrı olmaz mı?ünvanımızda(smmm) serbest muhasebeci deyimi neden var?ne kadar da şaka bir yana desemde son birkaç aydır şaka gibi şeyler yaşıyoruz :lol: :lol:

Gelecek sene yüksek lisans yapmayanlar ymm olamaz diye bir kanun çıkarmayacaklarını kim bilebilir? O zamanda yeni staja başlayan veya başlayacaklar bizim ymm hakkımız demiyecekler mi? Eğer bir tepkiniz olacaktı ise öncelikle il millet vekillerine sonrada kanunu çıkaranlara ve onay için gönderildiğinde c.başkanına yapmalı idiniz. İş bitmiş fiş gitmiş yani kanun yürürlüğe girmiş. Bu vakitten sonra hapırsanızda köpürsenizde neye yarar?

biraz da dünyadaki uygulamalara baktığımızda
ingiltere'de uygulanmakta olan sistemde her şirkette bir bookkeper var ama en son denetimi cpa'den geçiyor ama bizdeki yeminli kavramı yok orada
bizim sistem alman meslek mevzuatını biraz andırıyor ama oradaki tanımlara baktığımızda muhasebeci sonrası bilanço muhasebecisi ve 10 yıllık deneyim sonrası yeminli mali müşavir
bence ymm kaldırılıp sadece sm ve smmm kavramı olmalı sm'nin görevi muhasebe smmm'nin ise denetim ve tasdik olmalı ama görüyoruz ki tam tersi bir görüş hakim smmm muhasebeye yönelsin ymm denetim ve tasdikle uğraşsın diye...
tabi düşüncemin biraz da olabilirliğine baktığımda çok düşük bir yüzde çünkü buna sebep zaten piyasada büyük denetim firmaları pazarı kapmış tekellerini oluşturmuş durumda ve biz meslek mensuplarına da ancak kırıntılar kalmış durumda
şimdi bir de şu var gelişmiş ülkelerde muhasebe ve denetim pazarı çok geniş herkes gelir vergisi beyannamesi vermekte ve bir çok kişinin de vergi iadesi ve vergi kredisi işlemleri olmakta bir çok tüzel kişilik denetime tabi..
biz de ise......

bir de şunu da kendimize sormamız gerekiyor ne yapmak istiyoruz?
denetim mi muhasebe mi?ikisi bir arada mı?
bir kısım ymm ruhsatı alanlar hemen muhasebeyi bırakabildiler mi?sadece denetim yaparak geçinebilirmiyiz?bu ve bunun gibi bir çok soru var cevap bekleyen?odaların ve yönetimin rolü ne olmalıdır bu noktada?

önümüzdeki yılda gelen tepkiler üzerine eğitim süresini biraz daha uzatarak 4+4 haftalık eğitimle dört dörtlük hazır bir şekilde ymm sınavına alıyorlarmış 10 yılı geçkin sm leri nasıl olsa smmm ile aynı deyip ;D ;D ;D

Sayın moderatör, Farklı başlık altındaki aynı konuyu kapattığınız gibi bunuda kapatın lütfen.
İnternette polemiğe girmek için can atan ........ yazmıyorum o kısmı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...