Süreli iş sözleşmesi fesih hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SonerB
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Ben 03,12,2007 yılında bir banka çağrı merkezine 18 aylık sözleşmeli olarak işe başladım ve sözleşmem 03,05,09 da doldu ve hiçbirşey söylenmeden devam edildi . Benim bildiğim kadarıyla sözleşme otomatik olarak 1 sene yenilenmiş oldu. Ancak bu zaman zarfında çalıştığım zaman diliminde aylık çalışma günlerimi kendimiz ayarlıyorduk. Bu ay bize sorulmadan çalışma günlerimizi bizim belirliyemeyeceğimiz bilgisi verildi bu nedenle işten çıkmak zorunda kaldım. Peki ben 03,05,10 da işyerine gidip ihbar süresini doldurmadan işten ayrılabilirmiyim?

Teşekkürler

Ynt: Süreli iş sözleşmesi fesih hakkında

Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmes4857 sayılı İş Kanunu'nun 11'inci maddesinde; "İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar." hükmü yer almaktadır.

öncelikle sizin yaptığınız iş belirli süreli iş sözleşme yapmayı haklı kılan bir objektif kritere dayanmamaktadır. dolayısıyla sözleşmenin her ne kadar belirli süreli yapılmış olsa da niteliği gereği başlanğıçtan itibaren belirsiz sürelidir.

çalışma sürelerinizle iligli iş sözleşmenizde ne gibi bir düzenleme mevcut bilmiyorum ama çalışma süreleri ve ara dinlenmelerin işveren tarafından belirlenmesi esastır. dolayısıyla bu çerçevede yapılan değişiklik tarafınızdan kabuşl edilmeyip ,işyerinden ayrılmanız durumunda ihbar bildiriminde bulunma zorunluluğu doğurmakta olup, böyle bir bildirimde bulunmamışsanız ve işveren bu konuda dava açarsa ihbar tazminatı ödemeniz gündeme gelebilir.

selametle..

"