Süresi Kendiliğinden Uzayan Sözleşme İçin Damga vergisi Ödenmesi Gerekmez

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Ekrem Sarısu

Süresi kendiliğinden uzayan sözleşme için Damga vergisi ödenmesi gerekmez

Soru: Süresi bitmeden önce ihtar çekmediği için süresi aynı şartlarda uzayan işyeri kira sözleşmesi için Damga Vergisi ödenmesi gerekiyor mu?
Zeynel MUSAOĞLU

Cevap: Kira sözleşmesinde var olan hükümlerce süre bitimin de sözleşmede değişiklik yapılmaksızın kendiliğinden uzayan süreler için Damga Vergisi ödenmesi gerekmiyor.

İşe alınacak 120 bin kişiye günlük 15 TL ödenecek

Soru: Başbakanın açıkladığı pakete göre, işe alınacak 120 bin işsiz ne iş yapacak? kadrolu mu olacak? Ve ne kadar ücret alacak?
M. ULU

Cevap: Yatırımların ve istihdamın teşviki ve desteklenmesine ilişkin olarak açıklanan paket kapsamında işe alınacak 120 bin kişi, okul ve hastane onarımı, ağaçlandırma, park ve bahçe işlerinde 6 ay süresince çalıştırılacak. Günlük 15 TL ücret ödenecek.

Süresinde kayıt olmayanın Bağ-Kuru 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılıyor

Soru: 1960 doğumluyum.1994 ten bu yana vergi kaydım var fakat Bağ-Kur başvurusunda bulunmadığım için şu an hiç primim gözükmüyor. Borçlanma yapabilir miyim? Ne kadar prim ödemem gerekiyor? Bu durumda eğer borçlanabilirsem ne zaman emekli olabilirim?
O.B.

Cevap: Sizin gibi süresi için Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Kanunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 den itibaren 6 ay içinde(en geç 31 Mart 2009 tarihine kadar) vergi kaydı ibraz edenlerin sigortalılıkları 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyordu. Maalesef bu süreyi de kaçırmışsınız. Bağ-Kurunuzu 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlatma şansınız yok. Bu başlangıca göre; en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak içinde 5400 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. 15 tam yıl prim ödeyip 63 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Geçmişe yönelik borçlanmayla Bağ-Kurdan gün kazanılamıyor

Soru: 1980 li yılların sonlarından itibaren 4-5 yıl kadar üzerime kayıtlı elektrikçi dükkanım vardı. Hiç prim ödenmedi.(Bağ-kur) Kapanışı yapıldığı için şuanda faaliyette değil. O yıllar için borçlanarak gün kazanabilir miyim? Mümkünse tahmini toplam ödeme bedeli ne olur? 1955 doğumluyum.
Ayşe KURŞUNLU

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kaydını yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. İşyeriniz faaliyetine devam etmiş olsa bile, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki Bağ-Kur sigortalısı olmanız mümkün değil. Maalesef 1980?li yıllar için borçlanma yoluyla Bağ-Kurlu olamazsınız.

İsteğe bağlıya 2 yıl daha prim ödeyebilirsiniz

Soru: 18 Haziran 1961 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Haziran 1986. SSK 1870 gün prim ödemem var. 1 Ocak 2007 den beri isteğe bağlı pirim ödemekteyim. Askerlik borçlanmamı da yatırdıktan sonra, ne zaman emekli olabilirim?
Yusuf DÖNMEZ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı tahmin ediyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 1975 gün daha prim ödeyerek, 3250 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bu şartlarda emekli olmak için, 32 ay(960 gün) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 1015 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemeniz gerek.
 
Üst