Süt İzni

Üyelik
8 Tem 2005
Mesajlar
20
Merhaba

çalışan bayan işçimiz doğumdan 1 sene içinde kullanacağı süt iznini aralıksız toplu olarak kullanmak istiyor.Örn. 1,5 saat X 360 gün =540 saat/7,5 saat = 72 gün olarak.

kanunen böyle bir hakkı varmıdır?
 
Re: Süt izni

Merhaba,

Hayır böyle bir hak yoktur.Konuyu sosyal açıdan düşünün.Burada ön plana çıkması gereken çocuğun gelişimini olumlu kılmaktır, annenin izin kullanması değil.

Kod:
Analık halinde çalışma ve süt izni 
MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. 
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. 
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Ama işçi ve işveren açısından bir problem yoksa, çalışma günlerini hesaplayıp (360 gün değil) toplu olarak verebilirsiniz.

Kolay Gelsin.
 
merhaba arkadaşlar
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
belirttiğinin gibi işçi ile işveren kendi aralarında anlaşıp böyle birşey yaparlarsa güzel birşey olur ama uygulamada böyle birşeyle hiç karşılaşmadım bu bir buçuk saat gün içerisinde çalışılan süreler gibi dikkate alınır. bir düşünün ki 72 gün boyunca personeliniz işe gelmiyor bunu sigortaya nasıl bildireceksiniz bu 1,5 saat herhangi bir izin değil gün içerisindeki ara dinlenmeler gibi dikkate alınmalıdır. iş arama durumlarında işçi veya işveren iş sözleşmesi feshi için bildirimde bulunulmuşsa günde 2 saat iş arama izni vardır personel isterse bu iznini toplu olarak ta kullanabilir
eğer siz böyle birşey düşünüyorsanız bu sadece sizin işyeri mevzuatını bağlar yasal dayanağı da yoktur.
 
Üst