TABLO-10 Menkul Sermaye İratlarına İlişkin Bildirim

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abdsis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

Bir Mükellefimizin Serbest Meslek Kazancına ilaveten Menkul Sermaye iratları Aşağıdaki gibidir.

Repo: 1,92 YTL
Hisse Sendi :3509,32 YTL
Yatırım Fonu : 421,69 YTL

Mükellefle Görüştüğümüzde bunların kar payı olduğunu söyledi.

Öğrenmek istediğim. Bu gelirlerin Tablo 10 da gösterilip gösterilmeyeceği.

Malumunuz yarın son günü. Lütfen Cevap yazın.

İyi çalışmalar..
 
1. GVK Geçici 55 maddesine göre 01.01.1999 ve 31.12.2005 tarihleri arasında elde edilen ve tevkif edilen Gelir Vergisi kanunun 75 maddesinin 7, 12 ve 14 numaralı bentlerde yazılı menkul sermaye iratları ve menkul kiymet yatırım fonları katılma belgelerine ödenen kar payları sonucunda elde edilen kazançlar için beyanname verilmez. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilirse dahi bu gelirler beyannameye dahil edilmez. Ancak ticari işletmeye dahil olan bu gelirler bu kapsam dışındadır.
Yukarıda yapılan açıklamaya göre mükellefinizin elde etmiş olduğu repo geliri ve yatırım fonu kar payı tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.

2. GVK 22/2 maddesine göre tam mükellef kurumlardan elde edilen, GVK 75 maddesinin ikinci fıkrasının 1,2 ve 3'üncü bentlerde sayılan kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisnadır. Dolayısıyla sizin mükellefin elde ettiği hisse senedi kar payının yarısı gelir vergisinden istisnadır.
Diğer kalan yarısı ise serbest meslek kazancı ile toplanır. Eğer GVK 86/1-c de yer alan ikinci gelir dilimini aşıyorsa (yanılmıyorsam 2005 yılında 14.000-YTL idi.) serbest meslek kazancı ile birlikte hisse senedi kar payıda beyannameye ilave edilir ve Tevkif edilen vergiler beyanname üzerinden indirilir.
Serbest meslek kazancı ve hisse senedi kar payının yarısı 14.000-YTL'yi aşmıyorsa sadece serbest meslek kazancı beyan edilir.

Bir Örnek Vereyim:
Serbest meslek kazancı 10.000-YTL olsun
Hisse Senedi kar payı 3.500-YTL olsun
Hisse senedi kar payının yarısı 3500/2=1.750-YTL gelir vergisinden istisnadır.
Serbest meslek kazancı ile hisse senedi kar payı 14.000-YTL'yi aşmadığı için (10.000+1.750=11.750-YTL) sadece 10.000-YTL'lik serbest meslek kazancı beyan edilecektir.
 
Sayın Suçiçek,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Mükellefin Serbest Meslek Kazancı 3800 ytl civarında. 15000 YTL lik sınırı aşmadığından Bu mükellef için Tablo 10 u doldurmamıza gerek yok. Mükellef Vergi Dairesine Danışmış V.H.K.İ memuru dahil etmeniz gerekir demiş O yüzden Foruma üye arkadaşlardan bilgi almak istedim.

İyi çalışmalar.
 
Sayın abdsis
Vergi dairesindeki memur neye istinaden beyan edilecek demiş.
Gelir vergisi kanunu 86 maddesinin açık hükmü var. Eğer 15.000-YTL i aşmıyorsa beyan edilmeyecek. Diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilse dahi bu geliri beyannameye dahil edilmez. Kanuna göre hareket et derim.
Saygılar
 
Merhaba,
Sayın Mahmut SUÇİÇEK ile aynı görüşteyim. 86. madde açık, ticari işletmeye dahil olmayan ve istisna sınırının içinde kalan MSİ beyan edilmeyecektir. Sizinle görüşen memur ile beyannameyi vermeden önce tekrar görüşün ve size bildirdiği görüşünün yasal dayanağını öğrenin. Sanırım 86. maddeyi dikkatli olarak yorumlamamış.

Konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığının yayımladığı beyanname düzenleme rehberinde benzer örneklerde mevcut. Aşağıdaki linklerden rehberleri indirebilir ve inceleyebilirsiniz.

TİCARİ KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ REHBERİ (Basit Usul - Gerçek Usul) (2006)

MENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLERİN GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ (2006)

Not : Menkul Sermaye İratlarının beyanı vergi mevzuatımızda oldukça karışık, eklenen ve kaldırılan hükümler nedeniyle tabiri caizse yamalı bohça gibi düzenlenmiş. Bu nedenle ne yapacağını bilemeyen bazı dürüst mükellefler profesyonel yardım almadığı zaman Vergi Ziyaı suçu ile karşı karşıya kalıyorlar. Umarım yapılacak düzenlemeler ile uygulama sadeleştirilir.
 
Üst