fonradar

Tas. Hal. Konut Yapı Kooperatifleri

Üyelik
13 Eyl 2009
Mesajlar
5
Tas.hal.konut yapı koop.ait dükkan ve arsa satışımızı %18 kdv li ft keserek gerçeklerştirdik.Bu satışlara ait vergi ödemesi nasıl olacak tas.hal.olduğumuzdan geçici vergi beyannamesi vermiyoruz ve tasfiyemiz bir kaç yıl daha sürecek gibi görünüyor.Ayrıca tas.döneminde aldığımız mal ve hizmetlere ait faturalardaki kdv yi ind kdv olarak gösterecekmiyiz yok sa gider mi kaydetmemiz gerekir (tas.girdiğimizden bu yana ind.kdv beyan etmemişiz ancak ba formunda beyan etmişiz)? Yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Tas. Hal. Konut Yapı Kooperatifleri

Sayın Purple Sky

1. Kurumlar vergisi mükkelefiyetiniz açık mıdır ? Açık değilse problem yok bence açtırmayın
2. Kdv konusunda ise benim bildiğim kadarıyla kdv siz kesmeniz gerekliydi ?
3. Tapular kooperatif adına mı düzenlenmiş ?

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Tas. Hal. Konut Yapı Kooperatifleri

Teşekkürler Ant Z. Kooperatif tasfiye haline geçtiğinde kurumlar vergisi mükellefiyeti açıldı :( satışlarımızda da kdv oranı dükkan ve arsa olduğundan % 18 e tabi olarak gerçekleştiriliyor muş.Geçici vergi mükellefiyetimiz tas.hal.olduğumuzdan kapalı burada geliri nasıl beyan edeceğiz kurumlar vergisi beyannamesinde mi ödemeliyiz?
Diğer bir sorumda biz yaptığımız mal ve hizmet alımlarında bize kesilen serbest meslek makbuzu ve diğer ft ları kdv siz olarak işliyoruz bu doğru mudur ?
 
Ynt: Tas. Hal. Konut Yapı Kooperatifleri

Sayın Purple Sky

kdvsini indirebilirsiniz ama işyerine denk gelen kadarını

Konut yapı kooperatiflerinin ortaklarına konut veya işyeri (dükkan) teslimlerinden, sadece konut teslimleri KDV'den müstesnadır. (3065 sayılı KDV kanunu Md. /17 - 4/ k) İşyeri (dükkan) teslimleri genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi bulunmaktadır. Bu oran % 18'dir. (07/05/2001 tarih 2001/2344 sayılı BKK).Konut yapı kooperatiflerinde inşa edilen konutların yanında işyeri bulunması halinde kooperatifin KDV mükellefi olması gerekmektedir. (3065 sayılı KDV Kanunu Md./8 ). Bu durumda; konut yapı kooperatifleri KDV mükellefiyetlerini tesis ettirmek ve KDV beyannamesi vermek zorundadırlar.
3065 sayılı kanunun 29. maddesinde '' Mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler. a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarla gösterilen katma değer vergisi ........... '' Diğer taraftan aynı kanunun 30. maddesinde ise '' Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez : a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi...........'' hükümleri yer almaktadır.
KDV uygulamasında, bir vergilendirme döneminde mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesapladıkları katma değer vergisinden, yine faaliyetlerine ilişkin olarak alış vesikalarında yer alan KDV'lerini indirim konusu yapmakta, hesapladıkları KDV 'nin indirim konusu yaptıkları vergiden fazla olan kısmını ilgili vergi dairesine KDV beyannamesi ile beyan ederek ödemektedirler. Alış vesikalarında yer alan indirilecek KDV 'nin hesapladıkları KDV 'den fazla olması halinde ise aradaki fark sonraki dönemlere devrolmaktadır. Konut yapı kooperatiflerinin sadece ortaklarına ve yalnız konut teslimleri KDV'den istisnadır.
KDV kanununun 30. maddesine göre vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ile ilgili alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi indirim konusu yapılamamaktadır. Bu durumda, indirim konusu yapılabilecek KDV sadece işyerlerine isabet eden kısımla sınırlı olacaktır. Başka bir ifadeyle, alış vesikalarında gösterilen KDV'nin konutlara ve işyerlerine ait olan kısımları ayrı ayrı hesap edilecek ve sadece işyerlerine ait olan kısım indirilecek KDV olarak hesaplara alınabilecek, konutlara isabet eden kısım ise gider veya maliyet hesaplarına aktarılacaktır.

Alıntıdır-Kemal özmen
 
Üst