Taş Ocağı Muhasebesi

Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
95
Konum
izmir
Yakın zamanda bir mükellefe ait taş ocağı işletmesi faaliyetiyle ilgili bir Ltd.Şti. kuruluşu gerçekleştirdik.Yerüstü işletmesi ve sadece yerüstündeki kalker (taş) malzemeyi kırarak ve öğüterek nakliyesini ve teslimini gerçekleştiriyor.İşletme hakkına istinaden çıkan taş miktarına görede aylık belli bir tutarda mülk sahibine fatura karşılığı ödeme yapıyor.
Böyle bir işletmede maliyeti oluşturan kalemler işletme alanının kirası, nakliye, amortisman vs.giderler olabilir fakat çıkarılıp satılan mamulllerin hammadde alışına ait başkaca bir bedel görülmüyor.Diğer bir değişle 150 hs. ve 710 hs.çalışmayacak gibi görünüyor.Bu sektörün muhasebe işlemleri ile ilgili bilgisi olan meslekdaşlarımızın bilgi ve önerilerini esirgemiyecekleri umuduyla.Çalışmalarınızda başarılar dileklerimle.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

merhaba. bende yeni taş ocağı şirketi kuracağım. ana sözleşmede sıkıntı yaşıyorum. elınızdekı ana sözleşmeyı mail atabılırmısnız.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

1) Taş ocağı muhasebesinin, maliyet muhasebesi açısındanda, diğer maliyet muhasebesi uygulanan söktörlerde yapılan uygulamalardan farklı olduğunu düşünmeyin.
2) Belliki bu işte, tabiatiyle hammadde alımı ve hammade alımı için nakliye ödemesi, gibi harcama kalemleriyle karşılaşılmayacak. Olsun.
3) Taşın cevheri tabii olarak işyerinizde.
4) Karşılaşabileceğiniz nakliye faturaları, işyeri sahası içinde, taş cevherinin bir yerden biryere aktarılması için olursa maliyete, ama, satış için olanları olursa pazarlama giderlerine alırsınız.
5) "İşletme hakkı kirası" na gelince, üstelik çıkartılan/işlenen taş miktarına bağlı olarak hesaplandığına göre, bana göre maliyete alınmalıdır.
6) Başka firmalarda hammadde alımı olması bu firmada olmamasına takılmayın. Bu firmada da maliyetleri oluşturacak kalemler, kira, kırma işçilikleri, elektrik, makina amortismanları, varsa malzemenin saha içinde aktarılma nakliyeleri, ve yine varsa kırma işinde kullanılan ara malzeme bedelleri vs.den ibaret olabilir.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

Sn.Gürbüz Bey kıymetli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.Saygılarımla.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

Merhaba,

Eğer şu hususları cevaplandırırsanız size işlem aşamaları hakkında bilgilerim çerçevesinde yardımcı olabileceğime inanıyorum.

1. Ocak bünyesinde Akaryakıt Tankı Varmı.
2. Ocakta taşeron çalışıyormu. Yoksa bütün çalışan kamyon ve iş makinaları şirketemi ait
3. Mamül tekmi . Yoksa kırılan taş elenerek kum çakıl oluyormu.
4. Kullanılan maden dairesinin sevk fişleri ruhsat sahibine mi ait. Yoksa sizin adınıza mı.
Sevk fişlerine basılacak kaşe sizin firmanın kaşesimi yoksa A firmasının rodevansçısı gibi
bir ibare varmı.
5. Ödenecek devlet hakkını siz mi ödeyeceksiniz ruhsat sahibimi
6. Rodevans sözleşmesinde çıkan miktar üzerinden anlaştık diyorsunuz. Peki ciroya mı orantılı yoksa miktar üzerinden sabit bir payı varmı.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

Sayın UZMAN öncelikle ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.Bir süreliğine şehir dışında olmam sebebiyle foruma katılamadım,Ama ilk geldiğimde de sorularınızın yanıtlarını yazdım.

İşletmeci firmanın (biz) Akaryakıt tankı var ? sözleşmeli olarak başka bir taşeron firmanın iş makinaları ve nakliye araçları için kullanılıyor.İşletmeci firmanın kendi araçları yok.(yeni kuruluş olduğundan kredi alamıyor bir süre).

Taşeron firma 2 ad.iş makinesi (leasingli + işletmeciye kira faturası düzenliyor) ve nakil araçlarla hizmet veriyor (taşınan kg. üzerinden faturalandırılıyor)

Taşlar eleniyor ve çeşitli numaralı ürünler faturalanıyor.Maden Dairesinin sevk fişleri maden sahibine ait
devlet hakkını maden kendisi ödüyor.

Maden sahibi ay sonunda sabit olarak işletmeci firmaya 50.000 ton taş bedeli olarak kira olarak kesiyor 150 hesaba alıyorum.

İşletmeci firma (biz) müşterilerine faturalarını keserek belgelendiriyor.
 
Ynt: Taş Ocağı Muhasebesi

Merhaba,

Sayın değirmenci,

Konunun rahat anlaşılabilmesi için

Sizin işletmeye A Firması
Maden işletmesine B firması
Taşero işletmeye C firması

olarak anlatacağım.


Maden sevk fişleri VUK açısından sevk irsaliyesi niteliğini taşıyan bir belgedir. Aynı zamanda müteakip zamanlarda maden dairesinin yaptığı incelemelerde bu fişler üzerinden inceleme yapar maden kesilen her fauranın üstüne ilgili maden sevk fişi numarasını mutlaka yazmalısınız. Ancak yazdıklarınızdan anlayamadığım bir husus var maden sevk fişleri direkt müşteriyemi kesilecek yoksa B firması tarafından A firmasına mı düzenlenecek. Eğer direk olarak müşteriye kesilecekse B firması rodevanscısı A firması şeklinde bir kaşe kullanmanız gerekir.

Aldığınız mozotu 153 hesaba kaydetmeniz gerekir. Daha sonra taşerona verdiğiniz kısmını Motorin Yansıtma Faturası diyerek faturalamalısınız (Direkt Olarak Mozot satamazsınız Petrol Piyasası Yasaları gereğince)

Bu yansıtma faturasını 600 grubunda açacağınız alt hesapta takip edebilirsiniz. Tabi yazdıklarınızda bu mozotu kendiniz kullanmadığınız sonucunu çıkarttığım için.

Yalnız taşın 50.000 ton sabit bedelle faturalanması hususu çok karışık gibi. Çünkü belki o ay daha fazla bir üretim mevzubahis olabilir.

Aslına bakarsanız Özelden telefon numaranızı göndersenizde öyle konuşsak daha iyi olur
Çünkü maden dairesi incelemelerindeki hazırlıklar maliyet ayağı çok geniş bir konu yazarak çok uzun süre alır kanaatindeyim.

Saygılarımla,
 
sayın yönetici aşağıdaki bilgiler dahilinde yardımınıza ihtiyaç duymaktayım. İlgilenirseniz sevinirim.

1. Ocak bünyesinde Akaryakıt Tankı Varmı. =VAR
2. Ocakta taşeron çalışıyormu. Yoksa bütün çalışan kamyon ve iş makinaları şirketemi ait = TAŞORAN YOK İŞMAKNELERİ ŞİRKETE AİT
3. Mamül tekmi . Yoksa kırılan taş elenerek kum çakıl oluyormu.= MAMÜL ÇEŞİTLENDİRİYOR.
4. Kullanılan maden dairesinin sevk fişleri ruhsat sahibine mi ait. Yoksa sizin adınıza mı.= RUHSAT SAHİBİNE AİT
Sevk fişlerine basılacak kaşe sizin firmanın kaşesimi yoksa A firmasının rodevansçısı gibi =RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ YAPILDI FAKAT FAALİYETE HENÜZ BAŞLANMADI ONUN İÇİN KAŞE KULL.BAŞLANMADI
bir ibare varmı.
5. Ödenecek devlet hakkını siz mi ödeyeceksiniz ruhsat sahibimi = RUHSAT SAHİBİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLDUĞU İÇİN RUHSAT SAHİBİ GİBİ GÖZÜKÖYOR.
6. Rodevans sözleşmesinde çıkan miktar üzerinden anlaştık diyorsunuz. Peki ciroya mı orantılı yoksa miktar üzerinden sabit bir payı varmı. = RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ CİROYA ORANTILI YAPILDI
 
1. Ocak bünyesinde Akaryakıt Tankı Varmı. =VAR
2. Ocakta taşeron çalışıyormu. Yoksa bütün çalışan kamyon ve iş makinaları şirketemi ait = TAŞORAN YOK İŞMAKNELERİ ŞİRKETE AİT
3. Mamül tekmi . Yoksa kırılan taş elenerek kum çakıl oluyormu.= MAMÜL ÇEŞİTLENDİRİYOR.
4. Kullanılan maden dairesinin sevk fişleri ruhsat sahibine mi ait. Yoksa sizin adınıza mı.= RUHSAT SAHİBİNE AİT VE RUHSAT SAHİBİ AYNI ŞİRKET YANİ ELEME KIRMA YAPANDA AYNI ŞİRKET ARADA ARACI YOK
Sevk fişlerine basılacak kaşe sizin firmanın kaşesimi yoksa bİZİM fİRMANIN
bir ibare varmı.
5. Ödenecek devlet hakkını siz mi ödeyeceksiniz ruhsat sahibimi = BİZ ÖİYECEĞİZ İŞLENDİKTEN SONRA YANİ KIRILIP MICIR OLARAK SATILACAK
GİRİŞİ TAŞ OLARAK YAPIP MICIR OLARAK ÇIKIŞ MI YAPACAĞIZ RUHSAT SAHİBİ İLE MICIR İŞLETMESİ AYNI ŞİRKET
 
Üst