fonradar

Taşeron Firma İşçi Çıkışı

Üyelik
8 Eki 2008
Mesajlar
43
Konum
Trabzon
Ana yükleniciden aldığı işi bitirmeyen bir firmanın işçileri "işin sona ermesi" şeklinde çıkarılabilir mi? Firma kapanmadı ancak alt işveren olarak sözleşmesi feshedildi ve iş bırakıldı. Eğer çıkarılamaz ise çıkış sebebi ne yazılabilir?

Düzenleme: Yeni alt işveren aynı işçilerle ara vermeden devam ettiği için 34 - işyerinin devri olarak işlemi gerçekleştirmeye karar verdim. (kendin sor kendin cevapla)

Gerekçe olarak da Yargıtay 'ın şu kararını aldım:

[FONT=&quot]"Alt işverenlerin değişmesi en yaygın biçimde, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması ve işçilerin yeni alt işverene nezdinde çalışmaya devam etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu eylemli durumunun işyeri devri niteliğinde olup olmadığının tespiti ile hukuki sonuçlarının belirlenmesi önemlidir. Beklenen süreç, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması anında işçilerini de beraberinde başka işyerlerine götürme şeklinde gerçekleşmesidir. Bunun tersine alt işveren işçilerinin, alt işverenin işyerinden ayrılmasına rağmen yeni alt işveren yanında aynı şekilde çalışmayı sürdürmeleri, alt işverenler arasında 4857 sayılı İş Kanunu'nun 6. maddesi anlamında bir işyeri devrinin kabulünü gerektirir. Devralan işverenin devam eden hizmet akitlerini devraldığı 4857 sayılı İş Kanunu'nun 6. maddesinde açıklanmıştır."[/FONT]
 
Son düzenleme:
1-Alt işveren asıl işverenden aldığı işi süresinde bitir(e)memişse ve devam da etmiyor,etmiyececek/ettirilmeyecekse(ki fesih sözkonusu,buna göre)bu alt işverenin yapması gereken,aldığı işin süresine bağlı olarak kendi işçileriyle yapmış olduğu belirli süreli sözleşmelerin niteliğine bağlı olarak kod.5 üzerinden çıkış yapacak,iş sona erse idi kod.18 olacaktı,
2-bu olayda işyeri devri sözkonusu olsa da olayımız yönünden çıkış da kod.34 kullanılamaz,
3-Bahsekonu karar kendi içinde doğru ama bu karar sanırım k.tazminatı ile ilgili olsa gerek,bu nedenle olayımız yönünden sgk-çıkış bildirimine ölçü olarak bu kararı baz almamalısınız,zira karar ın konusu Olayınızdaki durumla örtüşmez.
Not.farklı görüşü olanlar var ise buyurun paylaşalım...
 
Son düzenleme:
Evet sanırım dediğiniz daha doğru. Şöyle bir kısım daha mevcut gözümden kaçmış

"Alt işverenin asıl işverenle akdettiği çalışma süresinin sonunda veya süresinden önce alt işverenin, ilişkinin sonlandırılması nedenine dayalı olarak tüm işçilerine başka işyeri göstererek işyerinden ayrılması, ardından işin asıl işveren tarafından başka bir alt işverene verilmesi örneğinde alt işverenler arasında hukuki bir ilişki bulunmamaktadır. Hukuki ilişki, alt işverenler ile asıl işveren arasında gerçekleştiğinden belirtilen durum alt işverenler arasında işyeri devri olarak değerlendirilemez."
 
Üst