Taşeron

Üyelik
10 Mar 2009
Mesajlar
4
Merhaba ;

Ben yaklaşık 1,5 senedir bir taşeron firmaya bağlı olarak çalışıyorum.Geçen hafta taşeron firmanın yetkilileri çalıştığımız fabrikaya gelip hepimize istifa dilekçesi imzalattı ve gerekçe olarak ta isim değiştirdik başka bir firma olduk dediler.ve yeniden girişimizi yaptılar bu yeni isimli firmaya.şimdi bize söyledikleri hiçbir hakkınız kaybolmadı oldu.ancak istifa dilekçesini imzalamamız haklarımızın kaybolmasına sebep değil midir?
 
Ynt: taşeron

ayrıca şunu da sormak istiyorum.Sonuçta taşeron firma bizim ücretlerimizi ödemek için çalıştığımız fabrikaya fatura düzenliyor.Yani her türlü ödemeyi aslında bize çalıştığımız fabrika yapıyor.Durum böyle olunca taşeron firmanın isim değişikliği adı altında tüm çalışanlara istifa dilekçesi imzalatması asıl işverenin isteği üzerine mi oluyor yoksa asıl işverene bir şekilde kıyak mı yapmış oluyor?
Yardımlarınızı bekliyorum...
 
Ynt: taşeron

Neden onların isteği üzerine yazılmış bir istifa dilekçesini imzalıyorsunuz?
Sizce böyle bir uygulama art niyet yada bir takım haklarınızdan feragat etmenizi size çağrıştırmıyormu?
Sorunuzun detayı mutlaka cevaplanacaktır, ancak bu şekilde her belgeye imza atmamalıyız diye düşünüyorum.
Düşünün firma size istifa dilekçesi imzalatıyor, Adı değişirse bu onları bağlar; siz neden işten ayrılıyorsunuz?
 
Ynt: taşeron

sayın ekilınç eğer bakmakla yükümlü olduğunuz 2 çocuğunuz varsa ve işe alınmama riskiniz de varsa geride kalan haklarınızı bir an olsun düşünmeden o imzayı atmak zorunda kalıyorsunuz.Evet söylediğiniz gibi birçok şeyi çağırıştırıyor o imza aslında ama yapacak fazla birşry yok malesef...
 
Ynt: taşeron

Sizi geçerli bir neden göstermeden işsiz bırakamazlar, bu da geçerli bir neden değil. hakkınızı arar 8 maaş ücret, tazminatlarınız vs (açacağınız işe iade davası ile) alacaklarınızı alırdınız.
Bu işler bu kadar kolay değil.
1,5 senelik personel değil, artık yeni bir çalışansınız, kıdem,ihbar, yıllık izin haklarınızın hepsi kaybolmuş, üzgünüm...
 
Ynt: taşeron

Sn.ekılınç her ne kadar işleyişe göre yapmış olsa da; kendisinden farklı düşünüyorum.
İmzaladığınız istifa dilekçesi, kuvvetle muhtemel ilerleyen dönemlerde, haklarınızın teslimini gerektirecek bir durumda size YOL-SUzluk ve uyanıklık olarak geri dönecektir.Bu nedenle ileride karşılaşma ihtimali yüksek olan bu soruna karşı öncelikle 4857 sayılı iş kanununu indirip fırsat buldukça okuyup haklarınızı öğrenmenizin faydası olacaktır.İncelediğinizde göreceğiniz üzere,
-Alt işveren yanında asıl işveren de tüm haklarınızdan sorumludur.
-Giriş çıkışlar yapılmış olsa da, bu durum haklarınızda herhangi bir kayba neden olmayacaktır.İşvereninizin veya bu işi akıl eden kişilerin, sunacağı topluca herkesin aynı gün için imzalamış olduğu istifa dilekçeleri ve ertesi gün istifa eden herkesin tekrar işe başvurmuş ve alınmış olmasını açıklayabilecek kadar "zeki" olduklarını sanmıyorum.Ancak buna rağmen imzaladığınız dilekçeler canınızı sıkacaktır.
 
Ynt: taşeron

keremcem ' Alıntı:
İşvereninizin veya bu işi akıl eden kişilerin, sunacağı topluca herkesin aynı gün için imzalamış olduğu istifa dilekçeleri ve ertesi gün istifa eden herkesin tekrar işe başvurmuş ve alınmış olmasını açıklayabilecek kadar "zeki" olduklarını sanmıyorum.

bakıldığında "istifa dilekçesi" istifadır. Ve işçinin işyerinden ayrılmak istediğini içerir. (Bireysel olarak)
Sn Keremcem'in belirttiği en önemli nokta, -art niyetli bir uygulama olup olmadığı araştırılırsa yukarıdaki neden çok iyi bir gerekçe tabiki olur. (Topluca işçiler olarak)

Bahsetmek istediğim bu şekilde işleyişe işçilerin bu kadar kolay izin vermemeleri idi. Hiç kimse kendi iradesi dışında istifa,ibraname vs imzalamasın.
 
Ynt: taşeron

yorumlarınız için teşekkür ederim.
Anladığım ve tahmin ettiğim gibi bu ibraname ile her ne kadar işveren haklarınızda hiçbir kayıp olmayacak dese de aslında tüm haklarım o imzayı attığım anda kayboldu.
Ancak benim anlamadığım konu şu;
Çalıştığım fabrika daha önce de taşeron işçi çıkartmıştı ancak kıdemini ihbarını yıllık iznini herşeyi ödemişti.Durup dururken hele hele çoğu çalışanı 1 seneyi aşmışken neden böyle birşey yaptıkları???
Madem yapacaklardı 1 sene dolmadan yapsalardı daha mantıklı olurdu...bunları düşündükten sonra acaba gerçekten haklarımızda bir kayıp olmayacak mı diyordum....
 
Ynt: Taşeron

Son dönemde ki Yargıtay uygulması, istifa metnini işçinin gerçekten istifa iradesi taşıyarak imzalayıp imzalanmadığı araştırılması yönündedir. bir başka ifade ile olayımızda olduğu gibi işverenin baskısı ve işsiz kalma korkusu ile yapılan istifalar geçersizdir. bu hususu mahkemelerde tanıkla dahi ispat edebilirsiniz. Eğer dava açmak zorunda kalırsanız, her iki işvereni de davalı gösterip aradaki muvazayı ispat edebilirsiniz. bir de alt işveren - asıl işveren ilişkisi var. asıl işveren alt işverenin iş hukuku anlamıdaki tüm sorumluluklarından alt işverenle birlikte sorumludur. 2008 tarihinde alt işverenlik yönetmeliği çıktı. bu yönetmeliği inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. bu yönetmeliğe aykırı davrananlara 10 ar binlira para cezası başta olmak üzere yaptırımlar uygulanıyor. saygılar.
 
Ynt: Taşeron

Özetle işveren toplu bir işlemler yapmış kötü niyetini ortaya koymuştur. Hele ki istifa dilekçeleride matbu yada bilgisayar çıktısı ise ayrıntılı incelemeye bile gerek yoktur. İleride yaşanabilecek durumda şikayet söz konusu olursa bu durumuda ayrıntılı şekilde anlatmanızda yarar var.
 
Üst