fonradar

Taşıt Alışı

  • Konbuyu başlatan mahmutadakli
  • Başlangıç tarihi
M

mahmutadakli

Ziyaretçi
merhaba,
firmaya alınan bir binek otomobile ait ötv, taşıtın maliyetine atılarak amortisman ayırılır mı?
 
ötv ve kdv li tutar dahil olmak üzere kıst amortisman ayırabilirsiniz.
ÖTV dahil edilecektir.
 
Sayın Adaklı,


BİNEK OTOMOBİLLERDE KDV

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçlarla satın aldıkları binek otomobillerine ait KDV, KDV Kanunu’nun 30/b maddesine göre indirim konusu yapılacaktır.

Bu nedenle, binek otomobillerine ait olup Kanunun 30/b maddesine göre indirilemeyen katma değer vergisinin de Taşıt Alım Vergisi gibi doğrudan gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesinde kanunen bir sakınca bulunmamaktadır. Bu konudaki seçimlik hak mükellefe aittir. Maliye Bakanlığı’nın görüşü de bu doğrultudadır.


BİNEK OTOMOBİLLERDE ÖTV

ÖTV çıkmaden önceki uygulamada (TAV), motorlu taşıtlar satın aldıklarında ödenen taşıt alım vergisileri VUK’un 269. maddesi uyarınca, isteğe bağlı olarak, ya motorlu taşıtın maliyetine intikal ettiriliyor yada doğrudan gider yazılabiliyordu.

ÖTV yeni bir vergi değildir. Sadece eskiden uygulanmakta olan vergilerin ismi değişmiştir. Taşıt alım vergisi ile özel tüketim vergisi aynı nitelikte vergilerdir. Eskiden taşıt iktisap edildiğinde taşıt alım vergisi alınıyordu, şimdi adı değişti ÖTV alınıyor. Vergi usul Kanunu’nun 269. maddesinde de taşıt alım vergisi ibaresi aynen yer almaktadır. Bu ibare de kaldırılmış değildir.
Dolayısıyla aynı niteliği sahip olan ve motorlu araçlar için ödenen ÖTV’nin, eskiden olduğu gibi gider veya maliyet unsuru olarak kayıtlara intikal ettirebilecektir.

Binek Otomobillerde ÖTV'ne ait Mukteza


BİNEK OTOMOBİLLERDE AMORTİSMAN


Yukarıda yapılan açaıklamalara göre maliyeti belirlenen taşıta VUK'nun 320. maddesine istinaden kıst amortisman uygulayarak amortisman ayırmanız gerekmektedir.

Saygılar.
 
Merhaba,
2002 yılında satışını noter huzurunda yaptığımız aracın, MTV vergileri ödenmemiş olup alan kişi ruhsatı da kendi üzerine almadığından ödeme bildirimleri bize geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bize arabayı kayıp ilan etmemizi söylediler. Hurdaya çıkartın diyen de oldu. Ne yapmamız gerekir. Bu hafta içinde borçların ödenmesi gerekiyor.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Taşıtı satın alan kişinin noter satışından itibaren bir ay içerisinde aracı kendi adına tescil ettirmesi gerekirdi. Burada kusurlu olan alıcıdır. Noter,satışı trafik müdürlüğüne bildirmiştir, satıcının her hangi bir bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle elinizdeki noter satış belgesine dayanarak borcun size ait olmadığını ispatlayabilirsiniz.
 
Üst