TAŞIT KİRA SÖZLEŞMESİ HK?

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
7
Arkadaşlar Kolay Gelsin.
Şu konu hakkında bilginizi alacam.
Minibüs işletmesi faaliyeti ile uğraşan mükellef (Gerçek Mükellef) ihaleye girip iş alıyor.Aldığı işlerde Noterden taşıt kira sözleşmesi ile ticari araç kiralıyor ve bu mükellefi araçı ile birlikte çalıştırıyor.
Lakin kira sözleşmesinde kira süresi içerisindeki harçamalar ve mazot giderleri kiraya alana aittir maddesi vardır.
Sorun şöyleki:Alınacak olan (kiralık araç için) mazot ve gider faturalarında ünvan kısmında kiralayanın mı yoksa kiracının kimlik bilgilerimi yazılacaktır.
Şimdiden teşekkürler....
 
Merhaba,
Sözleşmede yakıt ve diğer giderler kiracıya aittir yazdığına göre, yapılacak giderlerde alınacak belgeler kiracı adına alınacaktır. Vrgi kanunlarımız buna zaten cevaz vermektedir.

Kod:
                         İndirilecek giderler
     Madde 40 - Sâfi kazancın tesbit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:
    1-
    2-
    3-
    4-
     5. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderler
 
Kiralık araç

Burada kiralanan araç da ticari ise araç sahibide bu sözleşme gereği bir ticari kazanç elde ecektir. Kanımca Araç sahibi Akaryakıt faturalarını kendi adına alır. Sözleşme gereği Akaryakıt + Kira tutarı kadar fatura keserek bu sorunu çözebilirler. Ticari olduğundan araç sahibi zaten Bağ-Kur ludur. Sigortalı göstermesine gerek yok. Ticari olmayan bir aracı kiralıyor ise araç sahibinide işinde çalıştırıyor ise araç sahibini sigortalı gösterir. araç ile ilgili yapılan giderleri kiralayan adına fatura alarak giderleştirir. Ayrıca GVK 94/5 göre Tevkifat yapar, 2 No KDV Bey. ile KDV ödeyerek sorunu çözer diye düşünüyorum. Yanlışlık ve eksiklir var ise düzeltirseniz sevinirim. Teşekkürler.
 
Merhabalar

Gayrimenkul sermaye iradını tarif eden GVK’nun 70. maddesinin 8. bendi aşağıdadır.

“8. (Değişik: 4.12.1985-3239/55 md.) Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.”

Görüldüğü gibi, motorlu araçların kira gelirleri de GVK açısından gayrimenkul sermaye iradı sayılmaktadır.
Bu nedenle aracını kiraya veren kişinin ticari kazanç mükellefiyeti tesis ettirmesine gerek yoktur. Bu mükellef, başka bir mükellefiyeti yoksa sadece gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi verecektir. Üstlendiğini bahsettiğiniz giderler yekun tutacağından bu mükellefin gerçek usulü tercih etmesi yani işletme defteri tutarak kira gelirlerini ve bunun için yaptığı tüm giderleri ve aracın amortisman giderlerini gider yazmasında fayda vardır.
 
Merhabalar,
Sayın yavuzozkurt aracı kiraya verenin gerçek usul mekellef olduğunu belirtmiş.Buna rağmen aracı kiralayan şirketin yinede tevfikat yapıp 2 nolu kdv beyannamesiyle beyanda bulunmasına gerek varmıdır?
 
sayın fbasdemir

Sorunuzun cevabı aracı kiraya verenin bu aracı sermayesine dahil gösterip göstermediğine göre değişir.Eğer aracı defter kayıtlarında sermayenin bir unsuru olarak gösteriyorsa KDV tahakkuk ettirip beyan etmesi gerekir.
Aksi halde böyle bir sorumluluğu yoktur.
 
Merhaba,
Arkadaşlar konu biraz dağıldı. Soruyu soran arkadaşımız, sadece Ticari bir işletmenin kiraladığı ticari aracın gider belgelerinin kimin adına alınacağını sormuştu. Konu gelir vergisi stopajına kdv beyanına kaydı. Araç ticari olduğuna göre bunların hepsi zaten geçersiz. Ne sorumlu sifatıyla kdv beyanı ne de stopaj kesintisi söz konusu olur.
 
Arkadaşlar sorun biraz yanlış anlaşılmış olacak ki farklı yerlere olay intikal etti.
Biraz daha konuyu açarak anlatmaya çalışayım.
mükellef İşletme defterine kayıtlı minibüscülük faaliyeti ile uğraşmakta.
Karayollarına ihaleye girip iş alıyor ve bir diğer basit usül vergi mükellefi olan minibüscünün araçını kiralayarak kendi adına çalıştırıyor.Kira sözleşmesinde ise" kiralanan araçın kira süresi içerisindeki harçamalar ile akaryakıt masrafları kiraya alana aittir" hükmü yer almaktadır.
sorunum ise bu madde de mazot ve masraf faturalarında ünvan kısmındaki yere kiraya alanın ismi+plakasımı yoksa kiraya verenin ismi+plakasımı yazılması gerektiği idi.

teşekkürler...
 
Merhaba,
Sayın YAVUZOZKURT sanırım ilk mesajımı okumadınız. Eğer sözleşmede giderler kiracıya ait ise tüm faturalar kiracı adına alınacaktır.
 
Sayın Yavuz Bozkurt

Yanlış iş yapmayalım. Durumu son ifadenize göre yeniden değerlendirmek isterim.

Yanlış anlamadıysam minübüsünü kiraya veren şahıs aynı zamanda kendi aracında, kiracının emrinde şöför olarak çalışmaktadır.
Bu durumda ücretli olduğunu ve başka bir işten dolayı KDV mükellefi olmadığını varsayıyorum.
Eğer böyle ise araçtan elde ettiği kira GVK. 70. madesinde sayılan gayrimenkul sermaye iradı olmaktadır. Dolayısıyla kiracının sorumlu sıfatıyla KDV stopajı yapıp vergi dairesine ödemesi gerekir.
Konu ile ilgili KDV 30 No.lu tebliğinin ilgili bölümü aşağıdadır.
.......................................................................................
Yeri gelmişken bir hususu genele arz etmek istyorum. Stopaj ve kesinti
tabirleri beraber kullanılmaktadır. Halbuki bunlar aynı anlama gelen tabirlerdir. "stopaj kesintisi", "stopaj vergisi" gibi nahiv tabirler profesyonel meslek mensubluğu ile pek bağdaşmıyor gibi geliyor bana. Takdirlere arzolunur.
.......................................................................................

KDVK GT. 30

* Kiralama işlerinde sorumluluk;

KVDK 1/3-f. maddesi uyarınca Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlerinin vergiye tabi olduğu belirtilmiştir. Bu kiralama işlemleri, ticari, zirai, sınai ve mesleki faaliyet çerçevesinde verilen bir hizmet olsa bile vergilendirilecektir.
Bu kiralama işleriyle ilgili Katma Değer Vergisi ;
a)Kiralayanın başka faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükellefi olmaması,
b)Kiracının gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükellefi olması, şartlarının birlikte var olması halinde, kiracı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.
Kiraya verenin başka faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükellefi olmaları halinde. Sorumluluk uygulaması söz konusu olmayacak, kiraya verenler, kiralama faaliyetleri ile ilgili Katma Değer Vergisini diğer faaliyetleri ile birlikte genel esaslara göre beyan edeceklerdir.
.........................
 
sayın Yavuzozkurt.
Konu sahiden dağılmış. Bence sizin sorunuza cevap olarak net olan konular şöyle:
1: Mükelefinizin kiraladığı aracın sahibi ticari kazanç mükellefi olduğu için (Basit usül farketmez) mükelefinize fatura kesecek.Bu faturada tabii olarak KDV hesaplamayacak.
2. Mükellefinizin yaptığı kiralama ,kiracı açısından ticari kazanç hükümlerine göre değerlendirileceğinden GMS iradı sayılmaz o yüzden fatura vermesi gerekir. SAYIN OSMAN EROL un bahsettiği kanunun (GV Kanunu 70.md. 8. ben) devamında şöyle demektedir " Yukarıda yazılı mallar ve haklar bir ticari veya zirai işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticari ve zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır"
net olmayan konular:
1: 2 defa formda açıklama yapmışsınız 2 sinde de kira sözleşmesinin giderlerin kime ait olduğu kısmı; "Kira sözleşmesinde ise" kiralanan araçın kira süresi içerisindeki harçamalar ile akaryakıt masrafları kiraya alana aittir" hükmü yer almaktadır." diye yazmızşınız. Burda dikkat edilmesi gereken kelime "kiraya alana" dır. Bu kelimenin aslının "Kiralayana" olduğu kanısındayım. Kiralayan da sizin mükellefiniz olduğu için akaryakıt giderlerini kiracı mükellefiniz adına alacaktır. Anlaşmayı yapan iki tarafada sorun eğer bu kelime değişik anlam ifade ediyorsa ona göre işlem yapın.
iyi çalışmalar.
 
Üst