Tazminat Alabilmem İçin Ne Yapmalıyım ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yfunn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaslar.
Bir fabrikada isci olarak calismaktayim. Isim. Beden zorlayici agir is. Gunluk 4 saat ve pazarlarida fazla mesai var. Yani 270 saat sinirini astim. Bel fitigi cikti ama, ameliyat olmadan agir is yapamaz raporu verilmedi 5 gun ugrastim olmadi. 270 saat sinirinina guvenerek artik mesaiye kalmiyorum buda amirlerle tartisma sebebi. Haklarimi alarak isten ayrilabilmem icin ne yapmaliyim.

İş Yasamızın M.24/1-a hükmüne göre işci lehine sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için önce YAPILAN İŞİN işcinin sağlığı ve yaşamı için tehlike olması ve bu tehlikenin işcinin yaptığı işin niteliğinden doğması(olayımızdaki rahatsızlığın bu iş ve işin ağır olmasından doğması)kaynaklanmış olması gerekir ki,bu noktada uzman ve hekimin birlikte oluşturacağı rapora dayandırılması yerinde olacaktır.
Başlangıçta bu tanının konulmuş olması; çalışan yönünden önce f.çalışma yapmaması ve daha hafif bir iş talebinde bulunmasını,işverene bildirilmesi halinde işveren yönünden de fazla çalışma yaptırılmaması ve daha hafif bir iş verilmesini gerektirir ama reel şartlarda malisef bu o kadar da kolay olmuyor.
İşveren daha fazla duyarsız davranacak olursa,nihayetinde çalışanımız sonuç ne olursa olsun fesih yoluna gitmeyi düşünecek(zaten düşünüyor)işverende bu nedenle işcinin yaptığı feshi (muhtemelen!) uygun görmeyip, tazminatını ödemeyecek(kabül etmez,ödemez ise)tek çıkar yol işcinin dava açması olacak,bu davada da başta dediğim hususlar gündeme gelecek(yani ileri sürülen sağlık nedeni rahatsızlığın iş koşullarına bağlı olup olmadığı/iş koşullarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılacak,şayet iş koşullarından kaynaklanmış ise işci tarafından yapılan fesih haklı görülüp tazminata hükmedilecek,tersi olursa işci bu davayı kaybedecek(şahsi görüşüm kazanma ihtimali var)