Tazminat Almaya Hakkım Var mı ?

Arkadaslar bir işyerinde 4 yıldır çalısmaktayım görevim pazarlama ama işyerınde muhasebecının işten ayrılmasından dolayı patronum birsüreliğine benım muhasebeye bakmamı istedi bende idare ettım bır sure ama 1 yıldır muhasebecı alınmadı bende muhasebe işinden sıkıldıgımı eski görevime gecmek ıstedıgımı ilettım patronumda yapmak ıstemıyorsan ozaman senınle devam edemeyız dedı
daha sonra sevkıyatcının işten ayrılmasından dolayı ıstersen sevkiyatcılık yapabılırsın dedı bende kabul etmedım tazmınat hakkı kazanıyormuyum ne yapmalıyım

NOT : Başlık içerisinde acil,yardım, vs.... gibi kelimeler kullanmak yasaktır.Forum kurallarına uyalım lütfen.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba

Acil dediğiniz için şimdilik belirteyim ki;
1.bu işler sözle olmaz(söz uçar yazı kalır)
2.asla istifa etmeyin ya da sinirlenip"hadi bana eyvallah"demeyiniz
3."...patronumda yapmak istemiyorsan o zaman seninle devam edemeyiz"demekle,madem bu kararı verdi/vermiş, bu takdirde bırakın iş sözlşeşmesini işveren feshetsin.(anlaşılan o ki yolun sonu görünüyor!)
4.olayınız,iş kanunu m.22 kapsamında değerlendirilmesi gereken bi durumdur

Merhaba

Acil dediğiniz için şimdilik belirteyim ki;
1.bu işler sözle olmaz(söz uçar yazı kalır)
2.asla istifa etmeyin ya da sinirlenip"hadi bana eyvallah"demeyiniz
3."...patronumda yapmak istemiyorsan o zaman seninle devam edemeyiz"demekle,madem bu kararı verdi/vermiş, bu takdirde bırakın iş sözlşeşmesini işveren feshetsin.(anlaşılan o ki yolun sonu görünüyor!)
4.olayınız,iş kanunu m.22 kapsamında değerlendirilmesi gereken bi durumdur
1 yıl önce sözlü olarak bildirilen ve gene sözlü olarak kabul edilen bu değişikliğin, aradan geçen 1 yıl boyunca hiç bir itiraz olmaksızın verilen yeni görevde çalışmayla,
artık m22 nin yeri kalmaz bence. Fiili olarak o görevi yerine getirerek kabul edilmiş o görevlendirme , bence bu saatten sonra bu bir sebep olamaz.

-sonucu ne olursa olsun,olayın genel değerlemesi m.22 kapsamında olacaktır
-"değişiklik"konusunda benim düşündüğüm husus"istersen sevkiyatcılık yapabilirsin"noktasıyla ilgilidir
-Kaldı ki,muhasebecilik noktasında,ileti sahibinin gerçekten muhasebeci olup, muhasebecilik yaptığını sanmıyorum!..( gerçekten böyleyse tabiki bu durumun m.22 kapsamında yeri kalmaz,çünkü (örtülü de olsa) işcinin zımnen kabülü var)diğer tarafdan muhasebeci değil ise mesleki açıdan muhasebecilik de yapamaz,ön muhasebe gibi bu çerçevede bazı evrakların işlenmesi ve bazı işlemlerin takibi esas itibariyle bunların muhasebeciye iletilmesi vs.gibi bir iş de olabilir ama yinede farketmez,yani m22 kapsamında yeri kalmaz.

iş kanunu 22 madde den alıntı ; İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

değerli meslektaşlar 22. madde açıkça işveren gerekli gördüğü taktirde görev değişikliği yapabilir diyor.Dolayısıyla kardeşimiz bu maddeden dolayı tazminat falan alamaz.
arkadaşa yapılan olay aslında mobbing tir. İşveren şunu yapamaz , muhasebeci gitti muhasebeye geç, eleman yok ambara geç, adam kalmadı çay ocağına git.
bu kişi çıkarmak için bezdirme çabalarıdır.
eğer şahidin varsa noterden bir yazı ile mobbing uygulandığına dair bir yazı ile işçinin haklı neden le feshi gerekçesi ile sözleşmeni fesh et o yazıda da tazminat ve diğer haklarınıda iste tabi bunu yaparken profosyonel yardım al.alo 170 ara aynen anlat durumu onlardan da yardım alabilirsin veya bölge çalışma bakanlığına bizzat gidipte başvurabilirsin ki bu daha iyi olur.

Çalışan gerçekten muhasebeci ise kendisine sevkiyatcılık işinin önerilmesi mümkün olsa da bu görevin/işin, bu kimse tarafından kabül edilmesi gerektiği beklenmemeli.Zira M.22 kapsamındaki olaylarda,işcinin ücret ve benzeri kazanılmış haklarına,mesleği/ustalığına ve işcinin konumu/statüsüne zarar getiren iş/görev değişiklikleri esaslı değişiklik olarak nitelendirilebilecektir.Dolaysıyle muhasebecinin sevkiyatcılık işine verilmesinin işci aleyhine bir durum olduğu/olacağı düşüncesindeyim,böylelikle de fesih,ister işci, ister işveren tarafından yapılsın işcinin k.tazminatına hak kazanabileceği düşüncesindeyim.Yok muhasebeci değil de,muhasebe işi çerçevesinde bazı iş ve işlemleri yapan birisiyse, bu defa olayın daha detaylı olarak irdelenerek karar verilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

(Anladığım;olayımızda işveren işcinin muhasebe işine devam etmesini istiyor ama işci istemeyip başkaca bir iş talep ediyor,işveren de sevkiyatçılık işini öneriyor ama işci bu işi de yapmak istemiyor.Bunun için ne olur ne olmaz istifa etme,işyerini terketme,fesih yoluna gitme, bırak fesih işveren tarafından yapılsın demek istiyorum-tabi olayın sonuçları itibariyle durum kritik)

Arkadaslar bir işyerinde 4 yıldır çalısmaktayım görevim pazarlama ama işyerınde muhasebecının işten ayrılmasından dolayı patronum birsüreliğine benım muhasebeye bakmamı istedi bende idare ettım bır sure ama 1 yıldır muhasebecı alınmadı bende muhasebe işinden sıkıldıgımı eski görevime gecmek ıstedıgımı ilettım patronumda yapmak ıstemıyorsan ozaman senınle devam edemeyız dedı
daha sonra sevkıyatcının işten ayrılmasından dolayı ıstersen sevkiyatcılık yapabılırsın dedı bende kabul etmedım tazmınat hakkı kazanıyormuyum ne yapmalıyım

NOT : Başlık içerisinde acil,yardım, vs.... gibi kelimeler kullanmak yasaktır.Forum kurallarına uyalım lütfen.

Benim anladığımsa, arkadaşımız 4 yıldır işyerinde '' pazarlamacı '' olarak çalışmakta,
bundan '' 1 yıl önce'' muhasebeci ayrılınca bazı muhasebe işlerini de yapması istenmiş ve o isteğe nazaran son 1 yıldır bu işleri de asli pazarlamacılık görevine ilaveten yapmakta. 1 yıldır sessiz sedasız yapılmakta olan bir iş , yani kşinin o işyerinde yapmakta olduğu işlerden biri olmuş. ( bu 1 yıl önceki teklif çay servisi yapmakta olabilirdi, o zaman da çay servisi yapmayı kabul edip o işi de yapmaya başladıysa, 1 yıl sonra çay servisi işi de o kişinin görevidir artık)

1 yıl sonra bir gün arkadaşımız sıkılıp '' artık muhasebe işlerine bakmak istemiyorum'' diyor ve pazarlamacı olmama rağmen muhasebe ile ilgili işleri bana bir yıldır yaptırdıkları için sözleşmemi feshedip kıdem tazminatına hak kazanırmıyım diye soruyor.

Hayır kazanamaz, çünkü 1 yıldır zaten o şu anda yapmak istemediğiniz işi , hiç bir itirazda bulunmadan yapmış, daha o işi yapmak istemiyorsa, işvereni ikna edip o ek görevin üzerinden alınmasını sağlayacak,
sağlayamıyorsa istifa edecek. ( tazminatsız- bildirim sürelerine de uyarak), yada bu sebeple sözleşmemi feshediyorum diyip hakkını mahkemede arayacak - yukarıda bahsettiğim sebep nedeniyle arayışının karşılığını bulma ihtimali yok bence)

Pek çok şeyi mobbing e sokabiliriz elbette ama , 1 yıldır itirazsız şekilde yürüyen bu durumu, mobbinge sokmak ta pek mümkün olmasa gerek.