Tazminat Vermemek İçin...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Serter
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
3 Şub 2015
Mesajlar
5
Konum
Rize
Arkadaşlar merhaba. Ben 14 Aralık 2006 tarihinde halen çalışmakda olduğum iş yerine başladım. O zamanlar bekar olduğum için sigortamı evlenince yapacaklarını söylediler, mecburi kabul ettim. 27 Haziran 2007 tarihinde sigortam başladı. O günden - bu güne kadar işyeri sahibim (benim tahminimce bana tazminat vermemek için) beni sürekli sigortadan düşürdü tekrar gösterdi. Ama mesela 6 ay kendi iş yerim x firmasında çalıştım sonra firma xxx kişi adına kayıtlıyken yyy kişisine geçti. yani kendi adına kayıtlıyken firmayı oğluna satmış gibi gösterdi ve beni de bir kaç ay sonra oğlunun adı altındaki (aynı adres ve aynı iş değişen hiçbirşey yok. Sadece firma sahibinin evraklardaki ismi değişiyor) yeni işyerinde sigortalı gösterdi. Daha sonra oğlu (yyy) bir kaç ay sonra beni tekrar sgk'dan düşürdüler, Firmayı eşine (zzz) devretmiş gibi gösterdiler. beni tekrar devirden birkaç ay sonra orada gösterdiler. Bu zaman zarfında oğlu ayrı bir dükkan açtı, bu sefer orda gösterdiler, (yine sigortadan düşürdükten birkaç ay sonra)...
Yani özetlemek gerekirse 14 Aralık 2006'da başladığım işyerimde bugün 03 Şubat 2015 tariih itibariyle 1899 iş günü çalışmış görünüyorum. (Tabi bu iş günleri dolayısıyla farklı şirket görünüyor.) Şuan 4 aydır sigortadan yine düşürülmüş görünüyorum. Patrona söylediğimde bugün yaparız yarın yaparız diyerek oyalıyor. Şİmdi Benim sorum, durumum böyleyken ve aynı firmada 8 sene çalışmamış görünürken Ben işten ayrılsam herhangi bir hak talep edebilirmiyim. (Not: 4 ay önce sigortam düşürüldüğünde işten ayrılmayı denedim fakat işkur'dan işsizlik maaşı isteğim olumsuz yanıtlandığı için ayrılamadım.)

Bu arada Yıllık izin v.s. 8 sene boyunca sadece bir Ramazan Bayramında 5 gün izin kullandım. Onun dışında Pazar günleri hariç Yıllık İznim yok. Çaışma saaatlerim Yazın: Sabah 8:30 Akşam: 8:00, Kışın Sabah:8:30 Akşam: 7:00
 
Son düzenleme:
Bence patronunuz tazminat vermemek için değil, siz tazminat almamak için uğraşmışsınız. Vakti zamanında patronunuz sizi oradan oraya gezdirirken ona bu kadar karşılıksız güvenmek yerine keşke hakkınızı arasaydınız. Hal böyleyken hakkınızı almak için yani haklı davanız için mahkemeye verseniz ve hakime durumu anlatsanız hakim ne der bilemiyorum.
 
Cevabınız için öncelikle teşekkürler. Anladığım kadarıyla şu durumda resmi olarak hakkımı arayamam. Arasamda birşey ispatlayamam diyorsunuz sanırım. Eee naapalım bizde 69 yaşındaki kadın patronumuza acıyıp onu terketmemenin cezasını böyle çekeceğiz demekki...
 
Cevabınız için öncelikle teşekkürler. Anladığım kadarıyla şu durumda resmi olarak hakkımı arayamam. Arasamda birşey ispatlayamam diyorsunuz sanırım. Eee naapalım bizde 69 yaşındaki kadın patronumuza acıyıp onu terketmemenin cezasını böyle çekeceğiz demekki...
Yanlış anlamışsınız, her zaman hakkınızı arayabilirsiniz.
ANcak bunun yolu, ilgili kurumlara şikayette bulunup , iş mahkemesinde dava açarak durumunuzun tesbit edilmesini sağlamak olacaktır.
 
Anladığım olay kendi içinde bir çok hususu barındırmaktadır.
Her bir hususunda kendine has farklı yönleri bulunmakta,bu nedenle olayın dava konusu edilmeden çözüme kavuşturulmasının zor,dava konusu edilse de tarafınız lehine nası bir sonuç çıkar/çıkacak,bu noktaya ilişkin baştan/şimdiden kesin bir şey söylemek imkansız,çünkü işveren değişiklilerinin ne şekilde olduğu,farklı iş yerlerindeki hizmet süreleri,yazılı olarak var ise işten çıkış sebebleri,yok ise sgk işten çıkış nedenlerinin neler olduğu,sgortasız gecen süreler,oğlunun dükkanındaki çalışma süreleri,tüm bu durumlara bağlı olarak kıdem tazminatı ve yıllık izin vs.vs.yönlerinden,her bir noktanın ayrı ayrı ele alınması,değerlendirilmesi ve buna göre sonuca gidilmesi gerekir.
 
İsterseniz davacı olmazdan;
önce şikayet yoluna giderek,önce durum nedir/ne değildir,bunu öğrenip-düşünüp-danışıp-tatartıp ,sonuca göre davacı olmanızın,lehinize olup/olmayacağı,olacaksa ne kadar olabileceği noktasında,bu davayı açmanın gerekip,gerekmeyeceğine karar verebilirsiniz.
 
Cevabınıza teşekkür ederim. Peki bunu en sağlıklı olarak nerden öğrenebilirim? SGK? ÇSGB? yada Alo 170 hangisine başvurmalıyım?
 
Şu an malum çalışıyorsunuz.
Çalışırken şikayetci olmanız halinde, bazı sıkıntıları yaşamanız yüksek ihtimaldir,bu nedenle doğmuş ise kıdem tazminatı ve var ise yıllık izin ücreti alacağı açısından, işyerinden ayrıldıkdan sonra şikayetci olmanız gerekir.
Şikayet başvuruları;
1-İş sözleşmesi devam edenler yönünden,
a.ücret,prim,ikramiye,fazal mesai alacağının bulunması halinde........... çsgb,
b.yıllık izin açısından da şikayetci olunabiliyor mu,............bilmiyorum
c.sgortasız çalıştırılma halinde,.................sgk
2-işyerinden ayrılmış kişiler yönünden,
ihbar,kıdem tazminat alacağı,işten çıkarılma,ücret(bu noktada yıllık izin ücreti dahil)prim,ikramiye,f.mesai ücreti alacağı konularında........... iş kurumu
 
Son düzenleme:
Teşekkür ediyorum aydınlattığınız için. Şuan çalışıyorum ama malum sigortasız. Ayrıca bugün patronum dükkanı kapatacağını söyledi. Tarih belli değil ama elindeki makinaları internete satışa verdik. dolayısıyla sigortasız çalıştığım için 2. yönteminizi izleyeceğim. Tekrar teşekkür ederim.
 
Ben işten ayrılsam herhangi bir hak talep edebilirmiyim.
Peki bunu en sağlıklı olarak nerden öğrenebilirim? SGK? ÇSGB? yada Alo 170 hangisine başvurmalıyım?
örneğin "x" konu hakkında,şikayet yolu dışında,iş sözleşmesi devam ederken/çalışırken,olağan müracaat/başvuru yoluyla öğrenme imkanı var mı,bilmiyorum,belki önceki olaylara atıf da bulunarak,velev ki bu durumların nasıl olduğunu gerçekleştiğini öğrenmek için başvurdunuz,bu durum yine de şikayet kabül edilip,şikayetin konusuna bağlı olarak,ilgili kurumlara gönderilebilir düşüncesindeyim.
Kaldı ki "bu işten ayrılsam hak talep edebilirmiyim"noktasından kasıt, kıdem tazminatı olduğuna göre,şu an/çalışır iken bu tazminatı hak ettim mi/ediyormuyum sorusunun cevabı olmaz,çünkü ayrılmadınız ancak daha önce yaşanan olaylar,yukarıda dediğim gibi ayrıntılı olarak incelendikten ve değerlendirildikten ve en son ayrılma nedeni de dikkate alındıktan sonra bir karar verilebilecektir.ne zaman?işyerinden ayrıldıkdan sonra.
 
Peki son birşey daha sorayım. Benim şuan işten ayrılmam, (4 aydır sigortam yapılmadığı için) beni haksız durumuna düşürürmü. Olur da yukarıda anlattıklarınız sonucunda tazminatlarımı almaya hak kazanırsam. Sırf bugün işi bırakdığım için işçi olarak haklarımdan mahrum olurmuyum?
 
Hayır.
-Zaten siz, şu an, resmiyette aktif sgortalı çalışan değilsiniz.sgortasız çalışan/çalıştırılan kimse durumundasınız.(aslında bu durum çalıştıran/işveren yönünden çok sakıncalı)
-siz iş yerinden ayrılmış kişisiniz.
-zaman aşımı süresi ihbar ve kıdem tazminatlarında 10 yıl,diğer ücrete ilişkin alacaklarda 5 yıl,bu açıdan da sorun yok.
-şu an ki sgortasız çalışma/çalıştırılma durumu ile önceden(4 ay önce)iş yerinden ayrılma durumunuz farklı konulardır.
Olayınız basit değil,karmaşık,bu nedenle şu an ki çalışmanız g.resmi de olsa(yani sgortasız çalıştırılıyor olsanız da sanırım yine de vefasızlık yapmak)ve tam ayrılmadan şikayetci olmak istemiyorsunuz.
-tabi ayrılmadan önce yıllardır çalıştığınız işveren ile konuşacaksınız,sizin talepleriniz olabilir,karşı tarafında söyleyecekleri olabilir,ortak noktada buluşursanız/anlaşırsanız sorun yok)
-ihtilaf olursa,çözüm yolu ilgili merciler ve yargı yoludur.(takdir sizin)
 
Mrb 2011 den 2015 yılına kadar çalıştığım firmadan çıkartıldım iş veren tarafından çıkış evrakları diye bana sunulan kağıtları imzaladim fakat o kağıtların içinde haklarımı aldım diye bir yazı da imzaladım işveren bana kıdem ve ihbarımı ödeyeceğini söyledi ben de kabul edip imza attım fakat bana herhangi bir ödeme yapmıyor IMZANI ATTIN NASIL OLSA PARA ÇIKIŞI YAPILMICAK SANA diyor ve ben bu durum da ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Mrb 2011 den 2015 yılına kadar çalıştığım firmadan çıkartıldım iş veren tarafından çıkış evrakları diye bana sunulan kağıtları imzaladim fakat o kağıtların içinde haklarımı aldım diye bir yazı da imzaladım işveren bana kıdem ve ihbarımı ödeyeceğini söyledi ben de kabul edip imza attım fakat bana herhangi bir ödeme yapmıyor IMZANI ATTIN NASIL OLSA PARA ÇIKIŞI YAPILMICAK SANA diyor ve ben bu durum da ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

İşvereniniz o evrakları doldururken illaki işten çıkışınızın gerekçesini yazmıştır. Çıkış gerekçesi olarak istifa mı yazıyordu? Böyle bir durumda istifa etmediyseniz ibranameye tüm haklarımı aldım da deseniz işveren kıdem tazminatınızı banka aracılığıyla yatırması gerekmektedir. Yatırmaması halinde mahkeme sonucunda faiziyle birlikte alabilirsiniz.
Tabi dava öncesi ilk yapacağınız şey noter aracılığıyla alacaklı olduğunuz tutarları belirten bir yazı yollamak ve şu kadar gün içinde şu banka hesabına yatırılmasını talep etmek gerekir.
 
Son düzenleme:
-Mrb 2011 den 2015 yılına kadar çalıştığım firmadan çıkartıldım iş veren tarafından..............neden(fesih sebebinedir)?
-çıkış evrakları diye bana sunulan kağıtları imzaladim...........................keşke okusaydın demiyeceğim, imzalamış olabilirsin
-fakat o kağıtların içinde haklarımı aldım diye bir yazı da imzaladım................keşke almadan inzalamasydın demiyeceğim,imzalamış olabilirsiniz.
-işveren bana kıdem ve ihbarımı ödeyeceğini söyledi ben de kabul edip imza attım fakat bana herhangi bir ödeme yapmıyor IMZANI ATTIN NASIL OLSA PARA ÇIKIŞI YAPILMICAK SANA diyor.............................diyebilir,çok da önemi yok(ödendiğinin ispatı işverene ait,şirket kayıtları önemli)
-ve ben bu durum da ne yapabilirim.......................önce noter den ihtarname göndererek yasal haklarını talep et denilebilir
AMA işten ayrılmış kişi/işci olarak,bu alacaklarınıza ilişkin İş Kurumu İl müdürlüğü veya bulunduğunuz yerde var ise bu müdürlüğe bağlı hizmet merkezlerine ŞİKAYET DİLEKÇESİ vermeniz,bu şikayetinize bağlı yapılacak incelemenin sonucunu beklemeniz ve buradan çıkacak sonuca göre de davacı olup,olmayacağınıza karar vermenizi öneririm.
(Bu ve benzeri şekilde,ister işverenin işciye,ister işcinin işverene karşın,böylesi hukuki temeli olmayan haksız uygulamalardan/tabiri caizse işin katakülleye getirilmesinden rahatsızlık duymamak mümkün değil,bu gibi durumlarda,özellikle işcinin hak arama yollarına başvurması en doğal hakkıdır)
 
Son düzenleme:
Üst