Tazminat Vs.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hazel-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,

2 yıldır çalıştığım özel şirketten geçen hafta bayram sonrasına kadar sebep yokken ücretli izne çıkartıldım , yapılan davranışlar ve konuşmalardan anlıyorum ki işten çıkartılacağım ama nasıl bilmiyorum. sizlerden öğrenmek istediğim; şirkette ssk primlerim son 3 aya kadar asgari ücretten yatırılıyordu. 1 temmuz sonrası da tekrar asgari ücretten yatırılacağı mail ile söylenmişti. bu durumda ssk primlerimi geri alabilir miyim? ( elimde sadece hesap dökümüm ve maaşımı belirten mail var) çalışma sürelerimiz de belirsizdi ve mesai ücreti de almıyordum. aynı zamanda patronun diğer şirketinin muhasebesini de ben tutuyordum. çok emek sarf ettiğim ve böyle bir durumla karşılaştığım için manevi olarak da büyük bir çöküntü yaşıyorum.
bu durum karşısında lehime olacak biçimde nasıl bir yol izlemeliyim ? tazminat, işsizlik maaşı vs.. görüşlerinizi rica ediyorum.

Ücretli izin dediğiniz hak etmiş olduğunuz yıllık izin olabilir,yatan primin iadesi diye bir durum sözkonusu olmaz,primler gerçek ücret üzerinden yatırılmalı, sanırım sizin ücretiniz resmiyette asgari ücret,dolayısıyla primlerde bu ücret üzerin yatıyor,ayrıca size elden belli bir miktar ödeniyor,eğer böyle ise bu durum (primlerin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi durumu)size haklı fesih imkanı verir ancak ispat etmeniz gerekir ki kazanabilesiniz,ayrıca fazla çalışmalarınız var ise ispatı halinde bu çalışmalarında ücretini alabilirsiniz.
İşveren tarafından çıkartılacağınızı düşünüyorsunuz ama Nasıl çıkaracaklarını yani ne sebeble çıkaracaklarını bilmiyorsunuz,bu durumda;
a.eğer tazminat alacağınız şekilde çıkartmayacaklarını düşünüyorsanız sözleşmeyi önce siz feshedin,
b.şayet ödeyeceklerine inanıyorsanız sorun yok,
İşsizlik ödeneği noktası ise kısaca kusurunuz sebebiyle çıkartılmamış ve istifa etmemiş olmakla birlikte yasada belirtilen koşulları taşıyor olmanıza bağlı.(bu noktaları net den araştırabilirsiniz)

ücretli izin olarak bahsettiğim yıllık iznimden değil ki zaten 5 günüm kalmıştı. patronun kendi isteği, sebep gösterilmeksizin.
evet maaşım asgari ücret değil ama asgari ücretten yatıyordu. ispatım için cari dökümüm ve mail ile maaş bildirimi yeterli olur mu, şu an çalışıyor gözükürken mi yapmalıyım ? tazminatlarımı ödeyeceklerine inanmadığım için bir araştırma içine girdim.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması,daha düşük ücret üzerinden,eksik/noksan yatırılması ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemiş olmasıı nedeniyle çalışıyor iken fesih yoluna gitmeniz gerekir,tabi mahkemece de araştırılır,araştırılacak ama bu iddiaların ispatı gerekir ki cari döküm ile maaş bildirimi tek başına yeterli olmayabilir isede katkısı büyük olur,ayrıca gerçek ücret ve fazla çalışma ücretin tespiti noktasında bordro veya ücret pusulaları,bu belgelerde imzanızın olup olmadığı,fazla çalışma sütunu,itirazı kayıt düşüp,düşmediğiniz,var ise şahitler,emsal ücret araştırması vs.gibi bir çok husus gündeme gelir ve nihayetinde bir karar verilir.