Tazminat

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan altun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
26 Ocak 2006
Mesajlar
1
2004 yılında şantiyemizde trafik kazası meydana geldi. 8/3 bizim şöförümüz suçlu idi. 2005 yılında mahkeme kararı ile ölen şahsın ailesine tazminat ödedik.

BUNU GİDER YAZABİLİRMİYİM.

GVK.NUN 40.MAD.3. İşle ilgili olmak şartiyle, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar; DİYOR.
 
Sayın altun

Borçlar Kanununun "İstihdam Edenlerin Mesuliyeti" başlıklı 55'inci maddesinde, "Başkalarını istihdam eden kimse, maiyetinde istihdam ettiği kimselerin ve amelesinin hizmetlerini ifa ettikleri esnada yaptıkları zarardan mesuldür. Şu kadar ki böyle bir zararın vuku bulmaması için hal ve maslahatın icabetliği bütün dikkat ve itinada bulunduğunu yahut dikkat ve itinada bulunmuş olsa bile zararın vukuuna mani olamayacağını ispat ederse mesul olmaz, İstihdam eden kimsenin, zamin olduğu şey ile zararı ika eden şahsa karşı rücu hakkı vardır." hükmü yer almaktadır.

Buna göre kusursuz sorumlu durumda olan mükellef işçisinin işlediği fiilden ötürü tazminat ödemeyle yükümlü olmakla beraber, bu sorumluluğu kazadaki kusur oranı ile uyumlu olmalıdır. Olayda tespit edilen kusur oranı 3/8 olduğuna göre ödenen tazminatın 3/8’ini gider yazabilir.
---------------
 
Merhaba,
Sayın Osman Erol, mahkeme tarafından takdir edilen tazminat tutarı 8/3 kusur oranına göre hesaplanmış olan tazminat tutarı olması lazım.

Ayrıca borçlar hukuku açısından söylediklerinizde tamamen haklısınız yalnız Gelir Vergisi açısından sizinle tam anlamıyla aynı fikirde değilim. Olayın detaylarını bilmemekle birlikte idare tarafından "Trafik Kazaları" nedeniyle ödenen tazminatların Gelir Vergisi kanunu 40/3. maddesinde bahsedilen tazminatların kapsamında değerlendirilmeyebileceğini düşünüyorum.
 
Merhabalar

Evet hesabı yanlış yapmışım. Doğrusu şöyle olmalıydı:

(8- (8/3))= 5,3

Örneğin 100 YTL tazminata mahkum olmuşsa bunun 62,5 YTL'sini gider yazabilir.
-----------------
 
Üst