Tazminat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ömer52
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ben tedaşın arıza bakım işlerini yapan taşeron firmada elk. tkns. olarak 7 yıldır çalışmaktayım.10 gün sonra sözleşmem bitiyor .tedaş özelleştiği için ne olacağı belli değil. bende daha iyi bir iş bulduğumdan dolayı sözleşme yenilememeyi düşünüyorum. bizim sözleşmelerimiz 2 yılda bir tekrarlandı. tazminat alma hakkım nedir acaba. ilginize teşekkür ederim

Ynt: Tazminat

ömer52 ' Alıntı:
bizim sözleşmelerimiz 2 yılda bir tekrarlandı. tazminat alma hakkım nedir acaba. ilginize teşekkür ederim
Belirli süreli sözleşme ile çalıştığınızdan , sözleşmeyi yenilememeniz durumunda ( eğer işveren yenilemek ister de ,siz yenilemek istemezseniz) doğrudan kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyorsunuz.
İşin aslında belirsiz süreli olduğunun kabulu ile tazminat talep edecek olsanız da, belirli süreli mi belirsiz süreli mi bir işte çalıştığınızın tesbiti ancak mahkemece tesbit edilebilecek, belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştüğü kabul edilmiş olsa bile işi bırakan siz olduğunuz için kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacaksınız diye düşünüyorum.

keremcem bey tşk ederim ama anlaştığımız süreyi çalışmış olmuyormuyum. yenilememek gibi bir hakkım olmuyormu acaba.hiç bir hak talep edemiyormuyum.tşk ederim

Yaptığınız iş gerçekten bir süreye bağlı yapılabilecek bir işse, o süre bittiğinde sözleşmenin sona ermesi belirlenmişse, zaten kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz.
Belirli süreli değil de belirsiz süreliye dönüştüğü kabul edilecek olsa, e o zaman da çalışmaya devam etmemeye karar veren siz olduğunuzdan , kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyorsunuz.( elbette benim düşüncemdir bu, farklı yorum olabilir mi ????)

keremcem ' Alıntı:
ömer52 ' Alıntı:
bizim sözleşmelerimiz 2 yılda bir tekrarlandı. tazminat alma hakkım nedir acaba. ilginize teşekkür ederim

İşin aslında belirsiz süreli olduğunun kabulu ile tazminat talep edecek olsanız da, belirli süreli mi belirsiz süreli mi bir işte çalıştığınızın tesbiti ancak mahkemece tesbit edilebilecek, belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştüğü kabul edilmiş olsa bile işi bırakan siz olduğunuz için kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacaksınız diye düşünüyorum.
Evet işi bırakan,velev ki belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabül etsek dahi tek taraflı olarak sözleşmeyi sona erdiren(istifa) siz olduğunuz için kıdem tazminatı hakkınız bulunmamaktadır.
Alabilmenizin tek istisnası Toplu yada ferdi iş sözleşmesinde "işcinin istifa etmesi halinde hizmet süresine bağlı olarak kıdem tazminatı ödenir"şeklinde-gibi bir hükmün bulunması gerekir.
ömer52 ' Alıntı:
keremcem bey tşk ederim ama anlaştığımız süreyi çalışmış olmuyormuyum. yenilememek gibi bir hakkım olmuyormu acaba.hiç bir hak talep edemiyormuyum.tşk ederim
Elbette sn.keremcemin söyleyeceği olacaktır.
İş sözleşmeleri tarafların irade beyanlarına bağlı olarak ,hüküm ve sonuçlarını doğurur.Bu sözleşmenin tarafı olan siz,işveren istemiş olmasına rağmen, sözleşmeyi yenilemek-iş ilişkisini devam ettirmek istemiyorsunuz,bu irade(niz)karşısında işveren ne yapabilir ki?Madem çalışmak istemiyor-sözleşmeyi yenilemek istemiyor-istifa ediyorsunuz!o zaman işveren size "iyi günler" diyebilecektir.Şaka bi tarafa , elbette "sözleşmeyi yenilememek"hakkınız var,ancak tek taraflı bu hak-isteğiniz-iradeniz size "kıdem tazminatı"ödenmesini gerektirecek bir durum değildir.