Tazminat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muki
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
14.03.2014 tarihinde işten çıkarıldım.iş başı yapalı tam 2,5 yıl oldu.tazminatımı almak istiyorum ama iş sahibi vermiyor.üstelik işten çıkarılmadan önce bana haberde verilmedi.yıllık izin yoktu ve işten geç saatlerde de çıktığım oluyordu.17.03.2014 tarihinde 170 i arayıp şikayette bulundum.bu arada iş sahibi iş yerinden çıkışımı hala vermiyor bunu için ne yapmam gerekiyor.ihbar çekmemi söylediler.suan ihbar mı çekmem gerekiyr?bilgilerinize ihtiyacım var.şimdiden teşkkrlr

Noter kanalıyla ihtar gönderip, 14.03 tarihi itibariyle sözlü olarak bildirimsiz şekilde işinize son verildiğini, ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ile kullanılmamış izin ücretleri ile fazla çalışma ücretlerinizin (örneğin 7 gün içinde x bankası y hesabınıza) ödenmemesi durumunda hukuki işlemlere başlayacağınızı bildirebilirsiniz.
İhtarda belirttiğiniz süre sonunda ödeme yapılmadıysa iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Avukatla görüştüm ihbarla hiç uğraşma diyor.halen daha çıkışımı vermedi verir vermez mahkemeyle fazlasıyla alırız diyor.sizde ihbar gönderin diyince kafam karıştı.sizce en doğrusu ihbar mı?

Halihazırda işinize son verildiği size yazılı olarak bildirilmemiş, işinize de son verilmemiş, halen çalışıyor görünüyorsunuz,
ve siz işe gitmiyorsunuz!
Yani işveren sizin o işe gitmemeye başladığınız günden bu yana sizi devamsız gösteriyor,
çıkışınızı yapmamış olsa da adınıza prim ödemediği için işveren adına hiç bir külfeti yok,
hele bir de şu anki ikamet adresiniz, işe ilk başladığı tarihtekinden farklıysa ve işyerine adres değişikliğini bildirmemişseniz,
o işverendeki adrese bir ihtar gönderip, gel mazeretini bildir yoksa sözleşmen feshedilecek derse,
tazminat falan hayal olur sizin için.
O nedenle demiştim ihtar gönderin diye, ama en doğrusunu elbette avukatınız bilir.

merhaba yüklenici firma personelin kıdem tazminatını ödemiyorsa üst iş veren kurum, firmanın hak edişinden kesebilir mi?

Hukuki anlamda, bu iş ilişkisinde alt işverenlik ilişkisi var ise birlikte sorumluluk sözkonusudur.Buna göre alt işveren işçisinin asıl/üst işverene başvurması,asıl işvereninde konuyu araştırarak uygun ise ödemesi,ihtilaf sözkonusu ise olayın işçi tarafından yargı taşınarak her iki işveren aleyhine dava açması uygun olacaktır.