Tazminat

Üyelik
31 Ara 2016
Mesajlar
5
Konum
Ankara
3 yıldır öZel güvenlik şirketinde günlük 12 saat olmak üzere 2gün gündüz 1 gün izin 2 gün gece 1 gün iZinolarak çalısıyorum ayda ortalama 20 gün gece calısmasını 13 saate cıkarıyorlar buna itiraz ediyoruz istifa edin diyorlar istifa etsek ne gîbi haklarımız olabilir noterden ihtar ceksek geriye dönük haklarımızı tazminat ala bilirmiyiz tesekkürler
 
Genel manada;
İşveren istifa edin diyemez,dememeli,işci de haklı olmadıkça itiraz edemez,etmemeli.
Salt istifa işcinin iradesine bağlı,diğer yönden haklı bir nedenin,yani iş kanunu M.24/II de belirtilen sebeblerin varlığı halinde,işverenle çekişme içine girmek istemeyen işcinin,bu sebeblere bağlı olarak istifa etmesi ve bu durumların varlığının mahkemece kabülü ile işcinin bu sebeblere bağlı olarak ayrılmış olduğunun tespit olunması halinde,bu durum istifa değil,sözleşmenin işci tarafından haklı nedenle feshedilmiş olduğu sonucuna varılır ki,bu durumda işcinin tazminat hakkı dolayısıyla işverenin tazminat ödeme yükümü doğar.işcinin kendi istek ve iradesiyle istifa etmesi halinde tazminat doğmaz.
İşveren bir öneri sunacaksa,işci de itiraz edecekse önce düşünmeli,diğer yönden ve esasen çalışma koşullarında iş kanunu M.22 kapsamında bir değişiklik yapılacak ise bu durum mutlaka yazılı olarak yapılmalı,başkaca yönden işverenin yönetim hakkı kapsamında kalan ve işci aleyhine olmayan değişikliklere işci itiraz etmemelidir.
Gelelim olayımıza,
a-işverenin ne yapmak istediğini anladık,siz neden itiraz ediyorsunuz?
b-haftalık çalışma süresi aşılmamış olsa da gece 7.5 saati aşan çalışmaların karşılığı,fazla çalışma ücreti olarak ödenmeli,ödeniyor mu?
c-sizin belirttiğiniz şekilde yaptığınız bu şekil çalışmaların sonucunda fazla çalışma doğuyor/oluyor mu,oluyorsa ücreti ödeniyor mu?
d-fazla çalışma yapacağınıza dair işverene onay verdiniz mi,vermemişseniz,vermemenize rağmen fazla çalışma yaptınız mı?
 
a) biz gece vardiyasında 13 saat calısmak istemiyoruz
b) fazla calışma ücreti ödenmiyor
c) fazla calısma ücreti almıyoruz asgari ücret alıyoruz yemek be yol parasını elden alıyoruz
d) fazla calısma yapacagımıza dair onay vermedik ama ilk baslarken doldurulan evraklarda mevcutsa bilmeden de olsa vermiş durumunda olmuş ola biliriz... Bu durumda belirtilen saatte gelmedigimiz de tutanak tutulursa nasıl bir savunma yazmalıyız ve bu durumda nasıl ayrılıp tazminatımızı istemeliyiz tesekkürler
 
a) biz gece vardiyasında 13 saat calısmak istemiyoruz
b) fazla calışma ücreti ödenmiyor
c) fazla calısma ücreti almıyoruz asgari ücret alıyoruz yemek be yol parasını elden alıyoruz
d) fazla calısma yapacagımıza dair onay vermedik ama ilk baslarken doldurulan evraklarda mevcutsa bilmeden de olsa vermiş durumunda olmuş ola biliriz...

a-b-c de belirtmiş olduğunuz durumlar, sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatı talep etmenize imkan tanıyan haklı fesih sebepleridir. Gece çalışma sresinin yasal kısmını aşan srenin ücretinin ödenmemesi size o hakkı verir.
Bu durumda belirtilen saatte gelmedigimiz de tutanak tutulursa nasıl bir savunma yazmalıyız ve bu durumda nasıl ayrılıp tazminatımızı istemeliyiz tesekkürler
Yapabileceğiniz en büyük yanlış hareket bu olur. Çalışma sürelerinin yasal sınırlar zerinde olması , ücretinin ödenmemesi ayrı bir şeydir, işveren tarafından belirlenmiş işe başlama ve bitiş sürelerine uymamak ayrı bir şeydir. Belirlenen başlama saatinde işinizin başında olmazsanız, doğal olarak ( ve haklı olarak) tutanaklar tutulacak, yapmakla görevli olduğunuz işi yapmanız gerektiği konusunda ihtarlar verilecektir. O ihtarlara rağmen yapmamakta ısrarcı olmanız durumunda da sözleşmeniz işveren tarafından yapmakta görevli olduğu görevleri yerine getirmemekte ısrar nedeniyle tazminatsız olarak feshedilebilecektir.

Yapabileceğiniz, ödenmeyen gece çalışmasındaki 7,5 saati aşan srelerin ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedip, ödenmeyen ücretlerinizin ve kıdem tazminatınızın ödenmesini talep etmek, ödenmezse iş mahkemesinde dava açmak olabilir.
 
Yani haksız duruma düşmemek için belirtilen bu süreye uymalıyız burası tamam da başımız ilk kez geldiği için bilmiyoruz o yüZden ayrıntılı soruyorum 7,5 saati aşan mesai ücrrtini be kıdem taZminatı için noter aracılıgıylamı talep etmeliyiz ve geriye dönükde haklarımızı isteye bilirmiyiz
 
b-gece 7.5 saati aşan çalışmanız var ise(ki var)bu durumda bu aşan sürenin ücreti % 50 artırımlı olarak ödenmelidir,ödenmiyor ise işci yönünden iş kanunu M.24/II-e bendi ile f bendin (virgül den sonraki)son cümlesi sözkonusu ANCAAAK aşan süre olduğundan emin olmalısınız(yani kesin 7.5 saat den fazla çalışıyor/çalışmış olmalısınız)7.5 saati aşan çalışmanız olmuyor/yok ise anılan madde bendleri gündeme gelmez.
(not.ayrıca aşan bu süreler denkleştirmeye tabi tutulamaz)
c-siz haftada 45 saat den fazla çalışmıyorsanız,fazla çalışma yapmıyorsunuz demektir,yapmıyorsanız tabidir ki fazla çalışma yapmadığınızdan dolayı f.çalışma ücreti de ödenmez ama haftada 45 saati aşan çalışma yani f.çalışma yapıyorsanız ücreti ödenmeli,fazla çalışma yaptığınız halde ücreti ödenmiyorsa yine işci yönünden M.24/II-e bendi ile f bendin(virgülden sonraki)son cümlesi sözkonusu,ANCAAAK fazla çalışma yaptığınızdan emin olmalısınız,bunun hesabını yapınız(bu nokta kesin olmalı)hafta da 45 saat üzeri çalışma yani f.çalışma yapmıyorsanız anılan madde bendleri gündeme gelmez.
d-fazla çalışma yapacağınıza dair işe başlarken verdiğiniz onay,sadece 1 yıl için geçerli olup,bu onay her yıl için yenilenmelidir,yenilenmedi ama siz f.çalışma yapıyor/yapmışsanız kabül etmiş oluyorsunuz,bu nedenle f.çalışma yapmanız istendiğinde itiraz hakkınız ol(a)maz,çalışmak zorundasınız.
a-işin başlangıç ve bitiş saatlerini düzenleme konusu,işverenin yönetim yetkisindedir,siz neden 13 saat süreli olarak çalışmak istemiyorsunuz?sebebi nedir?(çalışmak istememenizi haklı kılan bir gerekçeniz yok ise çalışmak zorundasınız.)
e-"b"ve"c"şıklarına dikkat ediniz,belirtilen hususlarda emin olmalısınız,kesin netleştirmelisiniz,çünkü gece 7.5 saati aşan çalışma yapıyor,hafta da 45 saati aşan çalışma yapıp,fazla çalışmanız oluyor,buna karşın işveren bu çalışmalarınızın karşılığını ödemiyor/ödememiş ise anılan madde bendleri doğrultusunda bu durumlar size tazminatlı fesih hakkı verir.
f-verir de,işveren evet siz haklısınız,yaptığınız bu fesih iradesine istinaden(yüksek ihtimaldir ki)alın şu tazminatınızı demez,ne yapar?örneğin siz sözleşmeyi feshedince işe gitmeyeceksiniz ya,işveren de sizin fesih iradenizi yok sayıp,güya işe gelmediler,devamsızlık yaptılar diye devamsızlık nedeniyle M.25/II-g bendi doğrultusunda işlem yapıp,yine kendince haklı fesih yoluna gidecek,gitmez/gidemez değil,
g-diyelim gitti,ne olacak?işci bu konuyu mahkemeye taşıyacak,taferruata girmeyelim,siz mahkemede yukarıdaki "b"ve"c"şıklarında belirtilen noktaları yani gece 7.5 saat den fazla çalıştığınızı ve ücretini almadığınız vede fazla çalışma yaptığınızı ve ücretini almadığınızı ispat edeceksiniz(bu sırada işyerinden gerekli belgeler,bordrolar istenir,incelenir vs.)ispat edemez/edilmez de mahkeme aleyhinize karar verirse bir bardak soğuk su içer + davalı işverenin mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalır/kalacak/kalabilirsiniz!..(aman dikkat!..)

Sonuç:görüldüğü gibi hikaye uzun,arkadaşlarınız ile bu durumları oturup konuşun,değerlendirdikten sonra usulünce işverenle de kısaca konuşun,ola ki haksız olduğunuz durumlar olabilir!..bana sorarsanız mümkünse anlaşınız derim,takdir sizin,yine bir avukat dan yardım almanızda yarar var,bizim bu görüşlerimizi de iletebilirsiniz,belki faydası olur.
Allah yardımcınız olsun.
 
Son düzenleme:
Üst