Tekstil Dış Ticaret Kdv İade

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
üretim yapan tekstil firması, girişleri 18% kdv.. ihracatını dış ticaret firması üzerinden yapınca ona 8% ile ft kesiyor. bu durumda iade alınabilecek kdv 8% kdv oluyor.. değil mi yani 10% zararı oluyo yanlış mı yorumluyorum, ??

Ynt: Tekstil Dış Ticaret Kdv İade

Alacağınız iade tutarı maksimum %18 oluyor fakat bu %18i alabilmek için yüklenilen kdv listenize ekleyeceğiniz harcamalarınızın olması gerekiyor.Elektrik,haberleşme,taşıt yakıt vb. gibi.Yalın bir örnekle açıklarsak sadece 108tl (kdv dahil) kumaş ve 54 tl fason dikim yaparak (başka hiçbir harcamanız olmadığını varsayıyorum) imal ettiğiniz bir ürünü 400 tl ye ihraç ederseniz alacağız iade 12 tl olur(8tl kumaş kdv+4 tl fason dikim).Yani %18i olmaz

tam anlayamadım.. örneğin ben bir malı 100+8 kdv ye dış ticaret şirketine sattım.. daha sonra bu 8 kdv alınıyor. ancak bir de 18%'den girişlerimiz var, bunları nasıl alabiliyoruz??

Örneğin/ 1000 tl'lik bir ihracat yaptığınızı farzedelim.Bu ihracat için hazırlayacağınız yüklenilen kdv listenizin toplamı en fazla 180tl olmalıdır(yani %18).
Siz yüklenilen kdv listenizi hazırlarken mamül maliyetleri,genel yönetim giderleri,amortismana tabi iktisadi kıymetlerin kdvlerini ekleyebilirsiniz.(tabii bunların ihracatın bünyesine girmesini oranlayarak)

Bu 1000tllik satışınızla ilgili ;(sadece ihracat yaptığınızı varsayarsak)
400+32 kdv kumaş
100+ 8 kdv fason dikim
10+ 1,8 kdv haberleşme
20+3,6 kdv elektrik
150+12 kdv astar,tela
yüklenilen kdv listenizin toplamı=57,40 tl olacaktır.

Fakat alacağınız en fazla rakam 180 tl olabilirdi.

Anlatabildimmi?

evet.. bu durumda tekstil firmaları açısından dış ticaret şirket aracılığıyla ihracat yapmanın ( kendisi kurup) bir avantajı yoık gibi mi oluyor. Çümkü her halukarda detaya inmek zorunda aradaki farkı alabilmek için??

Mükellefin devreden kdvsi var ve ay içinde genel yönetim gideri,amortisman tabi iktisadi kıymet alışı vb. harcamaları varsa %18 olmasa bile %8den fazla rakamları iade olarak alabilmesi mümkündür.Tabii dış ticaretin avantajlarına gelince gümrük bürokrasisi ile uğraşmazsınız,muhasebe departmanınıza fazla iş çıkmaz:))

fugenc ' Alıntı:
evet.. bu durumda tekstil firmaları açısından dış ticaret şirket aracılığıyla ihracat yapmanın ( kendisi kurup) bir avantajı yoık gibi mi oluyor. Çümkü her halukarda detaya inmek zorunda aradaki farkı alabilmek için??

Tekstil firmalarının girişlerinin hepsi % 18 kdv'li değil örneğin iplikte % 8 kdv.?dir.
Dış ticaret firması aracılığıyla ihraç kayıtlı mal satarak iade almak daha kolaydır.

Malın bünyesine giren kdv?yi hesaplarken vergi dairesiyle sorun yaşamazsınız

Şimdi diyelim

100.000,00 Tl maliyetli bir mamulü %20 karla 120.000,00 Tl?ye ihraç kayıtlı sattınız bu durumda alacağınız iade 120.000,00 * %8 = 9.600,00

Kendiniz ihraç ettiyseniz

Yine 100.000,00 Tl maliyetli mamulün maliyetlerine ait girdilerin tamamı kdv?li giriş değildir. Bu malın bünyesine işçilik amortisman vb kdv?siz girdiler giriyor. Yani
100.000,00 Tl tutarında mamulün maliyetinde 25.000,00 Tl işçilik ve amortisman olduğunu farzedersek ve kalan 75.000,00 Tl maliyetin

40.000,00 Tl?sinin % 8 kdv?li 3.200,00 olduğunu
35.000,00 Tl?sinin % 18 kdv?li 6.300,00 olduğunu
sayarsak yüklenilen kdv 9.500,00 Tl?dir. Olacaktır.

Yukarıdaki görüldüğü gibi ihraç kayıtlı satışta 9.600,00 Tl iade doğruda ihracatta ise 9.500,00 Tl iade alınacaktır.

peki bir konu daha kafama takılıyor, bu durumda firma yüksek kdv iade için ( özellikle zaten zarardaysa) dış ticarey firmasına yüksek fatura kesebilir ve rahatlıkla iade alır..??

Bir de, dış ticaret firması aracılığıylaihracatta, eğer yüklenilen kldv için talepte bulunulacaksa, firma her ay dosya hazırlayıp başvurabiliyor mu, yoksa ymm raporu mu gerekiyor mutlaka?? Teşekkürler..

Firma dış ticaret firmasına yüksek fiyattan fatura kesemez. Çünkü dış ticaret firmasının alış fiyatına kar koyarak ihracat yapıyor malın girişi yüksek olursa kar marjı düşer. Dış ticaret firmasını zarar eder.

İmalatçı firma, ihracatçı firmanın ihracatı gerçekleştirdiği dönemde iade talebinde bulunur. 4000 Tl altındaki nakden iade işlemlerinde YMM raporuna gerek yoktur 4000 Tl üzerinde ise nakden almak istiyorsanız YMM raporu gereklidir. Yada 4000 tl üzeri kdv iadenizi vergi ve ssk primlerinize mahsup ederek 4000 Tl'nin altına düşürdükten sonra geri kalanı nakden çekebilirsiniz Ymm raporuna gerek kalmadan.

%8'i aldıktan sonra, arada fark kalıyorsa, yüklendiği ortalama %18'lik kısım içinde mi gerek yok ymm raporuna?

Eğer ihraç kayıtlı satış yapıyorsanız siz yüklenen kdv'yi iade almıyorsunuz ki, Sizin aldığınız iade ihraç kayıtlı satmış olduğunuz mala ilişkin hesaplanan (tahsil edemediğiniz) kdv'dir.