fonradar

Tekstil Reklamasyon

Üyelik
18 Mar 2008
Mesajlar
6
Konum
ankara
Değerli Arkadaşlar,

Toptan kumaş işi ile iştigal eden bir firma X firmasına kumaş satıyor. kumas daha sonra hatalı cıkması uzerıne alıcı fırma malı iade etmeden(dikildiği için) reklamasyon adı altında fatura kesiyor ,bir nevi zarar ziyan tazminatı..bunun kdv oranı ne olmalı..


Saygılarımla
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Kumaşı % 8 den aldığınız için. Bu reklamasyonu da bi nevi iade olarak düşün. Miktar olarak değil, ama fiyat olarak bi iade daha doğrusu bi indirim söz konusu.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

yorumların ıcın tşk ama daha belırleyıcı olması acısından madde teblıg var mı yada alınmıs bor özelge
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

MALİYE BAKANLIĞI MUKTEZASI

Gelir İdaresi Başkanlığı





Tarih : 19.10.2006
Sayı : B.07.1.GİB.0.01.53/5328-2239/82206
Konusu : Vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz ve reklamasyon gibi unsurlara uygulanacak KDV. oranı Hk.
Muktezanın Özeti: İlgide kayıtlı dilekçenizde, ticari faaliyetiniz kapsamında yapılan teslimlerinizle ilgili olarak ortaya çıkan vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz ve reklamasyon gibi unsurlara uygulanacak KDV. oranı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, konu ile ilgili Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir. 3065 sayılı KDV. Kanununun ?Teslim ve Hizmet İşlemlerinde Matrah? başlıklı 20?nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği; (24/c) maddesinde de vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerinin matraha dahil olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 35?inci maddesinde de malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellefin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vukubulduğu dönem içinde düzelteceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre;
1- Katma değer vergisine tabi bir mal teslimi veya hizmet ifasına bağlı olarak ortaya çıkan vade farkı, faiz, fiyat farkı ve mahiyet olarak bunlardan farklı olmayan kur farkları Kanunun 24?üncü maddesi uyarınca vergiye tabi işlemin matrahına dahil edilerek vergilendirilmektedir. Dolayısıyla, ilgili mal veya hizmet bedelinin uzantısı niteliğinde olan söz konusu unsurlara, ilgili mal veya hizmetin tabi olduğu oranda KDV. uygulanması (teslim veya hizmet KDV.?den müstesna ise bu unsurların da istisna kapsamında değerlendirilmesi) gerekmektedir.
2- Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında yapılan ihraç kayıtlı teslimlerle ilgili olarak imalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları hakkında 95 seri no.lu KDV. Genel Tebliğinin (4.2) bölümünde; imalatçı lehine ortaya çıkan kur farkları hakkında ise 25 seri no.lu KDV. Genel Tebliğinin (D) bölümünde yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılmalıdır.
3- Satışı yapılan malların evsafına uygun olmaması veya kusurlu olmalarından dolayı ortaya çıkan reklamasyon adı verilen fiyat indirimleri matrahta değişiklik meydana getirdiği için Kanunun 35?inci maddesi gereğince işlem yapılacaktır. Alıcı tarafından reklamasyon bedeline ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda, reklamasyonun ilgili olduğu teslim veya hizmet ifasının tabi olduğu oranda katma değer vergisi hesaplanmalıdır. 4- Reklamasyonun ihracı gerçekleştirilen mallarla ilgili olarak ortaya çıkması halinde, ihraç edilen mallar Kanunun (11/1-a)maddesi gereğince katma değer vergisinden istisna olduğundan, yurt dışındaki alıcı tarafından düzenlenecek fatura veya ilgili ülke mevzuatına göre fatura yerine geçen belgelerdeki reklamasyon bedeli üzerinden katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.
Ancak, yurt dışındaki alıcıdan bu tür bir belgenin alınamadığı durumda ihracatçı firmanın, yeni bir belge düzenleyerek önceki faturayı iptal etmesi ve reklamasyon bedeline isabet eden kısmın iade edildiğini gösterir bir belgeyi de ispat vesikası olarak kullanılması mümkündür.
5- Söz konusu reklamasyon bedelinin ihracatçı tarafından alt safhalara (örneğin imalatçıya) yansıtılmasında yukarıda 3 numaralı bölümde yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
6- İthalatı gerçekleştirilen bir malla ilgili olarak ortaya çıkan reklamasyon bedeli için ise, bu husus esas itibariyle ithalat matrahı ile ilgili olduğundan Gümrük Kanunu çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Merhaba,

Konu güncelliğini yitirmiş olabilir fakat kafama takılan birşeyi sormadan geçemeyeceğim.
Yukarıda bilgilere göre; reklamasyonlar, matrahta değişiklik meydana getirdiği için Kanunun 35. maddesine göre işlem yapılmalıdır.

35. Madde: Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vukubulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vukubulduğu dönem içinde düzeltir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.
Buradaki vergi ; kumaş için %8 ve boya için de %18'lik dilim değil midir?

Ayrıca; yukarıdaki muktezada "reklamasyonun ilgili olduğu teslim veya hizmet ifasının tabi olduğu oranda katma değer vergisi hesaplanmalıdır" deniliyor.
Burada öyle bir durum var ki; mesela kumaş hatası ancak boyama işleminden sonra ortaya çıkabiliyor. Bu durumda mal ve hizmet ifası kumaş+boya değil midir?

Son olarak, eğer, reklamasyonu da bir nevi iade olarak düşüneceksek ya da vade farkı, kur farkı vs. gibi düşüneceksek, yukarıdaki muktezada niçin iade ve vade fark. vs. bir maddede toplamış, reklamasyonları farklı bir maddede toplamış.

Teşekkürler,
Güzel günler,
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Yazılanlar yeterince açıklayıcı ancak bana göre reklamasyonu iadeden ziyade fiyat farkı olarak düşünmek gerekir. Yani 35. madde kapsamında değerlendirmek doğru mudur acaba.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Merhabalar,

Biz Fason işçilik yapan bir işletmeyiz. KDV oranımız % 8. Bir müşteriden malları anlaşma zamanından geç teslim ettiğimiz için bir fatura geldi. Açıklamasında "Reklamasyon (Gecikme)" yazıyor ve KDV oranı % 18 olarak hesaplanmış.

Faturadaki bu oran doğru mudur?

Olayı bir "vade farkı" ya da "finansman gideri" gibi düşünüp KDV oranını % 18 olarak mı kabul etmeliyiz; yoksa "bu reklamasyona konu olan işlemin KDV oranı % 8 olduğu için bu faturanın KDV oranı da % 8 olmalıdır" mı diyeceğiz?

Yukarıdaki muktezada reklamasyonla ilgili olarak:
3- Satışı yapılan malların evsafına uygun olmaması veya kusurlu olmalarından dolayı ortaya çıkan reklamasyon adı verilen fiyat indirimleri matrahta değişiklik meydana getirdiği için Kanunun 35?inci maddesi gereğince işlem yapılacaktır. Alıcı tarafından reklamasyon bedeline ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda, reklamasyonun ilgili olduğu teslim veya hizmet ifasının tabi olduğu oranda katma değer vergisi hesaplanmalıdır.

deniyor. Burada "malların kusurlu olması"ndan bahsediliyor, gecikmeden falan söz edilmiyor. Bu yüzden tereddüt içindeyim.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Herkese İyi Günler,

Her ne kadar karşı taraf faturayı reklamasyon olarak kesmiş olsa da esasen bunun finansman hizmetine ilişkin bir fatura olduğunu düşünüyorum.

Vade farkı aslında matraha dahil bir unsurdur. Bu şekilde düşünüldüğünde gecikme dolayısıyla istenen faizin de matraha dahil olduğu, ve matrahın tabi olduğu oran üzerinden KDV'ye tabi tutulması gerektiği düşünülebilse de bence burada şöyle farklı bir durum var.

Örnek: Bir makine alınacak Peşin fiyatı 50.000 TL, 12 ay vadeli fiyatı ise 60.000 TL; siz 12 ay vadeli almak istediğinizi söylüyorsunuz ve fatura 60.000 TL üzerinden kesiliyor. Fatura düzenlendi ve borçlandığınız miktar belirlendi. 10.000 TL lik vade farkı da matraha dahil edildi ve makinenin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplandı. 12 ay geçmesine rağmen tutarı ödemediğiniz zaman siz artık o firmadan aslında bir finansman hizmeti almaya başlıyorsunuz.

Bunu şöyle açıklayabiliriz. Bir borç ilişkisi var ve bu borç ilişkisine göre 12 ay sonunda cari hesabın sıfırlanması gerekirken, sizin cari hesabınızda ödemeleri tamamlamadığınız için örneğin hala 40.000 TL borç gözüküyor.

12 ay sonunda bu borcunuzu ödemek için borç almak istiyorsunuz. Ve borcu yine satıcı firmadan alıyorsunuz. Firma da size 40.000 TL borç veriyor. Bu borca ilişkin faiz için de size finansman gideri faturası kesiyor. Bu durumun sizin durumunuzdan bir farkı olmadığını düşünüyorum. 40.000 TL borç ödenmediği için karşı firma o saatten sonra size finansman hizmeti sunmaya başladığından ve buna ilişkin %18 orana tabi fatura düzenlemelidir. Yani 12 ay sonunda makine alım satımdan kaynaklanan borç ilişkisi bitip, borç alınıp verilmesinden kaynaklanan başka bir borç ilişkisi başlamaktadır.

Sonuç olarak ,

Makine teslim borcu fatura ile belirleniyor. 12 ay vadeli 60.000 TL. Buradaki 10.000 TL vade farkı matraha dahil

Kredi borcu ise başka bir faturayla belirleniyor. Buradaki faiz gideri ise ayrı bir matrah . Makine bedeline dahil değil. Finansman hizmetlerinin tabi olduğu KDV oranı ise %18.

O halde gecikme dolayısıyla reklamasyon faturası kesiliyorsa, teslime konu malın hangi oranda KDV'ye tabi olduğuna bakmaksızın, reklamasyon faturasının(Ki aslında bu bir reklamasyon faturası değil) tabi olacağı oran %18 olmalı diye düşünüyorum.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Merhaba,

105 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 26568
Resmi Gazete Tarihi 30/06/2007
Kapsam
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklama ve düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur.

...................................................................

E. VADE FARKI, KUR FARKI VE MATRAHTA DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇAN İŞLEMLERDE KDV UYGULAMASI

1. Vade Farkları

KDV Kanununun 24/c maddesine göre, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler KDV matrahına dahildir.

Buna göre, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilecek ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilecektir.

Öte yandan, vadeli işlemlerde bedelin zamanında ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan yeni vade farkları da vadeli satışa konu teslim ve hizmete ilişkin matrahın bir unsuru olduğundan, bu vade farklarının ayrıca fatura edilmesi ve vadeli satışa konu teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemlerin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanarak, vade farkı faturasının düzenlendiği döneme ilişkin beyannamede beyan edilmesi gerekmektedir.

2. Kur Farkları

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
 
Ynt: Tekstil Reklamasyon

Teşekkürler Şükrü Bey,

Ben de artık tebliğdeki gibi düşünüyorum.

Vade farkı ve faiz her halükarda matraha dahil edilmeli. İster fatura kesilirken belli edilsin isterse de temerrüde düşüldüğü durumda ortaya çıksın.

Önceki mesajımdaki gibi düşünenler de var. Onun için onu silmiyorum.
 

Benzer konular

Üst