fonradar

Telif Hakkı Vergilendirilmesi Hakkında Soru

  • Konbuyu başlatan Uyeligi Silindi 53850
  • Başlangıç tarihi
U

Uyeligi Silindi 53850

Ziyaretçi
Merhaba,

Telif hakkı kazancının vergilendirilmesi hususunda çok araştırma yaptım ama anlayamadığım noktalar var. Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.

Yabancı bir websitede (Güney Kore) haftalık olarak (devamlı) karikatür/çizgi roman yayınlamak istiyorum. Ücret dolar olarak Patreon üzerinden ödeniyor. Google Adsense gibi bir sistemleri var, reklam gelirlerinden para kazanılıyor. Ayrıca devlet memuru olarak atandım ve şuanda memurum. 21 yaşındayım.

1- Memur olmam bu konuda bir engel teşkil eder mi? Memurların telif hakkı içeriklerine ait gelirlere izin verildiğini ancak ticari kazançlara ait gelirlerinin yasak olduğunu okudum. Söz konusu durum nasıl sınıflandırılabilir? Karikatür telif hakkına girerken, para reklam gelirlerinden elde edileceği için telif hakkı statüsünü kaybeder mi?

2- Telif hakkına giriyor ise vergi muafiyeti söz konusu olabilir mi?

3- Bu durumda vergi beyannamesini nasıl yapabilirim?

4- Yaşımla ilgili bir muafiyet/istisna söz konusu olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler.
 
Telif hakkına giriyor ise vergi muafiyeti söz konusu olabilir mi?

Bu kazanç istisnasının uygulanabilmesi için, maddede yer alan fikri ürünlerin serbest meslek faaliyeti olarak meydana getirilmesi, dolayısıyla elde edilen gelirin serbest meslek kazancı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, serbest meslek faaliyeti sonucu ortaya konulan çalışmaların istisna kapsamında olabilmesi için bu çalışmaların 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca eser sayılması gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun değişik 18 inci maddesi kapsamında gelir vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyen eser sahipleri, meydana getirdikleri eserlerin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile belirlenmiş eser gruplarından hangisinde yer aldığına dair bir yazı almak üzere Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları öncelikli şarttır.[1]

Eser sahiplerinin, Telif Hakları Genel Müdürlüğünden aldıkları yazı ile Maliye Bakanlığı birimlerine (Defterdarlık, Vergi Dairesi Başkanlıklarına) başvuru yapmaları gerekmektedir. Gelir vergisi muafiyetinden faydalanıp faydalanılamayacağı konusundaki kararı Maliye Bakanlığı vermektedir.

muafiyet/istisna konusu ?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında “Gelir Vergisi Muafiyeti Belgesi” alınması gerekir. Dilekçe ekinde, Telif Hakları Genel Müdürlüğü hitaplı dilekçede bulunması gereken unsurlar aşağıdaki gibidir.

  • Meydana getirilen eserler hakkında kısa bilgi verilmesi (birden fazla çeşitte eser meydana getiriliyor ise, tek tek çeşitleri belirtilecektir. Örneğin; Resim, heykel, karikatür, küçük sanat eserleri gibi),
  • Vergi muafiyetinden yaralanma isteğinin belirtilmesi,
  • Adres, telefon ve e-posta bilgisi verilmesi,
  • Meydana getirilen eserlerin (birden fazla çeşitte ise, her bir çeşit için birden fazla örnek olacak şekilde) fotoğraflarının (resim, heykel, küçük sanat eserleri, v.b.), çizimlerinin (grafik eser, karikatür), yazılı hallerinin (roman, şiir, makale, çeviri, v.b), Kaynak kodlarının ve ekran görüntülerinin (bilgisayar programı ya da veritabanı) yüklendiği bir adet CD),
  • Dilekçede belirtilen her bir eser çeşidine ait örnekler mutlaka CD’ye yüklenmelidir. CD’de örneği bulunmayan eser çeşitlerine ilişkin yazı düzenlenmesi söz konusu değildir (Ör: Dilekçede resim ve heykel çalışmaları yapmakta olduğunu belirten eser sahibi, hem resim hem de heykel çalışmalarına ait örnekleri CD’ye yüklemelidir. Heykel çalışmalarına ait örnek yüklememesi durumunda, heykele ilişkin bir yazı düzenlenemez.)
Bu bilgiler ışığında eser sahibinin dilekçe ekinde eserleri ile ilgili bilgileri fotoğraflaması ve CD ortamında Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne bildirmelidir. Genel Müdürlükten alınacak “Gelir Vergisi Muafiyeti Belgesi” ise tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun için söz konusu eserlerin 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre eser olarak nitelendirilmesi Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında Telif Hakları İstisnasından yararlanmasını gerektirmez.

Görüleceği üzere, sanatçının Telif Hakları İstisnasından yararlanabilmesi için Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı arasında eşgüdüm ve koordinasyon gereklidir. Diğer bir ifade ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün “eser” niteliğinde gördüğü hakları Maliye Bakanlığı vergi muafiyeti tanımayabilir. Bu nedenle sanatçılar tarafından meydana getirilen ve hususiyetlerini taşıyan eserlerin hem Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden “eser” olduğuna dair yazı ile Maliye Bakanlığından alınacak özelge ile Telif Hakları İstisnasından yararlanabilir.

Açıklanan nedenlerle Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında yer alan telif hakkına konu eserlerin süreklilik (mutad) veya arızi bir şekilde yapılmasının Telif Hakları İstisnasından yararlandırmayı mani kılan durum söz konusu değildir. Her iki durumda da sanatçılar kendilerine tanınan vergisel avantajdan yararlanabilmektedirler.

Bu durumda vergi beyannamesini nasıl yapabilirim?

Oncelikle vergi mukellefi olmalisiniz

Yaşımla ilgili bir muafiyet/istisna söz konusu olabilir mi?

Olmaz
 
Üst