Temmuz 2008 Vergi Hukuku

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan heerdeem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz 2008 Vergi Hukuku

Ah be Ah kıst yaktın beni :D acaba beyanname sorusunu nasıl puanlayacaklar fikri olan varmı ? 25 puanı nasıl bölecekler 5 beyanname - 5 beyan tarihi - 5 ödeme tarihi 15 veri var elde toplam acaba 25 puanı nasıl bölecekler.

BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Ah be Ah kıst yaktın beni :D acaba beyanname sorusunu nasıl puanlayacaklar fikri olan varmı ? 25 puanı nasıl bölecekler 5 beyanname - 5 beyan tarihi - 5 ödeme tarihi 15 veri var elde toplam acaba 25 puanı nasıl bölecekler.
Sayın denetçi
ötv 21 puanmış
diğerleri 1 er puandan 4 puan ediyor
toplam 25 ediyor
;D

BağımsızDenetçi ' Alıntı:

Puanlama sistemini kimse çözmüş değil.
Ama bence şöyle olabilir.
Beyanname isimleri düzgün yazıldıysa tahakkuk ve ödeme çok çorba edilmediyse fazla puan kırmazlar diye düşünüyorum.
Farkındayım notum çok bol:)

bütün beyannameler için puan vardır ama en önemlisi ötv olduğu için en yüksek onundur sanıyorum. ya da umuyorum :) 25 puanın 25 i de ötv ye ait olamaz heralde, ama büyük kısmı ötv nindir, benim de alamayacağım o büyük kısmı yani ;D

Arkadaşlar Vergini 2. sorusu Gayrimenkul İstisnası ile ilgili;
Yasada belirnemiş bir İstisna tutarı vardır. Bunu tutarı indirebilirler dedim Sonra;
%25 Götürü gider İndirimi vardır dedim. Sonrasında ise;
İlk olarak yasanın belirlemiş olduğu istisna tutarını sonrasında ise %25 Götürü gider indirimi uygularlar dedim.
Ayrıca Emsal Kira Bedeli Uygulanmayan hallerden bahsettim.

Bu cevabın soruyla bağlantısı varmı. Puan hakedermi ??????

19 Temmuz 2008 SMMM yeterlilik vergi hukuku sınavı soru ve cevapları

1.5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre kurumlar vergisi mükelleflerini sadece sıralayarak iş ortaklığı kavramını kısaca açıklayınız

Cevap.1.
1.Sermaye Şirketleri
-Anonim şirket
-Limited Şirket
-Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket
-Sermaye Piyasası Kurulunun Düzenleme ve Denetimine Tabi Fonlar
2.Kooperatifler
3.İktisadi kamu Kuruluşları
4.Dernek veya vakıflara ait İktisadi işletmeler
5.İş Ortaklıkları

İş ortaklıkları: Yukarıdaki fıkralarda yazılı kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler iş ortaklıklarıdır. Bunların tüzel kişiliklerinin olmaması mükellefiyetlerini etkilemez.

2. Gayrimenkul sermaye iratlarına yönelik olarak gelir vergisi yer alan istisna hükümlerini belirtiniz.

Cevap.2.
Gayrimenkul sermaye iratları ile ilgili olarak, sadece konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirlere istisna getirilmiş bulunmaktadır. Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın 2008 yılı için 2400 lirası gelir vergisinden istisna tutulmuştur (GVK Md. 21).

İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamamaktadır.Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar bu istisnadan yararlanamamaktadırlar.

Kişinin birden fazla konutu olması durumunda istisna; konutların tümünden sağlanan toplam kira tutarına yalnızca bir kez uygulanacaktır. Aynı konuta birden fazla kişinin sahip olması durumunda ise, istisna; gerekli koşullara sahip her kişi için ayrı ayrı uygulanacaktır. Binaların kurum ve kuruluşlara, personel lojmanı olarak kullanılmak üzere kiralanması halinde elde edilen kira gelirleri istisna kapsamında değildir.

Sadece konut kirası elde eden, ticari, zirai veya mesleki kazanç elde etmeyen kişilerin, kiraya verdikleri konutlarından bir takvim yılında 2400 lira veya daha az hasılat elde etmeleri halinde, bu gelirler için beyanname vermeyerek vergilendirilmemeleri öngörülmüştür.

3. araç kiralama işi ile uğraşan L limited şirketi maliyet bedeli 50.000 ytl olab bir binek otomobilini kiralık araç olarak kullanmak üzere 15 ekim 2007 tarihinde satın almış ve aynı tarihte aktifine dahil etmiştir. şirket faydalı ömrü 5 yıl olan otomobil için azalar bakiyeler usulü ile amortisman uygulamaktadır.

buna göre 2011 yılında ayrılması gereken amortisman tutarını hesaplayınız.

cevap.3.
Oran 1/5 =0,20 (Normal Amortisman)
Azalan Bakiyeler Amort.Or=N.A.*2 0,20*2=0,40

Amortisman
2007 50.000*0,40=20 000 50.000-20.000=30.000
2008 30.000*0,40=12 000 30.000-12.000=18.000
2009 18.000*0,40= 7 200 18.000-7.200 =10.800
2010 10.800*0,40= 4 320 10.800-4.320 = 6.480
2011 6 480 *1 = 6480

VUK Md.320.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir

4. buzdolabı imalatı ile uğraşan A anonim şirketi 1 aralık 2007 tarihinde faaliyete başlamıştır. 20 adet idari personel ve 300 adet işçiye sahip bulunan anonim şirket aralık ayı içinde 1000 adet buzdolabı satışı gerçekleştirmiştir.

yukarıda yer alan verilerden hareketle şirketin 2007 yılı aralık ayında gerçekleştirdiği faaliyetlerine ilişkin hangi vergi beyannamelerini vermesi gerektiğini saptayarak beyanname türü, beyannamenin verleceği son gün ve ilgili verginin son ödeme zamanını belirtiniz.
(belediyeye ödenen harçlar ve damga vergilerini dikkate almayınız.)

Cevap.4.A A.Ş. Nin 2007 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak vermesi gereken beyannameler ,beyan ve ödeme son günleri aşağıda belirtilmiştir.
Beyan Son Günü Ödeme Son Günü
1)kurumlar 25.04.2008 30.04.2008
2)kurum geçici 14.02.2008 17.02.2008
3)Kdv 24.01.2008 26.01.2008
4)Muhtasar 23.01.2008 26.01.2008
5)ÖTV 15.01.2008 15.01.2008

tufanari ' Alıntı:
Yasada belirnemiş bir İstisna tutarı vardır. Bunu tutarı indirebilirler dedim Sonra;
İlk olarak yasanın belirlemiş olduğu istisna tutarını sonrasında ise %25 Götürü gider indirimi uygularlar dedim.

istisna ile götürü gider uygulamasının ilgisi yok, sanırım seninki biraz bildiğini yazmak olmuş, gmsi sayılan gelirleri saysan aynı ölçüde alakalı olurdu bilmem anlatabildim mi

ayrıca istisna tutarı indirilmez, senin kazancın istisna altında kalıyorsa beyan edip vergi ödemezsin, bişeyi bişeyden indirme durumu yok yani

tufanari ' Alıntı:

Hukuksal bir dille çalıştığını anlatabildiysen puan gelir,sorunun tam cevabı olmasada

Arkadaşlar; Amortisman sorusunda uygulamasını yanlış yapıpda ama;

Normal Amortisman 5 yıl ömüre göre %20 olup, Azalan amt.usulüne göre %20*2 : %40 dır.
Yanlız Amortisman oranı %50 yi geçemez ibaresi puan hakedermi.

Çünkü hesaplama hem kıs hemde yanlış oldu.

Kağıdı okuyanın insafına kalmış. Bence notun diğer sorularla baraja yaklaşmıssa 50 ye öteleyebilirler. Çünkü bu haldekiler martta çok ötelendi ;)

öZELLİK LE FORUMDAKİ BAĞIMSIZDENETÇİ YE SORUYORUM.
Peki Gayrimenkul ile ilgili sorunun cevabına ;

Yasada belirlenmiş bir istisna tutarı vardır bu tutarı düşebilir ve sonrasın bu tutarı indirdikten sonra %25 götürü gider ind uygular dedim. Bu peki cevapla alakalı mı neden dicekseniz 43 yada 45 ile kalacam ....

Kardeş inşallah geçersin hatta içimde tuhaf bişeyler doğdu bence sen beklediğinden biraz daha yüksek notla geçebilirsin :D benimki sadece bir dilek tabi ;)
Orada püf 1 nokta vardı demişsinki kanunda belirlenmiş bir istisna tutarı vardır :) ama bu tutar her yıl değiştirilir 2007 için geçerli tutarı yazdın mı acaba ? Ben inanıyorumki 44-45 geçersen ötelerler nerde 2007 dan önceki vergi sınavları nerdeyse her 4 sınavda 3'ünde milleti dökerlerdi birikim olunca 1 sınavla boşaltırlardı dersin içini ;D

arkadaşlar sorular gerçekten çok güzelmiş ve ben hepsine çalışamam diye vergiyi kasım a bıraktım.gerçekten başımı hangi taşa vuracağımı bilemedim en az 75 alınırdı.bu sınava giren arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun diyorum :'(

ozcelikel ' Alıntı:
arkadaşlar sorular gerçekten çok güzelmiş ve ben hepsine çalışamam diye vergiyi kasım a bıraktım.gerçekten başımı hangi taşa vuracağımı bilemedim en az 75 alınırdı.bu sınava giren arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun diyorum :'(

Ah işte Ah aynen bende öyle kardeş :o ama olsun vergiden gözümdeki o korku perdesi kalktı. Vergi ile meslek hukukunu yer değiştirmişler artık meslekten döküyorlar...

:)gerçekten öyleyse süper yani en azından benim için çünkü 2 dersim kaldı ve ortalama problemim var . umarım herkes için kasım dönemi daha iyi olur

kasım 2008 finansal muhasebe

arkadaşlar temmuz finansal sorularına ulaşamadım soru ve cevaplarıyla siteye atarsansanız çok sevinirim finansal muhasebede nelere dikkat etmek lazım bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız iyi olur 2 sınavdır 40 la kaıyom desteklerinizi bekliyorum bilgi paylaştıkça güzeldir herkese başarılar kolay gelsin

Sizlere tavsiye edeceğim tek kaynak Prof.Ateş Oktar