Temmuz Dönemi maliyet muhasebesi soru tahminleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HaCkHaN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HaCkHaN

Tanınmış Üye
tahminleriniz nelerdir arkadaşlar

benim tahminler
1-smmm tablosu
2-sipariş maliyet veya kademeli dağıtım

Ynt: temmuz dönemi maliyet muhasebesi soru tahminleri

Hakan adaşım benden sana tahmin,

Standart maliyet (%99) :)

Ynt: temmuz dönemi maliyet muhasebesi soru tahminleri

hakankrl ' Alıntı:
Hakan adaşım benden sana tahmin,

Standart maliyet (%99) :)

tek çalışmadığım konuyu söyledin,can evimden vurdun adaş :)

Ynt: Temmuz Dönemi maliyet muhasebesi soru tahminleri

amma çok teşekkür puanı almışsım hakanım.çok yardımın geçmiş,çok paylaşımda bulunmuşsun demek ki :)

O kadar da çok değil, asıl teşekkürü hakeden üstadlar varken bizimkinin sayısı onlarınkinin yanına yanaşmaz bile.. :)

nguroy a mı diyorsun,hazır konuyu inceliyorken :)

arkadaşlar bir dönem bir zor olayına ben şahsen katılmıyorum,yaptığım değerlendirmeler sonucu maliyet muhasebesinden örnek verecek olursak,sorular sistematik olarak geliyor,yani toplam 10 konudan bazıları ağırlıklı olmak koşuluyla yıllara yaygınlaştırılıyor.
örneğin en son sınavada maliyet sistemleri ve matematiksel dağıtım geldi.04 temmuz 2001 yılında da aynı sorular gelmiş (maliyet sistemleri ve matematiksel dağıtım ) ve ardından satılan malın maliyeti tablosu ve dönem sonu mamul maliyetleri soruları gelmiş,yani kolay dedilen sınavdan sonra aslında zor değil sadece süpriz bir soru eklenmiş.dönem sonu maliyet(standart maliyet)
üste üste mart/temmuz 2002 yılında üst üste kademeli dağıtım dağıtım sorusu gelmiş,bir tanesinde mart 2002 de 1.dağtımlı sormuş kademeli dağıtımı,temmuz 2002 de 1.dağıtımı istemeden sormuş.işte burdada zor gelecek dediğimiz olayda bu,konu zor değil eklemeli geliyor..yani bu dönem dağıtım gelirse 1.dağıtımla ve yevmiye maddesini yapmamızı isteyerek gelebilir.
sonra son 5 dönemde 3 kere matematiksel dağıtım sorulmuş,bu dönemde kademeli dağıtımın sorulma ihtimalini güçlendiriyor ama 2001 den beri üste üste sadece mart/temmuz 2003 yılında dağıtım konusu gelmiş buda temmuz/2010 da dağıtımın konusunun sorulma ihtimalini düşürüyor.
yıllar bazında 2002 yılında 1 sipariş maliyet,1 dağıtım,1 safha,1 net satış değerleri yöntemi(süpriz),1 standart maliyet,1 maliyet sistemeleri gelmiş

2003 yılında 2 dağıtım konusu,1 maliyet sistemleri,1 safha maliyet,1 lifo/fifo,1 sipariş maliyet gelmiş

2004 yılında 1 net satış değerleri arası (süpriz),1 smmm tablosu,2 dağıtım, 2 safha maliyet, gelmiş

2005 yılında 2 dağıtım konusu , 1 tahmini güg dağıtımı(sipariş maliyet) ,1 sapma tutarları ve dağıtım (sürpriz),1 maliyet sistemleri,1 işcilik hesaplamları

2006 yılında 2 dağıtım konusu ,1 tahmini güg dağıtım , 1 safha maliyet , 1 standart maliyet farkları (sürpriz) , 1 maliyet sistemleri

2007 yılında 1 dağıtım konusu , 1 smm tablosu , 1 sapmalar (sürpriz) ,2 maliyet sistemleri, 1 safha maliyet

2008 yılında satışların maliyeti tablosu ağırlık ve maliyet sistemleri ve safha maliyet

2009 yılında 1 satışların maliyeti tablosu , 1 basit ağırlıklı ortalama maliyet sistemi(sürpriz) , 1 dağıtım , 1 maliyet sistemleri , 1 safha maliyet, 1 net satış değeri

2010 yılında şimdiye kadar mart ayında 1 maliyet sistemleri , 1 de dağıtım gelmiş

2010 yılında geriye kalan 4 soru yukarıdaki değerlendirmelerime göre şunlar olacaktır.

1.satılan malın maliyeti tablosu
2-kademeli dağıtım
3-safha maliyet(ağırlıklı ort.göre)
4-sürpriz soru ? zor diye tabir ettiğiniz

temmuz 2010 yılında ise
büyük ihtimalla
1-satılan malın maliyeti tablosu
2-sipariş maliyet veya standart maliyet sistemi nden biri olacaktır

Ticaret ve gemi işletmeciliği faaliyetinde bulunan (ESB) A.Ş.'nin 2009 yılı ticari kazancı 5.000,00
TL'dir. İşletmenin 2009 yılında elde ettiği istisna kapsamında, 2.000,00 TL iştirak kazancı ve 4490
sayılı Kanun uyarınca oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemi işletmeciliğinden elde
ettiği 237,50 TL kazancı, 50,00 TL KVK 5/1-e maddesi kapsamındaki iştirak hissesi satışından elde
edilen kazanç, 125,00 TL?lik emisyon primi kazancı ve 150,00 TL serbest bölge kazancı bu tutara
dahildir. Kurumun 500,00 TL tutarında mahsup edilecek geçmiş yıl zararı bulunmaktadır.
Kurumun cari dönem giderleri içinde faaliyette bulunduğu ilçe belediyesine yaptığı 250,00 TL'lik
bağış, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna yapılan 100,00 TL?lik bağış ve 200,00 TL?lik AR-GE harcaması
mevcuttur. Kurumun cari dönem diğer KKEG tutarı 150,00 TL'dir.
Kurum cari yılda kârının 1.000,00 TL'lik kısmını ortaklara dağıtma kararı almıştır.
Kurumun 2009 yılı kazancına ilişkin vergileme nasıl olacaktır?

arkadaşlar sorunun çözümü için yardımlarınızı rica ederim.

maliyet ten soru-cvp çalışacak arkadaş aranıyor :)

Arkadaşlar safha maliyet sisteminde ağırlıklı ortalama yöntemine göre hesaplama ile FİFOya göre hesaplama arasındaki fark nedir?Yardımcı olabilirseniz sevinirim...

AĞIRLIK ORT.GÖRE

1-miktar hareketi
giren = çıkan

DBYM + Dönem içerisinde Üretime alınan = DSYM + tamamlanan (ağırlık ort göre )

2-Eşdeğer Ürün Miktarı

DİMM : DSYM miktarı x Tamamlanma derecesi + tamamlanan (ağırlık ort göre )
DİG : DSYM miktarı x Tamamlanma derecesi + tamamlanan (ağırlık ort göre )
GÜG : DSYM miktarı x Tamamlanma derecesi + tamamlanan (ağırlık ort göre )

3-Birim maliyeti bulma

DİMM : DBYM + DÖNEM İÇİ MALİYET / eşdeğer ürün miktarında bulduğumuz sonuç(x)
DİG : DBYM + DÖNEM İÇİ MALİYET / eşdeğer ürün miktarında bulduğumuz sonuç(y)
GÜG: DBYM + DÖNEM İÇİ MALİYET / eşdeğer ürün miktarında bulduğumuz sonuç(z)

4-Toplam Maliyeti Bulma

tamamlananlar için

tamamlanan miktar x Toplam birim maliyet(x+y+z)

DSYM ler için

Eşdeğer birim x birim maliyetler

Eşdeğer birim ( Birim maliyet kısmına 2.şıkta bulduğumuz tutarı yazıyoruz ama tamamlanan haric(DSYM X Tamamlanma derecesi)

Birim maliyet kısmına ise 3 şıkta bulduğumuz birimleri yazıyoruz

DİMM : Eşdeğer birim x birim maliyetler
DİG : Eşdeğer birim x birim maliyetler
GÜG : Eşdeğer birim x birim maliyetler

Tamamlananlar için + DSYM ler i

Tamamlananlar için ile DSYM için bulduğumuz sonuçları topluyoruz,toplam maliyeti buluyoruz.

Bitti :)

Bu AĞIRLIKLI ORTALAMAYA GÖRE

LİFODA Kİ FARK

2.ŞIKKA EK OLARAK koyu renkte yazılan kısmı ekliyoruz

DBYM miktarı x (1-Tamamlanma derecesi)
DSYM miktarı x Tamamlanma derecesi + tamamlanan (Fifoya göre )

Not : LİFO ya göre tamamlanan soruda verilen tamamlanan miktar değildir.

Tamamlanan ? DBYM = tamamlanan olur ..

(1-Tamamlanma derecesi nedir ? )

çok şeydir :) soruda oranlar verilir

DİMM %100
DİG %40
GÜG %30 gibi

DİMM tamamlanma derecesi 0 dır ,
DİG in tamamlanma derecesi %60 dır ( %40 dan geri kalan)
GÜG tamamlanma derecesi %70 dir ( %30 dan geri kalan)

Anlamadığınız yeri sorunuz ?

koyu renkte yazılan yer dediğin yer koyu çıkmamış

ek olarak

DBYM X ( 1-tamamlanma derecesi )

hackhan sen uzmanlaşmışşın artık bu dalda bu dönem süpriz olmaz artık ;) :)

sinanyucel ' Alıntı:

safha maliyetle ile sipariş maliyeti yuttum hacı,bi iki günümü aldı ama.tatilden döndüysen sende başla çalışmaya artık :)

HaCkHaN ' Alıntı:
sinanyucel ' Alıntı:

safha maliyetle ile sipariş maliyeti yuttum hacı,bi iki günümü aldı ama.tatilden döndüysen sende başla çalışmaya artık :)
ıhhh sendemi brütüs tatil hakkımdı valla çok çalışmıştım :P 1 hafta oldu geleli safhayı yuttum iyi geldi mideye siparişleride tamamlıyorum standartlarda yutmak üzereyim başka bir istek varmı bilmiyorum inşallah kasmazlar ;)

Çok teşekkür ederim Hackan şimdi detaylı çalışıp anlamaya çalışacağım.

sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:
sinanyucel ' Alıntı:

ıhhh sendemi brütüs tatil hakkımdı valla çok çalışmıştım :P 1 hafta oldu geleli safhayı yuttum iyi geldi mideye siparişleride tamamlıyorum standartlarda yutmak üzereyim başka bir istek varmı bilmiyorum inşallah kasmazlar ;)

tek çalışmadığım konu sipraiş maliyet

buişin özü varmı,formülü kısaca açıklayı ver

işin özü genel üretim giderlerinin mamüllere dağıtımı aslında kolay bir konu sayılır diyebilirim ama sınavda nasıl kolaylaşır orası meçhul ::)

sinanyucel ' Alıntı:
işin özü genel üretim giderlerinin mamüllere dağıtımı aslında kolay bir konu sayılır diyebilirim ama sınavda nasıl kolaylaşır orası meçhul ::)

genel üretin giderlerinin mamüllere dağıtım,hım,kolaymış ya :)