Tercüme Hizmeti

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Bir ltd. şirket ara sıra tercüme hizmeti alacağı, vergi mükellefi olmayan kişiye yaptığı ödemeyi nasıl belgelendirir? Gider makbuzu hazırlayıp stopaj mı ödemeli?
 
Ynt: tercüme hizmeti

gider pusulası düzenleyebilirsiniz. Serbest meslekte bu işin karşılığı % 20 stopaj olduğu için gider pusulasındaki kesinti oranı % 20 olur diye düşünüyorum.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Yıl içinde birden fazla tercüme hizmeti vereceğine göre bu kişi ya vergi müklellefi olmalı yada bordrolu gözükmeli.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

arizi kazanç:sürekli yapılmayan veya arasıra yapılan ticari yada serbest meslek faaliyetinden doğan kazançtır denmektedir. burada ara sıra tercüme hizmeti verileceğine göre gider pusulasına bağlı olarak stopaj kesilmesi gerekmez mi
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

hizmet (serbest meslek hizmeti) türü tercüme olduğu için stopaj oranı %17 olmalı
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Burada tercüme hizmetini veren arızi serbest meslek kazancı elde etmektedir.

Muaflık ile arıziliği karıştırmamak gerekmektedir.

Örneğin musluk tamircisi bu işi devamlı surette yapsa da gelir vergisinden muaftır. (GVK 9/2)

Ama tercüme hizmeti veren bu işi devamlı yaparsa serbest meslek faaliyeti devamlı surette yapılmış olur ve serbest meslek erbabı olarak gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekecektir. Devamlı surette yapmaması ise vergiden muaf olduğu anlamına gelmez sadece serbest meslek kazancı üzerinden değil arızi kazanç üzerinden vergilendirilir.

94/13-d'deki %10 stopaj vergiden muaf esnaf için getirilmiştir. Tercüme yapan ise vergiden muaf esnaf değildir. Arızi de olsa yaptığı iş serbest meslek faaliyetidir ve 94/2-b'ye göre %20 stopaj yapılması gerekmektedir.

Serbast meslek faaliyetinin unsurları arasında devamlılık yoktur. Devamlı yapılmasa da serbest meslek faaliyeti serbest meslek faaliyetidir. Devamlılık, serbest meslek faaliyetini arızi yapan kişi ile serbest meslek erbabını birbirinden ayırır.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Evet, serbest meslektir ve stopajı %20'dir. %17 olabilmesi için hizmetin GV kanunu 18. madde kapsamına girmesi yani ortada bir "eser" olması gerekmektedir.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Serbest Meslek Erbabı Sayılan kişiden alınan tercüme hizmeti. G.V.Kanunun 9 madddesindeki Esnaf muaflığından yararlananlara yapılan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden sayılmaması nedeniyle G.V. Kanununun 94/13 bendi gereğince tevkifat yapılamaz.
Diğer Taraftan; Aynı yasanın 9 Mad.nin 7 nci fıkrasındaki "Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar" hükmü karşısında Gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olması gerekir.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Mehmet Bey,
Gerçekten arizi yapıyorsa gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmasını gerektiren bir durum yok.
Dediğiniz fıkra şunun için var. Kişi hem doktor hem de çilingirlik yapıyorsa ve çilingirlik mesleği için esnaf muaflığından yararlanamaz.

Yoksa serbest meslek faaliyeti yapan kişilerin hepsinin gerçek usulde mükellefiyet tesis ettirmelerine gerek yok diye düşünüyorum.
 
Ynt: Tercüme Hizmeti

Galir Vergisi Kanunun 9 Mad.nin 7 nci fıkrasındaki "T........ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar Kanunun amir hükmüdür.. burda önemli olan ......bağlılık..... kavramı üzerinde durmak.
eğer dedğiniz gibi eğer bahs ettiğiniz hizmeti yılda bir iki sefer yapmış ise burda arızı bir kazanç söz konusu olur. Ancak bildiğiniz gibi her noter ile beraber çalışan yeminli tercümanlar vardır ve bunlar bu işi sürekli yapıyorlar. benim kastım bu işi bu şekilde profesyonel yani gelir getirici bir faaliuyet kapsamında yürüten tercümanlardır.
 
Üst