Tescil Kaydı Bulunamadı Diyor..

2015 yıl başında bir inşaat alanında limited şirket kurdum. 20 yaşımdayım, üniversite okuyorum. Şirket kurulduğun günden beri 4b tescil kaydım bulunamadı diyor. Sigortam başlamamış. Muhasebecim ile defalarca görüştüm, bizlik bri durum değil sistem otomatik başlatıyor felan dedi. Birkaç ay başlamayınca muhasebecim sgk ile görüştüğünü hallolacağını söyledi. Ama ne zaman baksam tescil kaydı bulanamadı diyor. Ne de borç işliyor. Muhasebecimle artık görüştüğümde biz kaç kere söyledik sgk ya deniyor. Halledicez dediler halletmediler diyorlar. Normalde şirket kuruluşunda sigorta otomatik olarak başlıyormu? Eğer öyleyse benim neden başlamıyor? Öğrenci olmam ile alakalı bir durum olmayacağını sanıyorum. Bu arada şirket kurulumunun hemen ardından mütahitlik belgesi almam için çevre ve şehircilik bakanlığına başvurdum. Bu esnada başvuruyu alan görevli şirket müdürü olarak beni sisteme girmeye çalıştığında tc kimlik numaram ile sisteme kabul etmediğini vergi numarası almam gerektiğini söyledi. Bu sebeple gidip vergi dairesinden şahsım adıma potansiyel vergi numarası aldım. Bu sayede ancak sistem kabul etti. Acaba vergi numaram potansiyel olduğu için mi sigortam işlemiyor? Ne yapmam lazım.. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sayın mucahit3595,bahsettiğiniz durum herkeste olabilen durumlardan biri,ülkemizde sgk ile vergi daireleri arasında kopukluk olduğu için mükellef olsanız bile siz kendiniz gidip sgkya 4b tescili yaptırmadığınız için şu an sizi göremiyorlar.5510 sayılı kanunla artık bu işi vergi daireleri bildiriyor ancak dediğim gibi sistem oturmadığı için bildirememişler çok yoğun olduklarından.Aslında muhasebecinizin bu konuyla ilgilenmesi gerekiyordu 5 dakkalık bir iş 4b tescili yaptırmak.Nese şimdi tesciliniz yapılacağı zaman muhtemelen size ocaktan itibaren bu yana 12 aylık gecikme zammıyla beraber borç çıkarcaklar.Bunu öderseniz sağlıktan yararlanırsınız.Bu arada çıkacak borç toplam gecikme zammı hariç 5120 tl gibi bir rakam olacak galiba

Bu arada borç çıksa endişelenmeyin bağkur borcu için herhangi bir haciz söz konusu değil,sadece sağlıktan yararlanamazsınız.Eğer 4a'lı bir işe girerseniz bağkur durur işçi olarak sigortadan yararlanırsınız.Hükümet kuruldu yakında yapılandırma çıkarırlar muhtemelen o bakımdan sadece tescilinizi yapın yeterli,ödeyecek durumunuz varsa ödersiniz tabi o ayrı konu

Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir husus daha var. Şirket faal durumda ve tek ortaklı o ortakta benim. Tescilimi başlattım, borcu düzenli olarak ödedim diyelim ve birkaç ay sonra başka bir işyerinde 4a lı olarak çalışmaya başlarsam benim 4b tescilim o ay itibari ile duracak mı? Kanuni olarak herhangi bi sorun teşkil etmeyecek yani. Şuan bir şirketin ortağıyım ve başka bi şirkette 4a lı çalışanım. Sahibi oldugum şirket sebebiyle 4b tescilim durucak dolasıyla her ay borcta çıkmayacak. Birde 4a girişim başladığı an 4b otomatik duruyormu yoksa tekrar sgk ya benim bildirmem gereklimidir?

SORU 1- Vergi mükellefiyim kendi adıma işyerim var SSK’lı olmam için vergi kaydımı kapatmama gerek var mı?
CEVAP 1:28.02.2011 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa ile 5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken yani Bağkurlu iken işyerinizi kapatmadan vergi kaydınızı sonlandırmadan SSK’lı olabilirsiniz. Bunun tek şart SSK’lı çalıştığınız işyeri kendinize ait olmayacak, başkasına ait işyerinde sigortalı olmanız gerekmektedir.

SORU 2- Vergi mükellefi veya şirket ortağı iken başkasına ait işyerinde SSK’lı olarak çalıştığım zaman Bağkurumu durdurmak için ne yapmalıyım?
CEVAP 2- Bağkurunuzu durdurmak için kaydınızın bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’ne başvurarak dilekçe ile Bağkurnuzu durdurabilirsiniz.

SORU 3- Bağkurlu iken SSK’lı çalıştığım zaman aynı anda Bağkur primlerimi de ödeyebilirmiyim?
CEVAP 3- Bağkurlu iken başkasına ait işyerinde SSK’lı olursanız aynı anda Bağkur primlerinizi de ödeyebilirsiniz.

SORU 4- Bağkurlu iken SSK’lı olursam ve aynı anda hem Bağkur hemde SSK primleri yatarsa avantajım olur mu?
CEVAP 4- Bağkurlu iken başkasına ait işyerinde SSK’lı olursanız ve hem Bağkur hemde SSK primlerinizin ödenmesi durumunda emekli maaşınız yükselir.

SORU 5- SSK’lı işten ayrıdıktan sonra vergi kaydım devam ederse Bağkurumu tekrar açtırabilir miyim?
CEVAP 5- Bağkurlu iken SSK’lı işe başladınız ve Bağkurunuzu durdurdunuz ve daha sonra SSK’lı işten ayrıldınız vergi kaydınız veya şirket ortaklığınız devam ettiği takdirde SSK’lı işten ayrılışınızdan itibaren Bağkurunuzu devam ettirebilirsiniz.

Kısacası 4a ve 4b çakışmalarında yasa gereği öncelikle hiyerarşi bakımından 4a geçerli sayılır,bağkurunuzun durup durmayacağı yukarıdaki açıklamalara göre size kalmış ister prim ödersiniz ister dondurursunuz.Kafanıza takılan başka soru olursa cevaplarım.