Teşvik Kapsamında Alınan Araç Satışı Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

emari

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Eyl 2006
Mesajlar
111
Konum
DOĞUBAYAZIT
selamlar ;
mükellefimiz 2005 yılınra teşvik kapsamında araçlar almış ve KDV si ödenmemiştir. Bu araçların elden çıkarılmasında 5 yıl olayı varmı. Yani 5.yılın sonunda bu araçlar elden çıkarılırsa KDV tahsil edilmeyecekmi? 5 yıl dolmadan satılması durumunda sözleşme şartlarına uyulmadığından KDV alınacağını duyum aldık. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla...
 
Ynt: Teşvik Kapsamında Alınan Araç Satışı Hakkında

sayın asils mükellefimiz uluslararası nakliye işiyle iştigal etmekte ve C2 yetki belgesi bulunmaktadır. Teşvik yasanı tam olarak hatırlayamamaktayım fakat alış faturalarının üzerinde 4369 s.kanunun 13/D maddesi uyarınca KDV tahsil edilmemiştr ibaresi var. Bir meslektaşımızda bu araçların 2 yıl aktifte kalması şartıyla satılması durumunda KDV tahsilatı yapılmayacağını söyledi. Bizim tereddütümüz işte bu noktada acaba 2 yılmı 5 yılmı veya satış durumunda KDV tahsilatı olacakmı.. Saygılarımla
 
Ynt: Teşvik Kapsamında Alınan Araç Satışı Hakkında

teşvikle alındı diye satılırken neden kdv hesaplanmasın
hem iki yıl diye bir şey yoktur veya 5 yıl diye ARAÇLARLA İLGİLİ bir uygulamadan benim haberim yok
mantıklı olan normal kdv li satış yapacaksınız
 
Ynt: Teşvik Kapsamında Alınan Araç Satışı Hakkında

Teşvik kapsamında alınan malların satışıyla ilgili olarak Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararların Devir, Satış, ihraç ve kiralama koşullarını düzenleyen ilgili maddelerini incelemenizin yararlı olacağını düşünüyorum.

Yatırım teşvikleri ile ilgili son Bakanlar Kurulu Kararına bakacak olursak http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/07/20090716.htm&main=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/07/20090716.htm

Devir, satış, ihraç ve kiralama

MADDE 15 ? (1) Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın, devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olması hâlinde serbesttir. Ancak, söz konusu satışların işletmenin asgarî beş yıl süre ile faaliyette bulunmasını engelleyecek mahiyet taşımaması gerekir.

(2) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımını tamamlamış ancak tamamlama vizesi yaptırılmamış yatırımlarla ilgili makine ve teçhizatın, teminini müteakip beş yıl geçtikten sonra satışının yapılmış olması hâlinde, işletmenin asgarî beş yıl süreyle faaliyette bulunmuş olması şartıyla, Müsteşarlıkça herhangi bir müeyyide uygulanmaksızın tamamlama vizesi yapılabilir.

(3) Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beş yılını doldurmamış makine ve teçhizatın yatırımın bütünlüğünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte;

a) Teşvik belgeli bir başka yatırım için devri,

b) Teşvik belgesi olmayan bir başka yatırımcıya satışı,

c) İhracı,

ç) Kiralanması,

Müsteşarlığın iznine tabidir.


(4) Tamamlama vizesi yapılmamış veya tamamlama vizesi yapılmış olmakla birlikte beş yılını doldurmamış makine ve teçhizata satış izni verilebilmesi için yatırımın bütünlüğünün bozulmaması şartı aranır. Bu tür durumlarda satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler tahsil edilmez. Ancak yatırımcının teşvik belgesinin satış iznini müteakip diğer nedenlerle iptali hâlinde izin verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler de ilgili mevzuatı çerçevesinde kısmen veya tamamen geri alınır.

(5) Beş yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın izinsiz satıldığının tespit edilmesi hâlinde satışı yapılan makine ve teçhizat ile ilgili tahsil edilmeyen gümrük vergisi ve KDV ile varsa indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan destekler ilgili mevzuatı çerçevesinde tahsil edilir. Satış dolayısıyla yatırım tutarında meydana gelen azalma nedeniyle kullanılabilecek azamî kredi tutarında da azalma oluşması durumunda fazladan kullanılan krediye tekabül eden faiz desteği 8 inci madde çerçevesinde, vadeli ithalat ile kredi kullanımında tahsil edilmeyen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi ise ilgili mevzuatı çerçevesinde geri alınır.

(6) Teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, üretilecek mal veya hizmetlerin teşvik belgesi sahibi yatırımcı tarafından satın alınması koşuluyla diğer bir yatırımcıya herhangi bir ücret alınmaksızın geçici olarak verilmesi veya kiralanması Müsteşarlığın iznine tabidir.


Yatırım teşvikleri ile ilgili 2006 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararına bakacak olursak http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2006/10/20061006.htm&main=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2006/10/20061006.htm

Devir, satış, ihraç, kiralama

MADDE 13 ? (1) Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın, devir, satış, ihraç veya kiralanması söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip 3 yılı doldurmuş olması halinde serbesttir.

(2) 3 yıllık sürenin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın, tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgeleri kapsamındaki makine ve teçhizatın, yatırımın bütünlüğünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte;

a) Teşvik belgeli bir başka yatırım için devri,

b) Teşvik belgesi olmayan bir başka yatırımcıya satışı,

c) İhracı,

ç) Kiralanması,

Müsteşarlığın iznine tabidir.

(3) Teşvik Belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, üretilecek mal veya hizmetlerin teşvik belgesi sahibi yatırımcı tarafından satın alınması koşuluyla diğer bir yatırımcıya herhangi bir ücret alınmaksızın geçici olarak verilmesi veya kiralanması Müsteşarlığın izinine tabidir.

(4) Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırımlardan tamamlama ve belgede kayıtlı özel şartların vizesi yapılabilecek durumda olan firmaların cebri icra takiplerine konu olması veya iflas masasına girmesi durumunda, yatırımcı, icra veya iflas organı tarafından icra ile satışın veya iflasın kesinleşme tarihinden önce talep edilmesi halinde Müsteşarlıkça teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılabilir. Ancak, satışın kesinleşmesi halinde kesinleşme tarihi itibarıyla varsa satış için gerekli süreleri doldurmamış olan makine ve teçhizata yönelik olarak yararlanılan destekler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilir.

(5) Yatırımcı firmanın ilgili kanun hükümlerine göre tasfiyeye girmesi halinde de firmanın, ilgili tasfiye kurulunun veya organının talebi üzerine dördüncü fıkra hükümlerine göre işlem yapılabilir.


Teşvik kapsamında alınan malların satışı özellikli bir konudur. 2006 yılındaki kararda 3 yıl olan süre 2009 da 5 yıla çıkarılmıştır. Ayrıca yatırımın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığı da önemlidir. Böyle bir işlem yapmadan önce Hazine Müsteşarlığı'ndan ve Yatırım Teşvikleri Uygulamaları hakkında bilgili bir YMM den yardım almak yararınıza olacaktır. İlgili zaman dolmadan izinsiz bir satış yapılması malı alırken ödenmeyen KDV ve varsa Gümrük Vergisi, sağlanan tüm desteklerin faizi ile birlikte geri tahsili büyük bir maddi külfet getirecektir.
 
Üst