Tevkifat Sorumlusu

myardimli

Katkı Sunan Üye
Merhaba,

Grup şirketlerimizden birine Temizlik, Güvenlik ve Danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Grup şirket olsa dahi bütün şirketler özerk ve farklı kimliklere sahip yani birbirleriyle doğrudan bir ilişki ortaklık yok, bağlı, iştirak vs. değil.

Şu an keseceğim Güvenlik ve Temizlik hizmeti ile ilgili fatura için tevkifat uygulamam gerekiyor mu ?

Çünkü tevkifat sorumlusu kanunda açıkça belirtilmiş...

91 Numaralı KDV Genel Tebliği ile Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar:

? Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

? Döner sermayeli kuruluşlar,

? Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

? Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

? Üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç),

? Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

? Bankalar ve özel finans kurumları,

? Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

? Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar

? Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

? Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kote edilmiş şirketler (bunlar yalnızca ?yapım işleri?, ?temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri?, ?özel güvenlik hizmetleri? ile ?yemek servis Hizmetleri?ne ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutacaklardır.) (95 numaralı KDV Genel Tebliği),

? Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,
birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, söz konusu hizmetlerde katma değer vergisi tevkifatı yapmakla zorunludur.

Bununla beraber geçen günlerde tekstil firmasında çalışan bir arkadaşımın yanında iken tevkifatlı faturalar gördüm, bir şirket diğer bir şirkete yukarıda bahsedilen tevkifat yapacak kuruluşlardan biri değil ise nasıl tevfikatlı fatura kesebilir cidden kafam karıştı.

teşekkürler.

Ynt: Tevkifat Sorumlusu

yapılan işin içersinde işçilik varsa işçilikte tevkifat var
yoksa her işte tevkifat yok
örnek:
-(A) firması, ürünlerinin pazarlama ve tanıtımını, müşteri ile birebir temas kuran elemanlar aracılığıyla yapmaktadır. Firma bu işi;kendisiyle ücret akdi bulunan, kişisel başvuruları üzerine anlaşmaya varılan,- (B) firmasından temin edilen, elemanlar aracılığıyla yürütmektedir.İlk iki gruba giren elemanlar bakımından tevkifatın söz konusu olmayacağı tabiidir. (B) firmasından yapılan eleman temini işgücü hizmet alımı mahiyetinde olduğundan yani elemanların sevk, idare ve kontrolü fiilen (A) firmasında bulunduğundan tevkifat kapsamında işlem yapılacaktır

Tevkifat Uygulanacak İşlemler :

- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

- Özel güvenlik hizmetleri,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Her türlü yemek servisi,

- Danışmanlık ve denetim hizmetleri,

-yapı denetim hizmetleri,

KDV Genel tebliği 104

....................
2.3. Özel Güvenlik Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara verilen özel güvenlik hizmetleri aynı Tebliğin (A/3) bölümü ile tevkifat kapsamına alınmıştır. Bu hizmetlerde 95 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (5.2.) bölümüne göre tevkifat oranı 1/2 olarak uygulanmaktadır.

KDV Kanununun 9 uncu maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verilen özel güvenlik hizmetlerinin tevkifat uygulaması kapsamına alınması ve bu hizmetlerin tamamında tevkifat oranının 4/5 olarak uygulanması uygun görülmüştür.

Ek olarak,
Rent A car firmalarından şöförlü araç kiralama hizmetleride tevkifata tabidir.

Bu noktada benim anlamadığım husus ve aramama rağmen bulamadım net olarak kimler tevkifat uygulamak zorunda, oranlarla ilgili de sıkıntım yok listesini buldum fakat net olarak kim tevkifat yapara cevap bulamadım,
Personel benim bordromda gözüküyor fakat hiçbirisi ile bir ilgim yok sadece maaşı holding merkezi olarak ben ödüyorum.

evet aynı şeyi bende düşündüm...

şöyle ki;
bir kasap firmaya et satıyor faturayı tevkifatlı kesiyor fakat bu kasap yukarıda sayılan kuruluşların hiçbirine uymuyor bizim anlamadığımız bişeymi var üstadlardan bu konu ile ilgili bir açıklama iyi olur...

emansur ' Alıntı:
evet aynı şeyi bende düşündüm...

şöyle ki;
bir kasap firmaya et satıyor faturayı tevkifatlı kesiyor fakat bu kasap yukarıda sayılan kuruluşların hiçbirine uymuyor bizim anlamadığımız bişeymi var üstadlardan bu konu ile ilgili bir açıklama iyi olur...

Büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) teslimleri**
Alım yapan gerçek usulde KDV mükellefleri ve sorumlu tayin edilen kuruluşlar* tarfından ödenir.

listeleri internette kolaylıkla bulabilirsiniz aslında .oranlarda karşılarında yazar.

link atamıyorum.bende detaylı liste word formatında mevcut.

bulamazsanız atabilirim.

şu şekilde göndermeye çalıştım, oranları ve kimlerin tevkifat (alıcı yada satıcı ) yapacağı kısmı sığmıyor maalesef :(

KDV mükellefi olanların, KDV mükellefi olmayanlardan, ticari işletmeye dahil olmayan ve G.V. Kanunu?nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakları kiralama işlemleri

(İktisadi işletmeye dahil olmayan Gayrimenkullerin kiralanmasında KDV istisnası olduğu için tevkifat uygulanmayacaktır.)

KDV mükellefi olanların, profesyonel veya amatör spor kulüplerine oyuncularının formalarında gösterilmek, şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yazılmak, pano olarak yerleştirilmek, dergi, kitap gibi yazılı eserlerde yayınlanmak vb. şekillerde reklam vermeleri
Hurda metal teslimleri

Hurda metal, hurda cam, hurda plastik ve atık kağıt teslimleri KDV Kanunu?nun 17/4-g maddesi uyarınca katma değer vergisinden istisnadır. Ancak, KDV Kanunu?nun 18?nci maddesi uyarınca hurda mal tesliminde bulunan mükellefin istisnadan vazgeçmesi halinde tevkifat yapılacaktır. Bununla birlikte, 07.06.2008 tarihinden başlamak üzere hurda metalden elde edilen külçe teslimleri istisna kapsamından çıkarılmış ve 110 nolu Tebliğle tevkifat kapsamına alınmıştır.

KDV ödenmeksizin yurda getirilen petrol ürünlerinin gerçek usulde KDV mükellefleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan satışları

İş gücü hizmet alımlarında

***Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin tesliminde.

(KDV Kanununun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üreticilerinin (cevherden üretim yapanlar) bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.)

***Hurdadan elde edilenler dışındaki Bakır, Alüminyum ve Çinko külçe teslimleri

(Bakır ve bakır alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin teslimi bu kapsamda tevkifata tabidir.)

(KDV Kanununun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üretici veya ithalatçılarının bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır

***Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimleri**

(KDV Kanununun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.)
***Yemek Servisi, Bahçe ve Çevre Bakım, Danışmanlık ve Denetim ile Uluslararası Gözetim Şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri

Fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde

***Büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) teslimleri**
(KDV Kanununun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.)

***Yapı denetim hizmetleri

Turizm acente, rehber vb. lerinin turist kafilelerini alışveriş etmeleri için belirli dükkânlara/mağazalara götürmeleri
***Temizlik hizmetleri

***Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

***Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

***Özel güvenlik hizmetleri