fonradar

Ticaret Odalarına Kayıtlı Firmaların Tutacağı Defter Nedir ?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Ticaret Odalarına kayıtlı şahıs işletmeleri, vuk' na göre 2.sınıf defter (İşletme defteri) tutma hadlerinin içinde kalsa bile bilanço usulüne göre deftermi tutmaları gerekir?
 
Ticaret odasına kayıtlı gerçek kişiler "tacir" unvanı almaktadır ve tacirlerde ttkya göre bilanço usulüne göre defter tutar denmektedir.

B-İŞLETME DEFTERİ
Ticaret Kanunumuz tacirlerin tutacağı defterleri ve tasdik zamanlarını düzenlemiştir. Bütün tacirler bilanço usulüne göre defter tutmak zorundadırlar.
Tacir sayılmayanlar ise VUK’nun defter tutmaya ilişkin hükümleri doğrultusunda defter tutmak zorundadırlar.
Buna göre; eskiden olduğu gibi VUK’da belirlenen sınırların içinde bulunan ve tacir sayılmayan esnaflar, İşletme defteri tutmaya devam edeceklerdir.

İsmmmo' unun açıklamasından alıntı yaptım.
 
Selamlar
Şu anda net bir bilgiye ulaşamadım fakat,kişisel yorumum şu:
Şu an ki vergi sistemi,vergi usul kanunu'nu baz alıyorsa,ve V.U.K.da işletme hadlerine göre tasdik yapılmaya devam edilecektir diyorsa,yapılacak birşey yok.İşletme defteri devam eder.
Saygılar
 
Bende kararsız kaldım açıkçası.
Bugün işletme yaparsın, yarın bilanço usulü olması gerekirdi derse, yanlış defter tastik ettirmeden daha çok, alış faturalarının kabul edilmemesi ve ba/bs formlarının verilmemesinden dolayı yenecek cezalar korkutuyor.
 
Alomaliye danışma hattı der ki;
"Şu anda V.U.K.'a tabi olduğumuz için V.U.K.ne diyorsa on yapın,sorarlarsa,gerekçe olarakta TTK maddesini gösterirsiniz " şeklindedir.
Bana da mantıklı gelmektedir.
Kaldı ki VUK ayrı diyor TTK ayrı diyor.Ne yapacağız yani? 2 defter birden kullanacak halimiz yok ya!!
 
Merhaba ;


5362 sayılı “Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre sadece esnafın tanımı ;

Madde 0003: Tanımlar
Bu Kanunun uygulanmasında;

  1. [*]Esnaf ve sanatkar:
    İster gezici ister sabit bir mekanda bulunsun, Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkar meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri,
demektedir.

6102 sayılı TTK'nın 15.maddesine göre ise esnaf ;
Madde 0015 : 4.Esnaf (1) İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53 üncü maddeler ile Türk Medenî Kanununun 950 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır

Tacir' i de 12-13 ve 14.maddelerde tanımlamıştır.Buraya alıntı yapmıyorum.İsteyen bakabilir.

Yine 6102 sayılı TTK'nun 11.maddesi 2.bendine göre ;
A) Ticari işletme

Madde 0011 : 1. Bütünlük ilkesi
(1) Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.

(2) Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterilir.
(3) Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün hâlinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
demektedir.

Bildiğim kadarı ile bu konudaki en son BKK 6762 ile 21.7.2007 tarih ve 26589 sayılı R.G de yayınlanan
ESNAF VE SANATKÂR İLE TACİR VE SANAYİCİNİN
AYRIMINA İLİŞKİN KARAR


Madde 0001 : Esnaf ve sanatkar ile tacir ve sanayicinin ayrımı
(1) 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 63 üncü maddesi ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 12 nci ve 17 nci maddelerinin uygulaması bakımından;

a) Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunun tespit edeceği ve Resmî Gazete’de yayımlanacak esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunanlardan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmayanların esnaf ve sanatkâr sayılmaları ile esnaf ve sanatkâr siciline ve dolayısıyla esnaf ve sanatkarlar odalarına kaydedilmeleri,

Ancak, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı iken, daha sonraki yıllarda yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı, esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerini aşanların kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıt için zorlanmaması, yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerinin altı katını aşanların ise kayıtlarının, esnaf ve sanatkâr sicili marifetiyle ticaret siciline aktarılması,

b) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa istinaden birinci sınıf tacir sayılan ve bilanço esasına göre defter tutanlar ile işletme hesabına göre defter tutan ve bu Kararın (a) bendinde belirtilenlerin dışında kalanların tacir ve sanayici sayılmaları ile ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bünyesindeki odalara kaydedilmeleri, kararlaştırılmıştır.
karardır.

Halen yeni bir BKK bulunmamaktadır.Ve bazı odalar kayıt için gerekli belgeler bölümünde ilgili BKK'na atıfta bulunmaktadır. (Bakınız Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Gerçek Şahısların Tescili İçin Gerekli Evraklar.)

Yani ,tutulması gereken defterler konusunda Odalar değil VUK. belirleyicidir diye düşüncemi belirtmek istiyorum.

Konuyla pek ilgisi yok ama " Ustalık Belgesi " konusunda da olay aynı değil mi ? Esnaf odaları ilgili belgeyi şart koşuyor ama Ticaret Odaları bu belgeye hiç bakmadan üye tescil edebiliyor.
 
Çok özür diliyorum yanlış söyledim.
Odanın yayınladığı yazıyı gösterirsiniz yazacaktım.
 
TTK md 64 VUK 175 ve mük 257 düzenlemelere uyulmak zorundadır diyor. Her ne kadar VUK 175 de "Ticaret kanunun ticari defterler hakkındaki hükümleri mahfuzdur." desede mük.257 maliye bakanlığının yetkisi açıkça belirtilmektedir. Maliye belli sınır altına işletme df tutabilirsiniz dediğine göre (Bu yılki tebliğde açıkça farklı bir ibare yer almaz ise) işletme df tutulmaya devam.
yTTK defterler ile ilgili hükümler 64-88arasıdır ve orada da her ne kadar bir çok yerinde bilanço ile ilgili ifadeler yer alsada "tacir bilanço usulü df tutmak zorundadır." gibi bir ifade yer almamaktadır.
Ayrıca mantıken düşünürsek şahıs firmasında "pay df, yönetim kurulu karar ve genel kurul df onaylatması ne kadar doğru olur.
Kısaca bir geçede çıkan bir kanun bu kadar çelişkilerle dolu olması...
 
merhaba arkadaşlar, ticaret odasına kayıtlı işletmelerle ilgili odayı aradım, ticaret odasına kayıtlı ise bilanço, esnaf odasına kayıtlı ise işletme defteri tutacaksınız diyor. Ama vuk deki sınırların altında, ticaret odası danışma hattınıda aradım, işyeri kapanmadan sizden kaydımızı sildirebilir miyiz diye, dilekçe ve mal beyanıyla kaydınızı sildirebilirsiniz dediler. Ne yapacağıma karar veremedim açıkçası, beklesek bununla ilgili bir değişiklik yapılır mı, yoksa ticaret odasından kaydı sildirip işletme defterimi tasdik ettirmeliyiz. bu konuda düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Gümrük Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte yayınlayacağı tebliğ 31.12.2012' den önce yayınlanacak sanırım.
İşletme defteri olup da ticaret odasına kayıtlı firmaları son günlere kadar bu tebliğ yayınlanıncaya kadar yaptırmayın derim.Tebliğdeki duruma göre hareket edilebilir.
 
teşekkür ederim sayın zindan, inşallah bir an önce yayınlarlar tebliği, ticaret odasına kayıtlı olmayan işletmeler için eskisi gibi sanırım.yine işletme defteri.
 
Sayın aşkınbulduk karar defteri derken kastınız hangi defter.Bu ara karar defterleri birbirine girdi.Öteden beri kullandığımız yani eski TTK daki karar defterini kastediyorsanız onun yeterli yaprağı varsa kullanmaya devam edebilirsiniz kapanış tasdiğine gerek yok.YTTK daki adı da genel kurul toplantı ve müzakere defteri olmuştur.
 
:) merhaba sn.metyo

ben 2012 yevmiye ye kapanış yapacağım,
2013 pay hariç hepsine açılış yapacağım ( pay da yaprak var)
müzakere ve müdürler kurulu yeni alacağım,

siz nasıl yapacaksınız ?
 
Merhaba sayın aşkınbulduk,
2012 yevmiye kapanışı yapacağız.
2013 yılı için yevmiye,kebir,envanter,yönetim/müdürler kurulu karar defteri açılışları yapılacak
Pay defteri ile genel kurul toplantı ve muzakere defterinde(ortaklar karar defteri) yeterli yaprak bulunduğundan tasdik ettirmeyeceğiz.
 
Üst