fonradar

Ticari Yazılımın e-ticaret Satışı Hk.

Üyelik
5 Haz 2014
Mesajlar
3
Konum
İstanbul
Merhaba. Mali konularda pek bilgi sahibi olmadığımdan, soracağım soruyu basit bir anlatımla cevaplandırabilirseniz çok sevinirim :) Sorum, konuyla ilgilenmeyenler için biraz karışık gelebilir, isteyen olursa daha açık anlatmaya çalışırım.

Kendim geliştireceğim bir bilgisayar oyununu, yabancı bir şirkete ait internet sitesine (bir tür oyun portalı da denebilir, mynet'in oyun sitesi gibi) gönderip orada düzenli olarak satışını sağlamayı planlıyorum. Oyunun satışından kendi paylarını ve resmi giderleri düştükten sonra kalan miktarı, oyunu geliştiren tarafa gönderiyorlar.

Bu durumda, bu satışlardan sağladığım kazancın vergilendirmesi için nasıl bir yol izlemek gerekir ve belli şartlar altında muaf olma gibi durum söz konusu mudur? Dediğim gibi bu konularda pek bir bilgim yok, sadece gelir vergisi beyanına eklenmesi yeterli olabilir diye tahmin ediyorum ama büyük ihtimalle yanlış tahmin :D

Verebileceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Bence bu bir yazılım olduğundam ve sizin tarafınızdan özgün bir şekilde ortaya çıkarıldığı varsayımıyla "Telif Hakkı İstisnası"na girebilir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde; ''Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hâsılat Gelir Vergisinden müstesnadır. Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir." diyor.
 
Cevabınız için teşekkürler. Madde açık görünüyor ama aklıma takılan iki şey var.

1) Bir ressamın birkaç yüz bin TL değer biçilen bir tablosu satıldığı zaman, bu kadar büyük bir gelirin hiç vergisi olmuyor mu? Bu maddeye göre olmaması lazım ama pek inandırıcı gelmiyor.

2) Ülkemizdeki malum satış sitelerinde kendine ait bir şeyi satıp, birkaç yıl sonra önüne vergi borcu konanlar oluyor ve biraz korkuyorum açıkçası. Örneğin; birisi evinde ürettiği pastayı, böreği bile satarsa vergisini vermesi gerekiyor diye okumuştum bir uzmanın yazısında. Ben de benzer şekilde çeşitli malzemeleri kullanarak evimde bir bilgisayar oyunu üretmiş ve bunu (dolaylı yollardan da olsa) satmış oluyorum. Benim yaptığım iş özgün ve vergiden muaf ise neden ev yapımı bir tepsi börek muaf değil?
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst