merhabalar ben tms 2 stoklar hakkında ödev hazırlıyorum ama aşagıdaki net gerçekleşebilir değer ve gerçeğe uygun değer hakkındaki maddeleri anlamadım.yani ikisi arasındaki farkı anlayamadım.tms 2 nin diğer maddelerini okuyuncu iyice karıştırdım iki terimi birbirine ,örnek verirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
6. Aşağıdaki terimler bu standartta belirlenen anlamları ile kullanılırlar:
Stoklar;
(a) İşin normal akışı içinde ( olağan işletme faaliyetleri kapsamında ) satılmak için elde tutulan ;
(b) Satılmak üzere üretilmekte olan ; ya da
(c) Üretim sürecinde ya da hizmet sunumunda kullanılacak ilk madde ve malzemeler şeklinde bulunan varlıklardır.
Net gerçekleşebilir değer; işin normal akışı içinde , tahmini satış fiyatından, tahmini tamamlanma maliyeti ve satışı gerçekleştirmek için gerekli tahmini satış giderleri toplamının, düşürülmesiyle elde edilen tutarı ifade eder.
Gerçeğe uygun değer; Karşılıklı pazarlık ortamında , bilgili ve istekli gruplar arasında bir varlığın el değiştirmesi yada bir borcun ödenmesi durumunda ortaya çıkması geken tutardır.
7. Net gerçekleşebilir değer ; bir işletmenin, işin normal akışı içinde, stokların satılmasından elde etmeyi beklediği net tutarı ifade eder. Gerçeğe uygun değer ise, aynı stoğun pazarda karşılıklı pazarlık ortamında bilgili ve istekli gruplar arasında değiş tokuş edilebileceği tutarı ifade eder. İlki işletmeye özgü bir değerdir, ikincisi ise değildir. Stokların net gerçekleşebilir değeri, stoğun gerçeğe uygun değerinden satış giderlerinin düşülmesiyle elde edilen tutara eşit olmayabilir.