fonradar

Toplu İşçi Çıkarma İle İlgili Sorun

Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
44
İşyerimiz 01.07.2004 tarihinde ihalenin kazanılması ve işyeri teslim tutanağı ile açılmıştır. 2 yıl süreli iş sonunda 15.07.2005 tarihinde ihale yapılmıştır. Ancak ihale iptal edilmiş tekrarı 02.09.2005 tarihine ertelenmiştir. Bu ihale yapılmış ve ihale başka bir firmada kalmıştır. 13.09.2005 tarihinde ise ihale makamı sözleşmeye dayanarak 1 ay süre uzatmış ve 01.10.2005 tarihinde iş büyük ihtimalle sona erecektir.

Bundan önce işçilere 22.08.2005 tarihinde ihalenin firmamızda kalmama ihtimaline karşın feshi ihbar yapılmıştır. İşin ne zaman son bulacağı kestirilemediğinden ÇSGB ve İşkur'a 1 ay önceden yapılması gereken bildirimler yapılmamıştır.

Sonuç olarak bu bildirim halen yapılmamıştır. Bu konuda görüşleriniz nelerdir?
 
Firmanızın aldığı ihale, belirli süreli bir iş olup, yeni ihale de firmanızda kalmadığından, işçilerinizle yapılan sözleşmenin de belirli süreli olması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla ihalenin üzrinizde kalmamış olmasıyla bu işyerindeki çalışma da sona ermiş olmalı. Eğer şirketinizin bu işyerindeki işçileri çalıştırabileceği bir başka işyeri de yoksa ihale süresiyle sınırlı belirli süreli iş akitleri de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Böylece bir fesih söz konusu olmayacağından toplu çıkışla ilgili bir bildirim zorunlululuğu da olmasa gerek.
 
Ne yazık ki belirli süreli iş olmasına rağmen iş akidleri belirsiz süreli yapılmıştır. Ayrıca bu kişilere kıdem tazminatları ve diğer hakları ödenilmesi düşünülmektedir.

Mevsimlik ve ya kampanya işi sayılması doğru gibi gözükmüyor.
 
sayın altug

ne yazıkki toplu işçi cıkarmadan 1 ay önce bildirmeniz gerekiyor benim şahsi fikrim ödenecek ssk prımını düşünmeyin ve bildirimde bulunun toplu işçi cıkarmayla ilgili bir mükellefiminde aynı şekilde sorunu var benden önceki mali müşaviri bildirimde bulunmadan işçilerinin cogu istifa etmesine rahmen su an davalık ve bu dava 2 seneden beri sürüyor sizde aynı duruma düşmeyin sonuç hep aynı ödeme emri gönderiyorlar mükellef avukatı aracılıgıyla temyize gidiyor sonucu bende merak ediyorum

saygılarımla
taner ozturk
 
Sayın öztürk
toplu işten çıkarmada işcilere yapılacak fesih bildirim tebilgatı yanında çıkış tarihlerinden önce başka nereye bildirmemiz gerekiyor.
 
sayın talsık

türkiye iş kurumu sube müdürlügüne işten cıkarılacak sahısların bilgi listesi ile beraber dilekce verilecek ilgili bölge müdürlügüne de işveren toplu işçi cıkarma istegini bölge müdürlügüne bildirmesinden
30 gün sonra hüküm dogar (4857/29.madde)


taner ozturk
 
Merhaba,

Sadece bir başka açıdan konuya yaklaşmak istiyorum.İsterseniz önce ilgili maddeyi inceleyelim.

Toplu işçi çıkarma
MADDE 29. - İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.
İşyerinde çalışan işçi sayısı:
a.20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
b.101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
c.301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,
İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.
Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.
Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.
Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.
İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.
Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.
İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.

Yukarıda dikkatinizi çekmek istediğim kısmı aşağıya bir daha kopyalıyorum,

İşyerinde çalışan işçi sayısı:
a.20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
b.101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
c.301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,


Günümüzde firmaların çalışma prensipleri farklı olmakla beraber aslında temelinde daima tek tip bir görüş yatar.

Şuanda çoğu firma planlama ve müşteri odaklı çalıştığı için, sektörel farklılık gözetmeksizin kendi pazar paylarını görebilen, müşteri isteklerini en az bir aylık bir stokla dengede tutan, maliyet çalışmalarını sürekli hala getiren bir sistemle çalışmaktadırlar.

Bir üretim bandında minumum bir haftalık süre ile ne çıkacağı bellidir.

Şimdi soruyorum,

60 kişilik bir firmasınız.Önümüzdeki ay 10 kişilik bir iş kaybı potansiyeli ile üretim yapacağınızı bilemezmisiniz?

Eğer cevabınız hayır bilemeyiz ise bence yönetim, lojistik, planlama ve ticaret politikalarınızı gözden geçirin.Haksızmıyım?

Belki bakanlığın bunu istemesi, doğru değil buna bende karşıyım ancak, sadece oluşabilecek işgücü evrimlerini önceden oransal bazda bilmek olabilir.

Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst