fonradar

Toptan Kuruyemiş İşiyle İlgili Olan var mı ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

beyza

Katkı Sunan Üye
Toptan olarak kuruyemiş alıp işleyip satan bir mükellefi olan var mı ? Kuruyemişle ilgili muhasebe hesapları nasıl işler, farklı neler var ana hatlarıyla öğrenmek isterim. Teşekürler, iyi çalışmalar.

Ynt: Toptan Kuruyemiş İşiyle İlgili Olan var mı ?

Merhabalar,
Öncelikle aldığınız işlenmemiş kuruyemişleri hammadde olarak düşünüp 150 hesaba alınız.Diğer maliyet faktörlerinide dikkate alarak (ambalaj malzemesi,işçilik,koli,kutu vb...) ilgili üretim ve yansıtma kayıtlarını yapıp işlenmiş halini 152 hesaba alınız.Ve satışlarınızı buradan yapınız.
Saygılar.

150 olarak değil de 151 olarak giren ürün olabilir mi acaba. kuruyemiş olarak değil genel olarak soruyorum.

İşlenmemiş olan kuruyemişinizi veya herhangibir hammadde sayılabilecek ürününüzü 150 ye, onun haricinde kalan ambalaj vs gibi şeyleri 151 e alınız.Üretmek için alınan hammadde 151 e alınmamalıdır.Ve daha sonra Üretimde kullanılacak işçilik, ambalaj ve bilimum maliyet unsurlarınızı üretim fişi oluşturarak kayda alınız.Eğer daha ayrıntılı bilgi verirseniz kayıtlar ile ilgili yardımcı olabilrim.

normal maliyet mantığını biliyorum ama kuruyemiş sektöründe farklı ne olabilir diye düşünüyorum. Örneğin 90 gram kavrulmuş tuzlu fıstık için ;
yer fıstığı
tuz
koli bantı
koli
etiket
ambalaj malzemesi kullanmışız. bunlardan hangileri 151 hesaba gitmelidir.

Yer fıstığı haricinde kileri 151 e alınız.Her 1 brim üretim için brim maliyetini bulunuz ve her 1 brim üretim için kullanılacak yardımcı maddeleri tesbit edip üretim maliyetini bulup 152 hesaba ve ilgili stok kartına giriniz.Eğer kullandığınız muhasebe programı müsaitse bir kere tanımlama yaptıktan sonra işiniz kolaylaşacaktır.

çok teşekürler sercan. zannediyorum siz de kuruyemiş işiyle uğraşıyorsunuz. burda elektrik işçilik gibi maliyetleri ürüne yansıtırken yine o ürünle alakalı elektrik ve personelin maaşını o ürüne yüklüyor ve birim maliyetini buluyoruz. Peki genel giderlerden pay verirken nasıl veriyorsunuz. Toplam üretime mi yayıyorsunuz genel giderlerin payını.

Kuruyemiş değilde kuru gıda ile çok uğraştım.Elektrik ve işçiliği yansıtırken exel tablosunda bir tesbit yapıyorum.Programım müsait olduğu için üretim tanımlaması yapıp
örneğin :
1 kg prinç için
1000 gr çeltik,
0,015 iç ambalaj,
0,0012 elektrik
0,0020 işçilik
12 ad 1 lik paket için 1 ad. koli
1 ad 1 lik koli için 0,0003 gr koli bantı.

olarak tanımlıyordum.Ve daha sonra sisteme 1 kg lik 500 paket üretim yapıldı dediğimde sistem bana üretim maliyetini çıkarıp stok virmanlarını yapıyordu.Bende muhasebeye işliyordum.Bunun haricindeki genel giderleri gider yazmayı tercih ediyordum.Nedeni ise stok ürün grubu bazında karlılık raporu istendiğinde reel rakama en yakın seviyeye gelmesi için hangilerini maliyete almak istiyorsam alıyordum,gerisini genel gider olarak gider yazıp ticari gider olarak düşünüyordum.O yüzden sisteminiz müsaitse sizede tavsiye ederim.
Saygılar,

Hocam tekrar düşündümde tuzla fıstık karışarak tuzlu fıstık oluyor.Tuzda 150 hesapta takip edilmeli.

teşekürler sercan. Logo Tiger kullanılıyo program olarak ve maliyet çıkarmaya çok müsait, zaten bi taraftan da programı çözmeye çalışıyorum. Çok teşekürler ilgin alakan için.

Ben teşekkür ederim iyi çalışmalar...