fonradar

Tüm Haklarıyla Başka İş Yerine Personel Devri

Üyelik
8 Kas 2014
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Merhaba,
Bizim bir A firmamız var bir de göstermelik bir B firmamız. Şimdi bu B firmasını aktif kullanmayı planlayıp yurt içi işlemler devredilecek. Bu yüzden birkaç personel de bu firmaya devrolacak. Firma ayrı bir firma olduğu için nakil yapamıyoruz. Müdürümüz istifa yaparak oraya devretmemi söyledi ancak ben bu personellerin hakkını yemek istemiyorum. Aralarında her türlü hakkın devredildiğine dair bir belge yapılabilir mi? Bunun için örnek bir sözleşme var mıdır?
 
A firması ile B firmasnın ortakları (veya hakim ortakları) muhtemelen aynı kişilerdir. Bu nedenle devir yapabilirsiniz . Bunun için A firması/personel/ B firmasnın ortaklaşa imzalayacağı bir devir sözleşmesi yapabilirsiniz. Giriş çıkış tarihleri, personelin haklarının A firmasından B firmasına aynen devir edildiği, B firmasının bu sorumluluğu kabul ettiği, personelin de buna razı olduğunu gösterir bir sözleşme yapabilirsiniz.
 
İş sözleşmesinin devri hakkında İş Yasamızda açık hüküm bulunmamakta olup,boşluk 6 ci madde çercevesinde değerlendirilmiş esasen 6098 sayılı BK/M.429 da "sözleşmenin devri"işlenmiştir.
ÖRNEK OLARAK;


İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ TUTANAĞI

....................adresinde kurulu...................ünvanlı işyerinde ..../..../1995 tarihinden itibaren A...... B ...,....... (TC.No......)..../...../1996 tarihinden itibaren B......... C........ (TC.No.........)ve .../.../1997 tarihinden itibaren çalışmakta olan D....... E.........(TC.No............)devreden işveren ........... ...... ....... ltd.şti nin önerisi ile ..../01/2016 tarihinde iş sözleşmelerinin(aslının bir sureti ek dedir) tüm hak ve borçlarıyla birlikte devralan ....... ..... ......A.Ş.ne devir olunmasını yani iş sözleşmelerinin devrini kendi iradeleriyle rızaen kabül etmişler olup,bu itibarla .../01/2016 tarihinde devreden işverenlik(.... .... ...ltd.şti.)den sgk-çıkış, .../01/2016 tarihinde ise devralan işverenliğe(..... .... ...A.Ş ne) sgk-giriş işlemleri tamamlanacaktır.
İş bu tutanak gereği üzere taraflarca müştereken imza altına alınmıştır. .../01/2016

devreden işveren devralan işveren
kaşe-yetkili imza kaşe-yetkili imza

iş sözleşmelerinin devrine muvafakat eden işciler
kendi el yazıları ile ad-soyad ......imzaları...(şart değil ama fotoğraflarıda konabilir)



ŞAHİTLER:Bu üçlü mutabakatın noter den yapılmaması halinde şahitler huzurunda işleme alınmasının daha uygun olacağı düşüncesiyle,

Not.daha kapsamlı olabilir/geliştirilebilir...
 
Son düzenleme:
Olayımıza istinaden;

a-bu öneri aslında işverenlerden geliyor,lokal anlamda işcilerin şimdiki kendi işvereni(devreden işveren)den geliyor,bu durumda başlangıç olarak doğrusu İş Yasamızın 22 ci maddesini işletmek olmalı,daha sonra yukarıdaki işlem düzenlenmelidir.
b-yukarıda örneğin başlığına "iş sözleşmesinin devri sözleşmesi" de denilebilir.
c-devir sözleşmesini noter den yapmak en doğrusudur.
d-noter den yapılmaz ise devir sözleşmesinin tarafları dikkate alınarak tek nüsha düzenlenmemelidir.
 
Son düzenleme:
Üst