fonradar

Uçak Bileti Komisyonunda KDV Oranı

Üyelik
2 Tem 2014
Mesajlar
56
Konum
antalya
uçak bileti satışı yapan bir acenta nakit olarak parasını aldığı bir biletin parasını aynı anda kendi şirket kartıyla havayolu şirketinden kendi komisyonunu düşerek alıyor. kendi komisyonunu 600 hesapta gelir gösterirken hes.kdv ayıracak mı? Bir de bu işlemin kaydı;
100............66tl
300 ...............50 tl
600................16 tl
şeklinde mi olacak.
Teşekkürler..
 
uçak bileti satışı yapan bir acenta nakit olarak parasını aldığı bir biletin parasını aynı anda kendi şirket kartıyla havayolu şirketinden kendi komisyonunu düşerek alıyor. kendi komisyonunu 600 hesapta gelir gösterirken hes.kdv ayıracak mı? Bir de bu işlemin kaydı;
100............66tl
300 ...............50 tl
600................16 tl
şeklinde mi olacak.
Teşekkürler..
Bu nasıl bir kayıt anlamadım.
16 tl nedir.?
 
Sayın zeyder, Soru soruş şekli değişik Tane tane anlatabilirmisiniz?
Anladığım kadarıyla Uçak satış işlemi yapan bir firma müşteriye satışı gerçekleştiriyor. Bundan sonra Kendi kredi kartı ile İlgili hava yolu şirketine ödeme yapıyor. Ama burda bir açıklık var. Müşteriye 66 TL. satış yaptı- Hava yolu şirketine 50 TL ödedi.

Firma olarak Bileti alan kişiye 66 TL'lik faturayı siz mı kesiyorsunuz yoksa Hava yolu şirketi mi kesiyor? Eğer Hava yolu şirketi kesiyor ise; Siz Hava yolu şirketine 16TL. komisyon faturası kesiyormusunuz? Bu sorulara açıklama getirdikten sonra muhasebe kaydını nasıl yapacağınız konusunda yardımcı olurum.

Bu arada 300 Banka Kredileri hesabı. Şirket Kredi Kartı Harcamaları için 309 Kullanınız.
 
Son düzenleme:
Dediğiniz gibi tane tane anlatayım.
biz uçak bileti satan bir acenteyiz. Müşterilere uçak bileti satıyoruz. Uçak biletini müşteri nakit ödeme yapacaksa bazı firmalardan o anda şirketimize ait kredi kartı ile satın alıyoruz. Müşteriye biletini 50 tl bilet ücreti 16 tl hizmet bedeli olarak toplam 66 tl olarak kesiyoruz ve tahsil ediyoruz. Yukarıda belirttiğim kayıt bu güne kadar yapılmış olan muhasebe kaydı. Ben bu sektörde ilk defa çalışmaya başladığım için kaydın doğru olup olmadığını bilemedim. O yüzden de düşüncelerinizi öğrenmek istedim. Doğrı kayıt nasıl olmalı bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
 
Şimdi tek tek gidelim.

1-Diyelim ki 100 tl ye bir iç hat uçak bileti sattınız. Bunun içinde de 15 tl hizmet bedeli var. Yapılacak kayıt şöyledir.
120 alıcılar Ahmet bey 100 Tl
320 Satıcılar X havayolu şirketi . Bu satış işlemimin kaydı.
2-15 Tl hizmet bedeli için
320 X havayolu 15 Tl
600_ iç hat bilet hizmet bedeli 12,60
391_ Kdv 2,40


3-Ödemeyi nasıl yaparsanız kaydı da o şekilde oluşturmalısınız. Kredi kartı ile öderseniz 320 B , 309 A 85 TL (hizmet bedeli düşüldü)
Nakit ise tabi 320 B 85 Tl 100 Kasa 85 tl
 
Uçak bileti satışı mal satışı değil hizmet satışıdır. Gerekirse 740 hesap kullanılır. Ancak gerek yoktur. Ayrıca satış tutarına bilet bedeli dahil edilmez. Sadece alınan komisyonlar, hizmet bedelleri ve varsa extra (over) komisyonlar gelir olarak gösterilir.. toplam uçak bileti bedeli üzerinden kdv tahakkuku yapılmaz.
Yanlış yönlerdirme yapmayın lütfen.
 
Kredi kartı sonuç olarak bir banka kredisidir. 300 ana hesap altında bir ayrdımcı hesapta izlenebilir .309 da uygundur.
 
Sayın nguroy,
1-Thy yollarından tarafıma kesilen tutar Hizmet stoğu niteliğindedir.
2-Thy. bana bunu kdv'li olarak fatura etmektedir. Ben karşı tarafa bunu kdv'siz olarak mı yazacağım?
3-Ben Alıcıya toplam 66 TL. fatura keseceğim. Benim komisyon tutarım çıktıktan sonra kalan satış faturası tutarı ve kdv sini nereye atacağım?
4- Toplam Bilet tutarı üzerinden değil İç yüzde ayırarak kdv'yi hesapladım ve dipnotta yurtdışı ise kdv olmayacağını yazdım. Aynı zamanda farklı vergilerde alındığından dolayı hesapladığım iç yüzdenin doğru olmadığınıda belirttim.
5- Ricam etsem eleştiriniz doğru kayıtla gösterebilirmisiniz?
 
1-Burda sözü edilen bilet THY bileti değil. Evet thy den bilet alınırken sadece bilet numaraları takibi açısından stok söz konsudur. Ancak bilindiği gibi artık basılı bilet yerine elektronik bilet uygulanmaktadır.Turizm ve ticketing muhasebsinde hiç bir zaman "mal satışı " yoktur. Bu nedenle daima hizmet satış maliyeti kullanılmalıdır. Mal olabilmesi için fiziki envanter yapılması gerekir.
2-Öyle birşey demedim verdiğim örneği incelerseniz . Ben acentanın satış tutarı bilet bedeli değidlir diyorum. Acentanın geliri aldığı hizmet bedeli veya komisyondur.

3-Sizin komisyonunuz hayayoluna örneğin THY, Onur Air Pegasus vb. kesilecek fatura ile belirlenir. Bunun KDV si elbet vardır. Normal hizmet satışıdır.
4-Yurt dışı uçak biletlerinde KDV zaten yoktur. Bununla ilgili her türlü komisyon iade , iskonto gibi tüm yan ürünler de kdv içermez.
 
Alıcılarımız genelde münferit oluyor bazen nakit bazen de kendi kredi kartları ile ödeme yapıyorlar.
Kendi kredi kartlarıyla ödeme yaptıklarında hangi hesabı kullanmalıyım?
günlük 50 üzeri bilet satışı olabiliyor her biri için 120 mi açmalıyım bir de 120 yi daha sonra nasıl kapatırım?
 
Son düzenleme:
Sayın zeyder, Yaptığım muhasebe kayıtlarında yanlışlık olduğu söyleniyor. Diğer arkadaşlarda görüşlerini belirttikten sonra ortaya net bişey çıkmasını bekleyin derim. Kredi Kartlarının 300 de takip edilmesinin bir sakıncası yoktur. Ama doğrudan faizle ilişkili bir kredi olmadığından dolayı 309 olması bana göre doğru olduğundan öyle bir söylemde bulundum.
 
Sayın guroy, elektronik biletler fatura yerine geçmemektedir. Bilgi amaçlıdırlar. Uçuş sırasında aracı komisyondan alınmadı internetten alış yapıldı ise Bilet dökümünü alabilmektesiniz. Bilginize

Daha önceleri komisyon ile şuandaki komisyon sistemi birbirinden farklılıklar göstermektedir. Daha önceleri Firmalar Hangi firmanın biletinin satışını yapıyorsa onun biletini kesip gönderiyorlardı. ama artık aracı firmalar müşteriye kendi faturalarını kesiyorlar. Bundan dolayı Hizmet stoğu almadan satışını gerçekleştiremezler ama ben sizden gelecek kayıtları merak ediyorum.
 
Ben biletler fatura yerine geçer demedim. Ancak aslında bilindği gibi uçak bileti fatura yerine geçer. Yapılan düzemleme ile de elktronik biletler yasal hale gelmiştir. Bilgi amaçlı değildir. Yani siz elinize hiç bilet almadan doğrudan check in yaparak uçağa girebilirsiniz.
Eskiden de seyahat acentaları firmalara kendi faturalarını kesiyorlardı. Sadece komisyon sistemi değişikti . Hangi havayolunun biletini satarsanız komisyon faturasını ona keserdiniz.
Şimdi ise "hizmet bedeli " uygulaması kondu. faturaların altında hizmet bedeli zaten gösteriliyor.
 
120 b ve 320 a kaydından önce benim aldığım nakit parayı veya çektiğim kredi kartının kaydını yapmam gerekmez mi?
Bir de 120 münferit müşteri alt hesabı açsam doğru olur mu çünkü hergün 50 ye yakın satış oluyor?
 
Sayın zeyder, Hava yolu şirketi size ayrıca fatura kesiyor değil mi?
Bu arada işlemlerin hepsi aynı gün olduğundan dolayı işlem sırası çok önemli değil(ama işlem sırasında olması daha iyi kanunen doğru olan odur)
 
Hava yolu şirketi bize fatura kesmiyor biz alıcıyla hava yolu şirketi arasında aracılık yapıyoruz ve kom. veya hizmet bedeli adı altında para alıyoruz. Bize Fatura kesen havayolu şirketleri de var onlara bizde hizmet bedeli faturası kesiyoruz. Benim sorum bize fatura kesmeyen havayolu şirketleri için..
 
Sayın zeyder, Tek sorum kaldı oda internetten bileti alırken Kendi firması adına kestiriyor yolcu adına yolcunun ismine giriyorsa ben verdiğim kayıtın doğruluğundan eminim.
 
Üst