Ücretsiz İzin Kesinti Sayılır Mı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ercan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ercan

Katkı Sunan Üye
Bir fabrikada işçi olarak çalışan ve çalışması devam ederken bir limited şirkete ortak olan bir kişi çalıştığı fabrikadan ücretsiz izin alacaktır. bu durum ssk açısından kesinti sayılır mı? bağ-kur lu olması gerekir mi? sosyal güvenlik mevzuatında kesinti sayılmayan haller nelerdir? Teşekkürler...

merhabalar ercan,

öncelikle ücetsiz izinlerde, sigortalıdan iş kazası ve meslek hastalığı dışındaki diğer primler hesaplanmaya devam edilir..

diğer açıdan, 1479 sayılı Bağ-kur yasasının 24. maddesine göre limited şirket ortaklarıyla , anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi ortakları, şirket ortağı olmadan önce SSK ya tabi olarak çalışmaları durumundsa SSK'na göre sigortalılıklarını sürdürebilirler.. İyi çalışmalar dilerim...

Tuğba Çağlayan
S.M.

1. işveren çıkış vermeyeceğine göre (ssk bildiriminde) ssk'lığı devam eder.

2.ücretsiz izinde ssk :?: ücretli izinle karışmasın sakın :!:

ücretsiz izin SSK'dan kesinti sayılmaz...

ayrıca ücretsiz izin belgesini düzgün tanzim ettiğinizde SSK hesaplamaların dahil edilmez. Yani SSK gün ve matrahına dahil edilmez. Meslektaşımız Tuğba Hanım'ın ücretsiz izinlerde prim çeşidi ayırmasını pek anlamadım. Öyle birşey olduğunu sanmıyorum...

Eksik gün bildiriminde düzenlediğiniz belge ile bildirimde bulunmayı da atlamayın sakın...

ufuk1971' Alıntı:
Tuğba Hanım'ın ücretsiz izinlerde prim çeşidi ayırmasını pek anlamadım. Öyle birşey olduğunu sanmıyorum...

tugba_cag' Alıntı:
öncelikle ücetsiz izinlerde, sigortalıdan iş kazası ve meslek hastalığı dışındaki diğer primler hesaplanmaya devam edilir..

Ücretli İzinler yazacaktı galiba.. :wink:

Hepinize teşekkür ederim bu durumun mevzuatımızdaki yerini gösterebilir misiniz?

merhabalar arkadaşlar...

evet haklısınız ücretli izinlerle ücretsiz izinler arasında yanlışlık yaşamışım... düzeltiyorum...

ücretsiz izinlerde;
Sosyal Sigortalar Mevzuatında, bir hizmet akdine dayalı olarak çalışmaya devam edenler sigortalı olarak kabul edilmiştir. Bu bağlamda, ücretsiz izin kullanan işçilerin hizmet akitleri henüz sona ermemiştir. Ancak, ücretsiz izin kullanılan sürede hizmet akdi de askıdadır. Bu nedenle, ücretsiz izin kullanan işçiler (ücretsiz izinli bulundukları sürede) Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilmeyecektir.
Sigortalıların çalışma gün sayılarının eksik bildirimini engellemek amacıyla 4447 sayılı yasa ile 506 sayılı yasanın 79. maddesine yapılan eklemelerle, 01.01.2000 tarihinden itibaren ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı veya ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgeler Sosyal Sigortalar Kurumuna verilecektir
(506 sayılı yasanın 79. maddesine göre)

ücretli izinlerde;
1475 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesine göre, işçilerin yıllık izin kullandıkları sürede sadece iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta koluna ait primler ödenmemekte, bunun haricindeki diğer tüm sigorta kollarına ait primlerin ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işveren tarafından kullandırılan diğer ücretli izinlerle ilgili olarak böyle bir hüküm bulunmadığından, ücretli izin süresince tüm sigorta kollarına ait prim kesintilerinin yapılarak SSK'na ödenmesi gerekmektedir.

İyi çalışmalar dilerim...

Tuğba Çağlayan
S.M.